Отидете към основна версия

44 030 107

Български снайперист направи нещо уникално

  • германия-
  • снайперист-
  • крум хаджипетков-
  • ефрейтор-
  • мишена-
  • уникално-
  • българин

Българинът е направил нещо, което не са успели дори американските снайперисти

Снимка: Armymedia.bg

На състезание в Германия по-рано тази година българин постигна уникален резултат при стрелба със снайпер. Българският военен е уцелил мишена, която е била на разстояние от километър и половина. Това е ефрейтор втори клас Крум Хаджипетков от Отделение за управление на Първа механизирана рота в 31-ви механизиран батальон – Хасково, при Втора Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора.

В състезанието, което е специално за военни снайперисти от страните от НАТО, участваха 19 нации. От България участваха общо четирима души, които представят Българската армия. Това са два тима от един отбор – двама снайперисти и двама наблюдатели. Нашият отбор се е представил изключително добре според общото мнение на колегите им, предадоха от Информационния център на Министерство на отбраната. Ефрейтор Хаджипетков е направил нещо, което не са успели дори американските снайперисти.

Българският войник е стрелял и на 830 метра, както и на малко над 1 километър с различни оръжия. Уникалното при изстрела му на 1.5 километра обаче е, че той е стрелял с пушка, подпряна на раницата му, и с една ръка. Преди тази стрела има крос от 21 километра тичане със снаряжение и раница с пясък, тежащи около 25 килограма. Имало е куп неща, които са пречили за точността на такава стрелба, но въпреки това той е направил уникален изстрел.

Ефрейтор Хаджипетков е стрелял преди това на къса дистанция на разстояние 106 метра, където вкарва три куршума в една дупка – набити един в друг. Това според закона на балистиката се води, че е невъзможно. На 252 метра вкарва три куршума в обем от десет стотинки. На 500 метра и малко над тях уцелва топче за тенис на маса. На 800 метра уцелва портокал в центъра.

Имахме подготовка около два месеца в Стара Загора преди състезанието. Така се опитахме максимално да доближим условията на състезанието в Германия, но те се сменят всяка година и трудността се повишава. Има и неща, които тук не можем да ги тренираме, там имаше изстрел от хеликоптер в движение, стрелба от лодка. Това каза пред вестник „Българска армия“ ефрейтор Крум Хаджипетков. По думите му нашият отбор се е представил изключително добре според общото мнение и на колегите им.

След официалното приключване на състезанието се провежда друго съревнование помежду им – за стрелба по избрани мишени. Момчетата бяха мотивирани за различни мишени и стрелби по тях. За мен лично беше много важно да се опитам да постигна максимално далекобоен изстрел, който в България нямаме условия да го реализирам нито като въоръжение и екипировка, нито като полигон.

В Германия исках да стрелям по-далеч, защото е по-трудно. Имаше и други, които искаха да стрелят на това разстояние, но аз реших да стрелям по мишена, която е на 1.5 километра разстояние. Стреляха още американци, холандци, финландци и други. Само аз обаче успях да уцеля мишената на това разстояние, разказва ефрейтор Хаджипетков.

Това постижение е оценено високо, българинът получава признание от италианските си колеги, които имат същото оръжие, с което той стреля в Германия. Италианците казват, че с този тип пушки се стреля максимум до 1 километър. Аз стрелях с оръжието на финландски капитан – снайперист, от фирма SAKO. Той ми наблюдаваше мишената и двамата направихме корекциите, разказва българинът. Колегата ми ползва таблици, които са различни от моите. Когато въведохме корекцията, уцелих мишената още с първия ми изстрел, споделя българинът, постигнал този уникален успех в стрелбата със снайпер. При изчисляването се вземат предвид дори въртенето на Земята и въздушните течения, както и много други показатели. При толкова далечни изстрели най-голямо влияние има вятърът. Той е най-непредвидим и може да духа от няколко посоки с различни скорости. В момента на изстрела на българина има сравнително лек вятър. Финландец наблюдава и потвърждава попадението в мишената на 1.5 км, а германец изчислява разстоянието с прецизен лазерен далекомер и дава останалите специфични данни и замервания. Те двамата се подписват за рекорда, който българинът постига при тази стрелба. За мен много голямо признание беше, че след попадението в мишената лично дойде да ме поздрави за успеха и първенецът на състезанието – шведският снайперист, който ми сподели, че той никога не е успявал да реализира такъв изстрел на такова разстояние, каза още той.

Снайперистът е много трудна специалност и изисква много знания и умения. Изискват се и теория, и практика. Трябва да се тренира и изисква много време. Аз от 2009 година съм в Българската армия. Стрелям от дете още на цивилното стрелбище „Диана“, споделя ефрейтор Хаджипетков. Моята цел не е състезателна, при мен по-важно е придобиването на опит. Германия ми даде уникален шанс да тренирам много неща и да тествам себе си. Там имаше много други предизвикателства като например наземна навигация през нощта, през блатист терен и имаше много психическо и физическо натоварване. Това е едно уникално място, където може да се научат много неща. За мен е въпрос на чест да служа като снайперист в Българската армия. За мен е важно от цялото това развитие в мисии, учения и занятия да извлека максимално полезното нещо за себе си, да придобия опит, умения и знания, които да мога да предам на следващото поколение, каза още ефрейторът.

Той има желание да реализира проект за обучение на деца с детска церебрална парализа, които да стрелят. Организирал е всичко и се надява родителите да се престрашат. Според него това ще повлияе изключително добре на самочувствието им пред връстниците им. Идеята е да се проведат стрелби на стрелбищен комплекс „Диана“. Може дори да им бъдат издадени и грамоти, защото децата ще се зарадват много. Много от тях мечтаят да станат снайперисти и аз искам да ги накарам да се почувстват пълноценни и да бъдат уважавани от своите връстници, твърди ефрейтор Хаджипетков. Той стреля в армията с немски снайпер, който е добър по думите му. Вложил е и лични средства и си е купил и личен снайпер и оборудване. В рамките на Въоръжените сили снайперистите реално бранят колегите си. Ако дадената рота извършва някакви действия някъде, снайперистът е на такава позиция, че ги прикрива и защитава. Като развитие за в бъдеще ефрейтор Хаджипетков ще заеме длъжността снайперист в разузнавателния взвод на батальона.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: