Отидете към основна версия

1 347 5

Бивш шеф на МИ-6: Електронното гласуване е опасно

  • сауърс-
  • електронно гласуване-
  • рискове-
  • измами

"Гласуването с лист и молив е много по-сигурно", заяви сър Джон Сауърс

Снимка: БТА/АР

Бившият шеф на МИ-6 сър Джон Сауърс предупреди, че електронното гласуването крие голям риск от измами. Припомняме, че във Великобритания ще се въведе електронното гласуване от 2020-та година.

Сър Джон Сауърс, който бе шеф на МИ-6 в периода 2009-2014г. заяви, че "отварянето" на изборната процедура към електронна, крие огромни рискове за сигурността на вота.

"Колкото повече неща влизат в кибер пространството, толкова по-несигурно става то. Проблемът се крие в това, че по-младото поколение иска да може да гласува електронно, просто защото е по-лесно. Колкото и странно да звучи, старомодният начин - с лист и молив, е най-сигурният начин да гласуваш.", заяви сър Джон Сауърс пред "Би Би Си".

Според него основният проблем пред сигурността в кибер пространството е, че няма ясни правила за спазване на определен ред. "За жалост, все още не се е обсъждало как да бъдат ограничени кибер престъпленията. Ние не знам кое е допустимо и кое не. Трябва да се обозначи една червена линия, която никога не трябва да се прекрачва. Кибер пространството е като ядрените оръжия през 50-те години - разполагаме с технологията и възможностите, но не знаем докъде можем да стигнем в употребата им", завърши бившият шеф на МИ-6.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: