Last news in Fakti

13 Юли, 2018 12:28 2 810 35

Липса на пари спря строеж на огромна джамия в Букурещ

  • румъния-
  • джамия-
  • букурещ

В румънската столица няма да строят най-големия мюсюлмански храм в европейска държава

Липса на пари спря строеж на огромна джамия в Букурещ - 1

Мюфтийството в Румъния се отказва от строежа на джамия в Букурещ поради недостиг на средства, съобщава в. "Гъндул".

Румънското правителство предостави през 2015 г. терен от 1,1 хектара в близост до изложбения център Ромекспо за изграждането на център, включващ джамия, библиотека, две учебни зали за съботно-неделно училище и социална столова за нуждаещи се. Разходите за начинанието се изчисляваха на сума до три милиона евро, които следваше да бъдат поети изцяло от турската държава. Спирането на финансирането е решение, взето от Анкара, пишат медиите в северната ни съседка.

Румънската държава е получила обратно предоставения терен.

"Не можахме да продължим проекта с джамията, с мега-джамията, но това не се дължи на някои гласове, които се надигнаха в страната и се възпротивиха на проекта", каза мюфтията Юсуф Мурат.

След като стана известно, че в Букурещ ще се строи най-голямата джамия в европейска страна, бяха организирани няколко протеста, припомня "Гъндул". На демонстрация през август 2015 г. няколко души донесоха прасета, боядисани в червено, жълто и синьо на терена, на който следваше да се строи мега-джамията. На парцела бяха погребани две прасета. Около 200 души участваха по-късно на същото място в служба по осветяване на сто дървени кръста.

Липса на пари спря строеж на огромна джамия в Букурещ

По официални данни в Румъния живеят около 67 000 вярващи мюсюлмани, най-вече в областта Добруджа. В Букурещ живеят около 9000 мюсюлмани.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ондогур

    18 11 Отговор
    Браво на румънците. Личи си, че са хора с достойнство и гордост,а не като нас наследници на бивши роби и безгласни букви.
  • 2 ондогур

    17 8 Отговор
    Ето така държавата им ще оцелее, а не като нашите слагачи. Срам ме е и скоро ще се отрека от произхода си и ще се пиша румънец.

    Коментиран от #4

  • 3 JPower

    11 8 Отговор
    ЕРДОГРУХ дойде на власт, и почна да събира лири....на грузинския евреин, хич не му пука за туркия и мюсюлманите. Все по често ще има такива новини!!! Само нашите мюмюнки не разбират,че Ердоган ще затрие туркия, за това са го сложили там...
  • 4 гост

    10 17 Отговор

    До коментар #2 от "ондогур":

    След като има нужда от храм,защо да не се построи?
    Това ,че църквите са празни ,не се отнася за джамиите.
    Всеки има право на вероизповедание и на самоопределение, конституцията го позволява.

    Коментиран от #6, #8, #11, #34

  • 5 Истината боли много

    11 5 Отговор
    Румънците постоянно доказват че имат народ и държава!!Такъв народ ще пребъде!!
  • 6 Истината боли много

    16 6 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Това се прави за ,,опикаване" на територия..В България има десетки хиляди празни джамии...

    Коментиран от #7

  • 7 гост

    5 8 Отговор

    До коментар #6 от "Истината боли много":

    "десетки хиляди"...май нещо си грешка.
    Обезлюдяването е фактор на всякъде,но като цяло джамиите са посещавани,може да има места,където да има "затворени" джамии ,но това е временно,а причини има доста.

    Коментиран от #16

  • 8 Валя

    12 4 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    И каква по-точно е нуждата от такива сгради,за де се събират вътре разни умопобъркани и да позорят човешкия интелект,това са неестествени простотии възспиращи интелектуалния ни напредък

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хасан

    2 13 Отговор
    Мръсни румънци..правят се на вярващи християни.
  • 11 ондогур

    9 4 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Това е една християнска страна и заради някаква шепа мюслими няма да строят джамия я. Като искате джамия отивате в мюсюлманска страна и там, ако щете си стройте джамия до джамията на никой няма да му пука. Аз несъм чувал в мюсюлманските страни да строят църкви въпреки, че имат християнска общност с население, защо тогава в християнските държави да се строят джамии. Толерантността трябва да е двупосочно явление. Не може само мюсюлманите да искат без да дават.

    Коментиран от #13

  • 12 ондогур

    6 4 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Религията никак не пречи за интелектуалното развитие на индивида,напротив Религията подтиква към знание НО ТОВА НЕ СЕ ОТНАСЯ ЗА ИСЛЯМА. Той е войнстваща религия призоваваща за насилие и убийства над всички немюсюлмани. Не се опитвай да извърташ и омаловажаваш нещата.

    Коментиран от #14

  • 13 гост

    4 6 Отговор

    До коментар #11 от "ондогур":

    Мусюлмани и християни живеят ЗАЕДНО векове,и няма защо да ходим някъде,щом им нужда от храм какъвто и да е трябва да се построи,а всичко друго е "шум"за други цели

    Коментиран от #19

  • 14 гост

    4 5 Отговор

    До коментар #12 от "ондогур":

    Не извъртам въобще,но вие четете само онова което медиите казват за Исляма.
    Всичко ,което се коментира във медиите е лъжа,а ако се има в предвид онези главорези,които се "крият "зад името Ислям и осъществяват своите пъклени планове,това е глобален проблем,защото тези хора са далече от повелите на Исляма и Шериата!
  • 15 реалист

    5 6 Отговор
    За тия които не знаят:архангел гаврил се явява на мехмед(мохамед) в една пещера в която е медитирал и му казва : чети! чети! Ислямът и Християнството имат общи корени, и това всеки мюсюлманин го знае. До времето на кръстоносните походи християни и мюсюлмани в арабия и по други земи са живяли сплотено. Дори Мекка е била важен християнски център, не само за мюсюлманите......но след кръстоносците всичко се обърква и християните биват изхвърлени от арабия с малки изключения например Сирия. Ислямът в арабия и близкия изток се радикализирва съвсем скоро, като скоро имам в предвид преди около три века. Не забравяйте че в Испания са притежавали истински ренесанс с арабите през VIII~XIV век . Все едно заради Ким Чен да твърдиме че корейците от както ги има са тъпанари.......
    ЧЕТИ! ЧЕТИ!

    Коментиран от #18, #35

  • 16 JPower

    7 5 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Джамиите ще станат свинеферми, както е било през първата световна война!!! Енвер ходжа се е молил да не гледаме в тях прасета, нашите са му казали, ""ми война е...""".. кой ви смята вас за хора брее мюмюнки???!!!

    Коментиран от #17

  • 17 Конспираторите на всеки километър

    4 4 Отговор

    До коментар #16 от "JPower":

    Мюмюн явно целта ти е да стегнеш редиците на електората си,та писанията ти са толкова злобни....

    Коментиран от #21

  • 18 JPower

    6 3 Отговор

    До коментар #15 от "реалист":

    Не обиждай маврите, като ги сравняваш с османлии и сУджуци!!!
  • 19 JPower

    5 4 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Защо Мухамед изби християните,които го бяха спасили, и му дадоха закрила??? Невъзможно е съжителство с мюсюлманин..никоя религия не може да съжителстват с вас..

    Коментиран от #20

  • 20 гост

    3 5 Отговор

    До коментар #19 от "JPower":

    Много злоба и омраза се крие в теб,от какво произтича не знам,но тя ти вреди определено.
    Джамиите са молитвени домове,а поругаването им е дело на хора ,които не признават никоя религия, освен всичко има възмездие за поругаващите още на този свят,свидетели сме на такива възмездия.

    Коментиран от #23

  • 21 JPower

    6 5 Отговор

    До коментар #17 от "Конспираторите на всеки километър":

    Кви редици,къв електорат бре купчина кучешки л...??? И писанията ми са факти ,ако ти се виждат злобни...сърди се на Мохамед и глутницата псета,която го следва... Поне не се хвалим,че сме най-големите изнасилвачи в света.

    Коментиран от #22

  • 22 гост

    3 5 Отговор

    До коментар #21 от "JPower":

    Не се правя на психолог,но имаш нужда от помощ.
  • 23 JPower

    6 4 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    Да си чул джамия да стане църква??? А,колко църкви сте ги направили джамиии?? Злоба имам към вас, които избивате незащитени хора!!! И въпреки че е 21век.още се надъхвате за джихад!!! Кво очаквате, толерасти на Балканите Няма, знаем кви сте уруди подмолни!!

    Коментиран от #26, #27

  • 24 Валя

    4 4 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Ооо напротив,едно време през вековете хората,които са си отваряли очите за наука са били възпрепятствани именно от религиозните и на всичко отгоре са ги биели,горели,обезглавявали,сега е по-спокойно но въпреки всичко религиозните пак не признават науката,доказаната еволюция напълно разнищи всички простотии писани и в библията и корана но ето че все още има хора дето се молят за да се самоунижават и да принизяват човешкото същество
  • 25 Валя

    3 5 Отговор
    Дойдоха времена в които или признаваш науката,която до момента доказва че Бог е фантастичен герой или си оставаш излъган и сляпо се доверяваш на приказки и не признаваш науката,което за мен лично си е психично разстройство,религията е човешко унижение и няма капка морална ценност в него защото лъжата не може да е морална ценност

    Коментиран от #30

  • 26 Хасан

    3 3 Отговор

    До коментар #23 от "JPower":

    Живееш си в скапаната си панелка скапания си живот ..нямаш надежда и вяра в бъдещето си и мразиш всичко...живота си,съседите си,държавата си ..инай вече ”другите”...били те турци,македонци,мюсюлмани,араби,гейове или роми....просто мразиш себе си

    Коментиран от #29

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 гост

    3 2 Отговор

    До коментар #25 от "Валя":

    Атеисти винаги е имало,но и хора на науката има,които признават съществуването на Аллах/Бог.
    Бих казал,че хората които живеят далече от Религията са с психически отклонения,доказано от психиатри и психолози.
  • 31 МЮМЮН

    2 6 Отговор
    В София има нужда поне от 3 джамии , предвид броя на мюслюманите
    , които са поне 10% от населението на града явно парите от Букурещ ще ги пренасочат в България(за плямпащите глупости 3 млн.$ са джобните на един бизнесмен среден калибър в Истанбул) , крайно време е правителството да отдели терени,както го правят в Турция за църквите в Истанбул и Едирне пълна реставрация без 1 стотинка взета от българска страна .

    Коментиран от #32

  • 32 JPower

    4 4 Отговор

    До коментар #31 от "МЮМЮН":

    Аз съм ви отделил един парцел, около 300 декара в Кешан.ОСМАНСКИ ГРОБИЩЕН ПАРК... в София има цигани, те в джамии не влизат.

    Коментиран от #33

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 БНВ ездач

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Всеки - да, ти - не! Паразит!
  • 35 БНВ ездач

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "реалист":

    Публикувано във факти.бг: За тия които не знаят:архангел гаврил се явява на мехмед(мохамед) в една пещера в която е медитирал и му казва : чети! чети!

    Кво да чете, бе педе***т? Тоя педофил и изнасилвач е бил НЕГРАМОТЕН!!!
Новини по държави: