Отидете към основна версия

2 385 6

Не е имало инцидент със самолета на Меркел

  • меркел-
  • самолет-
  • инцидент

Обновена система е дала отказ

Снимка: Shutterstock

Германският национален превозвач опроверга информация, в която се посочва, че той косвено е довел до инцидент със самолет Airbus А340 Konrad Adenauer, в който е бил германският канцлер Ангела Меркел по време на полет до Аржентина през ноември, когато е пътувала за участие в среща на G20. Тогава командирът на самолета реши да се върне на летището заради проблем в комуникационната система.

„Lufthansa Technik винаги е спазвала всички предписания, свързани с авиационното право. Това се отнася и до частта с документацията”, каза Йенс Крюгер, представител на компанията пред агенция DPA.

По информация на списание Spiegel, Lufthansa Technik е въвеждала модификации в самолета през 2009 г. и оттогава редовно е извършвала технически прегледи. През 2010 г. е модернизирана цифровата система. Пилотите обаче не са били информирани за промяната и не са преминали съответните инструкции за работа с обновената система. Именно и поради това не са успели да я рестартират и са решили с цел сигурност да се върнат обратно.

На 20 ноември поради технически причини Меркел трябваше да прекъсне полета си до Аржентина. След един част във въздуха правителственият самолет се върна обратно в Германия.

Airbus А340 Konrad Adenauer успешно кацна в Кьолн. Самолетът беше изгубил връзка с наземните служби. В същия ден германският канцлер не успя да излети за Аржентина, тъй като всички екипажи бяха заети.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: