Отидете към основна версия

2 476 16

Глобиха министър с 450 000 EUR

  • франция-
  • министър-
  • глоба-
  • жени-
  • работа-
  • позиция

Причината е ниският брой жени на шефски позиции

Снимка: Shutterstock

Френската държава глоби министъра на външните работи на страната с 450 000 EUR. Причината е, че не е назначил достатъчен брой жени на висши постове в структурата през 2017 г. Съгласно закона от 2012 г. за паритетно представителство на половете на висши длъжности в държавните учреждения, както и в големи фирми и корпорации, минимум 40% от въпросните длъжности трябва да се заемат от представители на нежния пол, припомня френското издание Le Monde.

За 2017 г. този показател за френското външно министерство е едва 29%. За всеки от петте незаети висши поста от жени във ведомството с цел достигане на необходимия лимит министърът трябва да плати по 90 000 EUR

През 2018 г. ситуацията е била „нормализирана” като е достигнат показател от 39%. Това не е министерството, което плаща най-висока подобна глоба. Преди години това се е случило и с финансовото ведомство, което е било глобено с 1.7 млн. EUR.

Към днешна дата 26% от посланиците на Франция по света са жени. Жените консули са 24%. В същото време на ключови длъжности от категория „С” по френската терминология, 64% са жени. За категориите „А” и „А+” (ръководители на отдели и посланици) общият показател е 34%. Ниският брой на жените на ключови позиции в министерство на външните работи на Франция е в следствие на недостиг на достатъчно квалифицирана работна ръка сред представителките на женския пол, казва източник на френското издание. Допълнително усложнение е и фактът, че лицата на подобни длъности трябва да се сменят на 3-4 години.

Първата жена дипломат във френското външно министерство е Сюзън Борел. Тя е постъпила на работа в него през далечната 1930 г. Първата жена посланик на Франция е назначена през 1972 г. Нейното име е Марсел Кампана. Тя е заела този пост в Панама. На най-важния пост – посланик във Вашингтон или ООН, Франция досега никога не е назначавала жена посланик.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: