21 Септември, 2018 06:40 43 810 107

Български снайперист направи нещо уникално

  • германия-
  • снайперист-
  • крум хаджипетков-
  • ефрейтор-
  • мишена-
  • уникално-
  • българин

Българинът е направил нещо, което не са успели дори американските снайперисти

Български снайперист направи нещо уникално - 1
Снимка: Armymedia.bg

На състезание в Германия по-рано тази година българин постигна уникален резултат при стрелба със снайпер. Българският военен е уцелил мишена, която е била на разстояние от километър и половина. Това е ефрейтор втори клас Крум Хаджипетков от Отделение за управление на Първа механизирана рота в 31-ви механизиран батальон – Хасково, при Втора Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора.

В състезанието, което е специално за военни снайперисти от страните от НАТО, участваха 19 нации. От България участваха общо четирима души, които представят Българската армия. Това са два тима от един отбор – двама снайперисти и двама наблюдатели. Нашият отбор се е представил изключително добре според общото мнение на колегите им, предадоха от Информационния център на Министерство на отбраната. Ефрейтор Хаджипетков е направил нещо, което не са успели дори американските снайперисти.

Българският войник е стрелял и на 830 метра, както и на малко над 1 километър с различни оръжия. Уникалното при изстрела му на 1.5 километра обаче е, че той е стрелял с пушка, подпряна на раницата му, и с една ръка. Преди тази стрела има крос от 21 километра тичане със снаряжение и раница с пясък, тежащи около 25 килограма. Имало е куп неща, които са пречили за точността на такава стрелба, но въпреки това той е направил уникален изстрел.

Ефрейтор Хаджипетков е стрелял преди това на къса дистанция на разстояние 106 метра, където вкарва три куршума в една дупка – набити един в друг. Това според закона на балистиката се води, че е невъзможно. На 252 метра вкарва три куршума в обем от десет стотинки. На 500 метра и малко над тях уцелва топче за тенис на маса. На 800 метра уцелва портокал в центъра.

Имахме подготовка около два месеца в Стара Загора преди състезанието. Така се опитахме максимално да доближим условията на състезанието в Германия, но те се сменят всяка година и трудността се повишава. Има и неща, които тук не можем да ги тренираме, там имаше изстрел от хеликоптер в движение, стрелба от лодка. Това каза пред вестник „Българска армия“ ефрейтор Крум Хаджипетков. По думите му нашият отбор се е представил изключително добре според общото мнение и на колегите им.

След официалното приключване на състезанието се провежда друго съревнование помежду им – за стрелба по избрани мишени. Момчетата бяха мотивирани за различни мишени и стрелби по тях. За мен лично беше много важно да се опитам да постигна максимално далекобоен изстрел, който в България нямаме условия да го реализирам нито като въоръжение и екипировка, нито като полигон.

В Германия исках да стрелям по-далеч, защото е по-трудно. Имаше и други, които искаха да стрелят на това разстояние, но аз реших да стрелям по мишена, която е на 1.5 километра разстояние. Стреляха още американци, холандци, финландци и други. Само аз обаче успях да уцеля мишената на това разстояние, разказва ефрейтор Хаджипетков.

Това постижение е оценено високо, българинът получава признание от италианските си колеги, които имат същото оръжие, с което той стреля в Германия. Италианците казват, че с този тип пушки се стреля максимум до 1 километър. Аз стрелях с оръжието на финландски капитан – снайперист, от фирма SAKO. Той ми наблюдаваше мишената и двамата направихме корекциите, разказва българинът. Колегата ми ползва таблици, които са различни от моите. Когато въведохме корекцията, уцелих мишената още с първия ми изстрел, споделя българинът, постигнал този уникален успех в стрелбата със снайпер. При изчисляването се вземат предвид дори въртенето на Земята и въздушните течения, както и много други показатели. При толкова далечни изстрели най-голямо влияние има вятърът. Той е най-непредвидим и може да духа от няколко посоки с различни скорости. В момента на изстрела на българина има сравнително лек вятър. Финландец наблюдава и потвърждава попадението в мишената на 1.5 км, а германец изчислява разстоянието с прецизен лазерен далекомер и дава останалите специфични данни и замервания. Те двамата се подписват за рекорда, който българинът постига при тази стрелба. За мен много голямо признание беше, че след попадението в мишената лично дойде да ме поздрави за успеха и първенецът на състезанието – шведският снайперист, който ми сподели, че той никога не е успявал да реализира такъв изстрел на такова разстояние, каза още той.

Снайперистът е много трудна специалност и изисква много знания и умения. Изискват се и теория, и практика. Трябва да се тренира и изисква много време. Аз от 2009 година съм в Българската армия. Стрелям от дете още на цивилното стрелбище „Диана“, споделя ефрейтор Хаджипетков. Моята цел не е състезателна, при мен по-важно е придобиването на опит. Германия ми даде уникален шанс да тренирам много неща и да тествам себе си. Там имаше много други предизвикателства като например наземна навигация през нощта, през блатист терен и имаше много психическо и физическо натоварване. Това е едно уникално място, където може да се научат много неща. За мен е въпрос на чест да служа като снайперист в Българската армия. За мен е важно от цялото това развитие в мисии, учения и занятия да извлека максимално полезното нещо за себе си, да придобия опит, умения и знания, които да мога да предам на следващото поколение, каза още ефрейторът.

Той има желание да реализира проект за обучение на деца с детска церебрална парализа, които да стрелят. Организирал е всичко и се надява родителите да се престрашат. Според него това ще повлияе изключително добре на самочувствието им пред връстниците им. Идеята е да се проведат стрелби на стрелбищен комплекс „Диана“. Може дори да им бъдат издадени и грамоти, защото децата ще се зарадват много. Много от тях мечтаят да станат снайперисти и аз искам да ги накарам да се почувстват пълноценни и да бъдат уважавани от своите връстници, твърди ефрейтор Хаджипетков. Той стреля в армията с немски снайпер, който е добър по думите му. Вложил е и лични средства и си е купил и личен снайпер и оборудване. В рамките на Въоръжените сили снайперистите реално бранят колегите си. Ако дадената рота извършва някакви действия някъде, снайперистът е на такава позиция, че ги прикрива и защитава. Като развитие за в бъдеще ефрейтор Хаджипетков ще заеме длъжността снайперист в разузнавателния взвод на батальона.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Снайперист

    402 4 Отговор
    Ако всичко това е вярно,шапка му свалям! В цялата тази работа има физика,познаване на оръжието в дълбочина и много силна концентрация......БРАВО !
  • 2 Николай

    240 3 Отговор
    Уникално.
  • 3 Borislav Popov

    147 41 Отговор
    А кво стана с канадеца дето на 4 км застрелял двама талибана с един изстрел ? Май за канарчета ни взеха тогава ?!!

    Коментиран от #4, #16, #24, #35

  • 4 Русофилите вън от България

    52 102 Отговор

    До коментар #3 от "Borislav Popov":

    Канадеца замина за Москва за да подготви посрещането ти.

    Коментиран от #5

  • 5 Borislav Popov

    110 47 Отговор

    До коментар #4 от "Русофилите вън от България":

    Всички соросоиди - вън от България . Иначе няма да се оправи държавата !

    Коментиран от #10, #17, #23

  • 6 вътрешна сигурност

    181 2 Отговор
    Браво за успеха! Но предвид сложната геополитическа обстановка, е за предпочитане, името и лицето на войника да не се беше споменавало. Той е активен служител и трябваше да си остане военна тайна.
  • 7 браво

    78 10 Отговор
    Едно голямо браво за успеха.Сигурно ако му сложат снимки за мишена на бабето или дъртия гушер ще ги стрелне и от три километра :) !

    Коментиран от #15

  • 8 Кую

    73 15 Отговор
    Сега краварите ще го купят.Браво на момчето.

    Коментиран от #11, #74, #89

  • 9 СссереМ

    107 15 Отговор
    Браво само така,а поплюнковците които твърдят че нямаме кадърни войници нека този път си замълчат.

    Коментиран от #34, #86

  • 10 СссереМ

    59 20 Отговор

    До коментар #5 от "Borislav Popov":

    Защо се заяждаш сега с успехите на човека,не може ли поне в една статия да не спамиш на тая тема?

    Коментиран от #13

  • 11 Позитано 20

    20 13 Отговор

    До коментар #8 от "Кую":

    Хонорарите след 18,00

    Коментиран от #36

  • 12 Расулюлах

    3 81 Отговор
    Станало е без да иска

    Коментиран от #26

  • 13 Borislav Popov

    29 18 Отговор

    До коментар #10 от "СссереМ":

    Аз не се заяждам с нашия снайперист ! Някъде да виждаш подобно нещо? Даже искам да кажа че постижението му е много добро! Ама краварите лъжат или преувеличават !!!" Канадски снайперист с нов световен рекорд - застреля двама джихадисти в Ирак на далечина 3450 метра"???!!!!! "Миналият рекорд бе направен от английски снайперист, който успя да застреля талибан от 2475 метра"???!!!

    Коментиран от #31, #52

  • 14 ГосТ

    53 6 Отговор
    Жалко за всички наистина големи български таланти, всички отиват в кюпа на месомелачката. Наистина похвално, мисля обаче че няма да има никакви награди. потупване по рамото и пак същата заплата и привилегии като на всички тюфлеци. А между другото,т'ва ако беше в добрият стар комунизъм (не че не треа ъпгрейд там ) веднага щяха да го направят заслужил майстор на снайпера и нещата щяха да са различни. Имаше тогава разлика между тюфлеците и майсторите ;)
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Преброяване на бесните язовци

    9 16 Отговор

    До коментар #3 от "Borislav Popov":

    Тебе няма нужда да те вземат.

    Коментиран от #19

  • 17 1944

    16 24 Отговор

    До коментар #5 от "Borislav Popov":

    соросоиди, русофили и други предатели - в братски анадол.

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Borislav Popov

    11 6 Отговор

    До коментар #16 от "Преброяване на бесните язовци":

    Що - ти не ме даваш ли ?
  • 20 ivan4o

    7 28 Отговор
    Ние тва с прашки го правим бре да не говорим за карабини

    Коментиран от #28, #45, #84

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 веселяк

    51 2 Отговор
    Да го дислоцират срещу парламента!

    Коментиран от #42, #83

  • 23 Рижо

    14 18 Отговор

    До коментар #5 от "Borislav Popov":

    Този вампир и днес се разписа за надницата. Трябва много бързо да смени рублите в долари, преди да са паднали под цената на хартията и мастилото от които са направени. Колкото до снайперистът - браво. И в тази област, като във всички други има таланти.
  • 24 Ирма

    13 17 Отговор

    До коментар #3 от "Borislav Popov":

    Ако следиш тази област би трябвало да знаеш, че статистиката в постиженията на снайперистите е желязна. Тя е и международна. Най престижни са попаденията в реални бойни условия. Следят се и постижения при тренировки и състезания. Подробно се описват условията, оръжието, стрелецът, боеприпасът, свидетелите и др. Прави се разбор на изстрела и предишните постижения на човека. Опитът се ползва от сродни подразделения по света. Колкото до канарчетата, нямам нищо против тях. Мразя само червените - дюз.

    Коментиран от #25

  • 25 Borislav Popov

    17 8 Отговор

    До коментар #24 от "Ирма":

    Ай сега - и ние сме гледали американски филми !
  • 26 Иван

    27 2 Отговор

    До коментар #12 от "Расулюлах":

    Защо не се пробваш бе смотаняк. Ако някога се добереш до пушка, най-много да си посиниш окото. Виж там намери си тема в която имаш поне бегла представа. Тук цапаш.

    Коментиран от #62

  • 27 Ynd

    19 2 Отговор
    Сега от Радисън и 240 точни изстрела без спиране.
  • 28 Не понасям пуйки

    24 1 Отговор

    До коментар #20 от "ivan4o":

    А прашките си ги криете в шалварите на майките си нали а може и на по интимните места, че са като пещерите на шехеризада, а? Като дръпнеш ластика на шалварите и излиза злият дух нали? Може да го използвате и като химическо оръжие талибанин смешен. Такива изпълнения могат само помачорите като теб. Човека е направил такова постижение а ти нещастния помак говориш за прашки.

    Коментиран от #88

  • 29 СТЕФАНОВ

    32 1 Отговор
    ЕДНО ГОЛЯМО БРАВО!
  • 30 Чичо от село

    39 0 Отговор
    Амо само с поздравления не става - да бяха му подарили една пушка Сако и едни таблици за да се упражнява! Пожелавам му следващия път да уцели на 2 км!
  • 31 Сссерем

    13 10 Отговор

    До коментар #13 от "Borislav Popov":

    Ама защо да не може да ги застреля бе бориславе,прочети пак статията,точно и ясно са написали че това оръжие има точна стрелба до 1000 м.,а откъде си сигурен че канадеца и британците са използвали същото оръжие(което е малко вероятно)?

    Коментиран от #38, #103

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Дезо Грую

    33 2 Отговор

    До коментар #9 от "СссереМ":

    Така е. Българите винаги сме доказвали превъзходството си на бойното поле, но политиците ни с малки изключения са да ринат фъшкиите на свинете. До друго не трябва да припарват.
  • 35 Мужик

    22 17 Отговор

    До коментар #3 от "Borislav Popov":

    Ами, не, троле, канадският снайперист беше убил един боец от ИДИЛ от 3450 м и тогава всички руски тролове се нахвърлихте да твърдите, че това е напълно невъзможно и е пошла западна пропаганда. Работодателите ви от Москва обаче решиха, че не може някакъв канадец да държи рекорда и 4 месеца по късно си измислиха свой рекорд - руски снайперист оцелил мишена на 4210 м. (само, че това беше прессъобщение на производителя на оръжието - Lobaev Arms и не се е случило в бойни действия, а в контролирани от компанията условия и след неколкократни опити, по тяхно признание...). Твоите руски друзя твърдяха, че са подобрили рекорда на канадеца - значи Lobaev Arms го признават... Ти обаче, като всеки типичен руски трол, категорично заявяваш, че е невъзможно канадец да уцели нещо на 3450 м., но виж - руснак да оцели мишена на 4210 м. вече е напълно вазможно, нали? Това в Русия и децата го могат, ще кажеш, a?...
  • 36 Сороси Клъб оф Булгериън Ltd.

    5 7 Отговор

    До коментар #11 от "Позитано 20":

    Колко плащате на фейк? На нашите май трябва да повишим центчетата,? Солдиерсчето стреля, браво на него. Но каква пллза? Трябва да го наемат да пази черешите...
  • 37 Янко бозата

    11 16 Отговор
    Голяма работа сме ние Българите , по всичко сме на 1-во място . по лъжа измама , крадене ,и по много други неща
  • 38 Спец

    20 5 Отговор

    До коментар #31 от "Сссерем":

    Ей, Соросоиде, , нали чете статията? Човека е стрелял с бренекето на италианеца, а преди това е бягал 21 км с раница с рибарски такъми 25 кг. Светата истина е. А ти пробягай с раница от 25 кила сом на гърба и ако не си изгубиш езика и не се е опюел в някое дърво по пътя, ошитай да напишеш комднтат тук без грешки... Ако изобщо успееш да нацелиш дисплея?...
  • 39 Редник Райън

    8 11 Отговор
    Само така ! Да живей българския войник . Не като онова касаброче руското-манекенче да ми позира в Шоурума на Калашников и русолизците да му пляскат. Козирувайте и марш в кочината-империя на злото.
  • 40 jambazina

    21 2 Отговор
    Голям поздрав за войника, нашите войни винаги са били смели и находчиви, България винаги е имала големи успехи по бойните полета, въпреки вечния недокомплект и недофинансиране, жалко е че политиците в нови времена винаги проиграват тия успехи и заради тях свидните жертви са дадени напразно.
  • 41 Баце

    14 2 Отговор
    Българина иска да има армия.Защото иска да продължи да има държава. Тои има държава защото се е борил за нея. И знае как се прави.
  • 42 Спец

    14 2 Отговор

    До коментар #22 от "веселяк":

    Няма шанс. Родните военни нямат такъв морал да ни спасят от Лапачите и преьателите. Ако ще и на 100 км да стреля, ако му кажеш да ни спаси от тия Боцета, Гоцета, Соколи и дфуги, тоя ще млъкнд като увяхнала маруля. Започват от манталитета нещата.
  • 43 СссереМ

    5 6 Отговор
    А някой да е чувал за Муса снайпериста?Изтрепал е стотици джихадисти и то с антика като драгунов.
  • 44 Алкольоша

    10 9 Отговор
    Алооо, Путин-цата, пак се успахте! Къ тъй нЕкой си бегеец шъ да е по-добър от великите мужици? Сал Borislav Popov е на мястото си и затуй сал той ще получи зарплатку - туба бензин и/или бутилка газ в най-близката бензиностанция Лукойл/Газпром!

    Коментиран от #51

  • 45 Салам Алеко

    7 0 Отговор

    До коментар #20 от "ivan4o":

    За рязани карабини ли говориш? А прашките Версаче ли са?
  • 46 Антон

    5 11 Отговор
    Разстоянието е добро за войник снайперист от армията. Само че сравнено с разни руски спезназовци, американски тюлени и други подобни подразделения не е нещо кой знае какво. Освен това този за цяла година стреля толкова, колкото изброените от мен подразделения може би изстрелват за 1-2 седмици. В тубата има достатъчно клипчета за стрелба на дълги разстояния от любители.
  • 47 me be re

    21 2 Отговор
    Браво на войника !
    Уникалното е че той това го прави за около не повече от 400 - 500 евро на месец, а неговите колеги от НАТО вземат в пъти повече.
    Но явно момчето си обича професията. Респект към такива хора.
  • 48 Алекс

    9 1 Отговор
    Похвално, във всичко сме така само нямаме самочувствие. Имаме много таланти, но в армията не се насърчава много развитието им. Министъра да вземе мерки за достойно награждаване на достойния българи.
  • 49 бах маа му

    1 11 Отговор
    не пишат колко изстрела е направил за да улучи поне 1 път-тои по добър от "Универсален воиник"

    Коментиран от #60

  • 50 Хасковлия

    13 1 Отговор
    Браво! Това е един от малкото поводи за гордост!
    "Велик е нашият войник" - моля ви , не забравяйте тази песен!
  • 51 Inog

    5 4 Отговор

    До коментар #44 от "Алкольоша":

    С тоя пост ,счупи тъпомера!
    Не очаквах че има толкова неграмотни хора, но ти ме опроверга!
    Моля те ,обеси се! Ако не можеш сам, обади ми се - ще помогна с каквото мога!
  • 52 M. A. G. A.

    4 3 Отговор

    До коментар #13 от "Borislav Popov":

    Там става дума за съвсем друг тип снайпери, спри да се излагаш!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 България

    13 0 Отговор
    Чудесно написана статия! Браво на ефрейтора!!!
  • 55 Курти

    2 0 Отговор

    До коментар #53 от "ПРЪЧА":

    Най-вероятно не. Как да уцелиш нещо, което липсва?! (дефакто излиза че си женски полов орган)
  • 56 JEEP

    5 1 Отговор

    До коментар #53 от "ПРЪЧА":

    Не! Като гледам най-малкото което е уцели е топче за тенис на маса. За карфици нищо не се споменава.... Нначе браво на човека.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 епаа

    3 0 Отговор
    браво
  • 59 Да го наемем

    1 0 Отговор
    При нас има няколко хиляди "пилета" за отстрел
  • 60 чебурашка

    5 4 Отговор

    До коментар #49 от "бах маа му":

    Пишат ама кой да чете, "Петка не читател, Петка только писател"
    Ама нейсе, то всички 3 ушанки пишещи тук сте само писатели.
  • 61 касапина

    8 1 Отговор
    България показва за пореден път, че има качествени войници к,оито не ги е страх от келявия аскер. И хиляда читака не струват колкото един истински професионален Български войн. Селджуците ще се наложи да повишат още численоста на аскера си, ако искат да ни превъзхождат.
  • 62 касапина

    5 1 Отговор

    До коментар #26 от "Иван":

    Кой луд ще даде на циганина пушка, той може да борави само с оръжия от 13 век.
  • 63 Залухавия

    16 3 Отговор
    Има три нации родени за войници-Българи; Германци и Руснаци-другите начело с американците да ходят да се ш___т.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 ТОЧКАТА

    5 0 Отговор
    ТИЯ ни извоюват ДОСТОЙНСТВОТО...ОНИЯ го ПРОДАВАТ....
  • 66 Путкин

    12 2 Отговор
    Браво!!! Поклон! Сигурен съм, че руснак, американец или който и да е след 20км пробег с 25кг на гърба с оръжие което е точно на 1000м а той уцелва на 1500м и то с една ръка, никой не може! На повече от 100м вкарва 3куршума един в друг.... Поклон!
  • 67 Освиенцим поглъща мангалите

    3 1 Отговор
    АЛОУУУУ МОДЕРАТОРА ОБЪРНИ ВНИМАНИЕ НА КОМЕНТАР N.32?,НЕПРИЛИЧНИ ИЗКАЗВАНИЯ И.....ПСУВНИ.....
  • 68 ТОЧКАТА

    6 0 Отговор
    БРАВО...БЪЛГАРИНО...!!!!!

    Коментиран от #70

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 ТОЧКАТА

    11 1 Отговор

    До коментар #68 от "ТОЧКАТА":

    МНООООГО отдавна не съм че чувствал така...Още от времето ,когато КОСТАДИНОВ ПРОСТРЕЛЯ!!!французите и ни прати на световното!!!!!...а тогава си мислех ,че само ,,объркваме ,,работата на ...другите...А ПОСЛЕ ...БОЖЕ !!!!!ти си с нас!!!И ...ВСИЧКИ!!!!доказаха това...мигове ,когато се чувстваш БЪЛГАРИН,И ПАК БЪЛГАРИН!!!!ТОЗИ Е БЪЛГАРИН...АЗ -СЪЩО.
  • 71 Клинт Истууд

    1 4 Отговор
    Понятието снайпер не съществува.Казва се карабина с оптичен мерник!

    Коментиран от #72

  • 72 гост

    8 0 Отговор

    До коментар #71 от "Клинт Истууд":

    Стрелеца как трябва да се казва според теб? Kарабинооптик ли?
  • 73 Gadinata

    5 0 Отговор
    Браво на момчето
  • 74 Да бе

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Кую":

    Бандитите имат доста по-големи шансове да го купят.
  • 75 Дамм

    5 0 Отговор
    Този не му е проблем да потича до Витоша с раницата и това пушле. Да се застопори и да върши чудесна работа за благото на българския народ.
  • 76 Gordy

    8 0 Отговор
    Браво! За това съм горд че съм Българин.

    Коментиран от #94

  • 77 Шаран БГ

    5 1 Отговор
    Само така ,госин Ефрейторе. Тези деца могат да не вършат много неща,поради характера на заболяването си, но да убиват трябва да могат !! Това е важно ....... ! Че ти си спец, поклон.Макар че за такова разстояние има и малко късмет. Късметът ходи с можещите...... Вярно Боре № 3, и да не е вярно- вярвай . Англичаните са честни и почтени люде, особено политиците им.Ами ако талибаните са се цАлували, що да не ги гръмне с един изстрел ??
  • 78 Българин

    5 0 Отговор
    Браво на боеца.
  • 79 Libre comments air

    2 0 Отговор
    Това. Е. Българския. Василий. Зайцев. Който. Е. Само. Ефрейтор. И. Се. Почти. За. 700лв. Заплата
  • 80 бат мишо

    4 3 Отговор
    задръжте малко ся .....АКО НЯМА ЗНАЧЕНИЕ БРОЯ НА ОПИТИТЕ
    раотата и съсем друга ...АЗ ЛИЧНО СЪМ УЛУЧВАЛ на 3000 метра мишена БЕЗ ОПТИКА само като гледам старите попадения и падна с някъде между 20 тия е 30 тия патрон на Дектеревича - онуй на тавана на Т 55 чката- мешената беше колкото човек и беше станала АМА НА КЛЕЧКИ ЗА ЗЪБИ - докът свърши лентата беше отнесла и колците от мишената ТЪЙ ЧЕ извинявайте АМА РАЗМЕРА НА ПУШКАТА И БРОЯ НА ОПИТИТЕ СИ ИМА ЗНАЧЕНИЕ
  • 81 бат мишо

    1 2 Отговор
    ПС Говоря за 12.7 мм ДШК Танков куполен- ДШКТ
  • 82 бат мишо

    1 5 Отговор
    и не ми фалете тес западни пушки дет стрелят на 5 км , пригодшмш само за стрелба по капачки т е терористи
    имащи огнемятане ВИДИМО ОТ МАРС и тътен като на гаубица
    В ИСТИНСКА ВОЙНА - общовойскови бой с туй нящу с 1 км цев живучестта на свайпера е 1 изстрел - ПОВТАРЯМ ЕДИН ИЗСТРЕЛ
    - първия наблюдател ко ще сляп да е ви вижда , казва на взводния наблюдател, който за 4-5 секунди оформя с тръбата казаното в координати киризейки пушилека и огъня още 10 сек на радиста до 122 мм батарея КОЯТО Е ПРИСТРЕЛЯЛА ДРОБНО И ПОДРОБНО планшета МНОГО ПРЕДИ БОЯ още 7-8 секунди полет хИ СА ВИ ЗАЧУКАЛИ НА 15 метра ПОД ЗЕМЯТА барабар с прехваления ви ДАЛЕКОГЪРМЯЩ немски натовски снайпер-И САМО НЕ МИ ПЛЯМПАЙТЕ с тъзюгите си че за 20 сек ще избягате от мястото толкос далече че батарея 122 мм да ве ви зачука чак в Япония да излезете от другия край на планетата
  • 83 JEEP

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "веселяк":

    Няма смисъл. Те половината тикви ходят от дъжд на вятър, а някои сигурно не са и стъпвали там от месеци.
  • 84 Истината боли много

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "ivan4o":

    Да е Живо и Здраво момчето! Успехи на още много състезания,на който да покаже че има много надарени и можещи Българи!! А завистниците да се научат да целят с прашки, поне дъното на шалварите на майките си.....
  • 85 бат мишо

    4 6 Отговор
    ПС 2 ако случайно укритието ви удържи и НЕ ВИ ВИДЯТ главата и части от тялото да хвърчат наблюдателите ,корите се подават на 220 мм вата гаубична -НЯМА КОЙ В НОРМАЛНА ВОЙНА СРЕЩУ НОРМАЛНА АРМИЯ да ви остави да думнете повече от веднъж с такава пушка - срещу терористи и престъпвици и дивеч да
    АМА ЗА ОБЩОВОЙСКОВИ СВАЙПЕР най най АМА НАЙ доброто е Драгунов и го е доказал в над 15 войни по брой изтрепан народ е НЕДОСТИЖИМ
  • 86 Мдаа

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "СссереМ":

    Кадърни войници имаме, но армия нямаме, както и държава!
  • 87 СОКОЛИ ТРЕПИ ЛИ ТОА БОЕЦ

    4 1 Отговор
    АКУ НЕ ТРЕПИ ЗА НИКЪВ НЕ СТАА...
  • 88 Помаци гнусни

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Не понасям пуйки":

    Те помаците могат само да завиждат на този български воин,щото не са хващали пушка никога,по простата причина че в Турция не ги вземат в казармата щото са неблагонадеждни
  • 89 Рубладжия

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "Кую":

    По добре краварите отколкото пияните ватенки.
  • 90 Иванов

    3 2 Отговор

    До коментар #32 от "онясхуя":

    Кви българи бе, глупако? В този сайт няма българи, повечето са цигани които се турчеят като Иван4о. Има един турчин и един албанец, а антибг коментарите като твоя ги пишат в руското посолство!
  • 91 Jacques Yves Moineau

    10 0 Отговор
    Даааа, поредния пример че България е имала и има добри войници и лоши политици.
    А иначе, браво на момчето!
  • 92 Снайперистът

    1 5 Отговор
    Тоя Крумчо ще го сложа в малкото си джобче, от 500м улучвам комар в макарите.
  • 93 Снайперистът

    0 2 Отговор
    Пък вчера улучих с развалено яйце любимият си Фюрер по тиквата.
  • 94 Един друг

    5 1 Отговор

    До коментар #76 от "Gordy":

    И АЗ СЪМ ГОРД ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН И ТОВА МОМЧЕ НА ИСТИНА СИ ГО БИВА ЗА ДОБЪР СТРЕЛЕЦ! И ДА НАПОМНЯ ПО СКОРО НА МОДЕРАТОРА ДА ОБЪРНЕ ВНИМАНИЕ НА КОМЕНТАР N.32 ВМЕСТО ДА ТРИЕ ДОСТОВЕРНИ БЪЛГАРСКИ КОМЕНТАРИ!!!!!!
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Спиро

    4 0 Отговор
    Велик е нашият войник!
  • 97 Дон

    3 0 Отговор
    Браво на момчето, невероятна стрелба!!!
  • 98 stupid dog

    1 2 Отговор
    Браво се казва на мъжко магаре!!! Лицемерна работа,100 бравота!!!!!Като ,че ли кой знае какво е станало?!На този професионален войник ,това му е работата!!!!!Да се учи и да цели!!!!!!

    Коментиран от #99

  • 99 Генерал Делчев

    5 0 Отговор

    До коментар #98 от "stupid dog":

    Добро е войничето. Ефрейторче момче. Я ако бех на служба, щех да го командировам с 240 патрона да мери де що народно избраннико излезе от парламенто. Сяшните генерал не вършат работа. И ако не пропусне и един, произвеждам го генерал-майор за заслуги към родината. И да оди инструкторче на бойците.
  • 100 Варшавски пакт,

    3 0 Отговор
    Маладец !
  • 101 Айде де...

    3 0 Отговор
    Стига сте го хвалили 😂😂то нали знаем че с една тухла къща не става....наистина това е добър талант но сам нищо не става, сам само на тоалетната се ходи😂😂😂
  • 102 Айде де...

    3 0 Отговор
    Ясно че има много кадърни хора в България от всяка свера но за жалост немогат истински да се реализират в родината си ....дано и политиците малко да имаха честа да работят заедно за родината та хората да не бягат ..
  • 103 Ancient evil

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Сссерем":

    Използвали са Барет кал. 50 с американски патрони
  • 104 КОНСТАНТИНОВ

    5 1 Отговор
    АКО УЦЕЛИ В ДЕСЯТКАТА ТИКВАТА,ЦАЦАТА,ПЕЕВСКИ И ЦВЕТАНОВ ЩЕ ГО ПРИЗНАЕ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ
  • 105 Иван

    0 0 Отговор
    БРАВО БРАВО БРАВО
    Това трябва де водеща новина.
    този човек рлезидент атрябва да го срещне и да даде гластност, за да има пример!
    Не само разни спортисти да бъдат послещани като национални герои а ето такива хора!
  • 106 Dmitriiviowl

    0 0 Отговор
    variant5
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: