Отидете към основна версия

2 822 35

Липса на пари спря строеж на огромна джамия в Букурещ

  • румъния-
  • джамия-
  • букурещ

В румънската столица няма да строят най-големия мюсюлмански храм в европейска държава

Мюфтийството в Румъния се отказва от строежа на джамия в Букурещ поради недостиг на средства, съобщава в. "Гъндул".

Румънското правителство предостави през 2015 г. терен от 1,1 хектара в близост до изложбения център Ромекспо за изграждането на център, включващ джамия, библиотека, две учебни зали за съботно-неделно училище и социална столова за нуждаещи се. Разходите за начинанието се изчисляваха на сума до три милиона евро, които следваше да бъдат поети изцяло от турската държава. Спирането на финансирането е решение, взето от Анкара, пишат медиите в северната ни съседка.

Румънската държава е получила обратно предоставения терен.

"Не можахме да продължим проекта с джамията, с мега-джамията, но това не се дължи на някои гласове, които се надигнаха в страната и се възпротивиха на проекта", каза мюфтията Юсуф Мурат.

След като стана известно, че в Букурещ ще се строи най-голямата джамия в европейска страна, бяха организирани няколко протеста, припомня "Гъндул". На демонстрация през август 2015 г. няколко души донесоха прасета, боядисани в червено, жълто и синьо на терена, на който следваше да се строи мега-джамията. На парцела бяха погребани две прасета. Около 200 души участваха по-късно на същото място в служба по осветяване на сто дървени кръста.

По официални данни в Румъния живеят около 67 000 вярващи мюсюлмани, най-вече в областта Добруджа. В Букурещ живеят около 9000 мюсюлмани.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: