Отидете към основна версия

9 159 93

САЩ притискат Турция

  • турция-
  • с-400-
  • сащ

Опити за блокиране на споразумението за С-400

Снимка: Shutterstock

Турция е подложена на натиск от страна на САЩ за анулиране на оръжейна сделка с Русия, предаде Анадолската агенция, съобщи БНР.

Министърът на отбраната Хулуси Акар заяви на брифинг, че искането на САЩ страната му да се откаже от купуването на зенитно-ракетни системи С-400 от Русия до края на първата седмица на юни е неприемливо.

Миналата седмица американски медии съобщиха, че до края на първата седмица на юни Турция трябва да отмени сделката за закупуване на зенитно-ракетни системи С-400 от Русия в полза на американските "Пейтриът" или рискува санкции. САЩ също така заплашиха Турция да я отстранят от съвместния проект за създаване на изтребители Ф-35. Заплахите бяха отправени от влиятелни американски сенатори, отбелязва ДПА.

Вашингтон се опасява, че Русия може да използва системата С-400, за да получи данни за възможностите на изтребителя Ф-35. Турция е партньор на САЩ в производството на Ф-35 и самата тя ще получи такива изтребители.

Вчера Турция заяви, че сделката за С-400 с Русия е вече сключена. Хулуси Акар каза, че е започнало обучението на турски експерти за работа с руските системи, а първите доставки се очакват през юли.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: