Отидете към основна версия

1 191 5

Разследват сексуални посегателства в Европейския парламент

  • европейски парламент-
  • секс-
  • тормоз-
  • посегателство

Няколко парламентарни групи призовават за външно разследване

Снимка: Shutterstock

Няколко групи в Европейския парламент (ЕП) са поискали започването на независимо външно разследване на случаи със сексуален тормоз и посегателства в парламента, който според медийни публикации е "развъдник на посегателства", предаде Reuters.

Евродепутати проведоха дебати - с участието предимно на жени - в рамките на кампанията под хаштага #MeToo на жени, които говорят открито за сексуални посегателства срещу тях след скандала с холивудския продуцент Харви Уайнстийн. Очаква се резолюцията за започване на външно разследване да бъде гласувана утре.

През уикенда европейски медии съобщиха за посегателства срещу служителки в парламента, включително за случай, в който евродепутат мастурбирал пред млада асистентка. Брюкселският уебсайт Politico обяви, че през миналата седмица е получил "над 30 твърдения за изнасилване, посегателство и тормоз" в ЕП.

Председателят на ЕП Антонио Таяни каза в понеделник, че е бил "шокиран и възмутен" от съобщенията за сексуални посегателства, но отбеляза, че досега не е получавал официални оплаквания.

Таяни не присъства на парламентарния дебат по темата.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: