Отидете към основна версия

2 550 3

Френската забрана за изхвърляне на храна

  • франция-
  • храна-
  • супермаркети-
  • нуждаещи се-
  • бедни

Повече храна за нуждаещите се

Покрай новините през годината една новина премина просто ей така. Супермаркетите във Франция получиха забрана, още през февруари, да изхвърлят непродадената храна. Те са задължени да я дават на благотворителни организации, които ще я разпределят към нуждаещите се. Ако законът не се спазва следват глоби.

Новината бе някъде забутана из нашенските медии, между икономическите и социалните съобщения. На пръв поглед една от многото. Но все пак е добре да си я припомним отново сега, в края на годината. Всъщност браво на френския законодател, който доказа, че пазарната икономика може и да е социална. И на италианския. Те изглежда са осмислили статистиката на ООН, според която ако количеството изхвърлена храна намалее с една четвърт, ще има достатъчно за всички.

Новината е френска и стара, но защо да не стане българска?

Има ли такива хранителни супермаркети и благотворителни организации в България, които да са адекватни на едно такова решение? Отговорът е „да, има“, защото и у нас има много инициативи за даряване на храна на обществени трапезарии за най-бедните. Нищо, че това става обикновено по Коледа и Великден.

Българският въпрос е друг. Може ли и кога българският законодател ще поеме отговорност да забрани изхвърлянето на непродадената храна.? И ще го подкрепи ли българското общество, за да докаже, че не е способно само на sms-акции само по Коледа?

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: