Отидете към основна версия

1 552 1

Турция съди кюрд за тероризъм заради лимон

  • турция-
  • кюрди-
  • пкк

Странен съдебен процес клони към осъдителна присъда в Турция - глух, ням и неграмотен кюрд вероятно ще бъде осъден на 25 години затвор за подкрепа на тероризма. Прокурорското искане е  аргументирано с доказателство от ... половин лимон.

Обвинението твърди, че цитрусовият плод може да послужи като доказателствено средство в съда, тъй като има свойството да облекчава ефекта на сълзотворния газ.

Мехмет Илхан е обвинен в пропаганда в полза на Кюрдската работническа партия (ПКК), която се бори за независимост, както и за сътрудничество с нелегални организации, предаде Би Би Си.

Илхан работи като портиер на базар в град Мерсин. Общува чрез знаци с ръце и с езика на тялото - достатъчни, за да пледира невинност.

Той е арестуван при протест в защита на правата на кюрдската общност, преминал в сблъсъци с полицията. Турското законодателството счита за обида всеки физически знак в подкрепа към ПКК.

Дори за турското правосъдие, където често се налагат по-тежки наказания от предвиденото, случаят на Илхан е твърде необичаен. Твърде вероятно е съдът да уважи искането на прокуратурата, каквато е обичайната практика.

През последните 18 месеца турските власти арестуваха куп кюрдски активисти, журналисти и политици, позовавайки се на закона за защита от тероризма, която е широко атакуван. Съветът на Европа го определи като опасе за свободата на изразяване.

Това е само част от сложния пъзел на политиката на Анкара по отношение на  кюрдската общност, която от години води кървава война за независимост. Турция се опитва да привлече симпатиите на т.нар. „умерени“ лидери на малцинството, като позволява изучаване на кюрдски език в училищата, а същевременно се стреми да изолира хардлайнерите на ПКК.

През ноември миналата година Турският премиер Реджеп Ердоган се извини за масовото убийство на над 13 000 кюрди, извършено от армията в края на 30-те години на миналия век. Това е първото подобно извинение, дошло от устата на турски лидер, обвиняван в опит да ликвидира светските основи на управлението.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Кюрдските бунтовници отвлякоха депутат

    Кюрдски бунтовници отвлякоха турски депутат край югоизточния град Тунждели. Подобно нещо става за първи път в историята на страната. Похитеният е н ...
    13.08.2012
    1 222
    0
  • Пак кървав сблъсък на кюрди и турци

    Най-малко 19 души загинаха в югоизточната част на Турция при сблъсък между кюрди и турски гранични полицаи. Местни медии, цитирани от Би Би Си, съоб ...
    06.08.2012
    1 951
    0
  • Пожар в турски затвор взе жертви

    13 души загинаха при пожар в турски затвор, съобщи Би Би Си. Петима затворници са в болница в провинция Санлюрфа. Огънят пламнал, след като няколко ...
    17.06.2012
    731
    1
  • Кървави сблъсъци между кюрди и турци

    Седем кюрдски бунтовници и шестима турски полицаи загинаха при етнически сблъсъци в югоизточната част на Турция. Силите на Анкара започнаха голяма ...
    22.03.2012
    4 191
    0
  • Турските сериали - шок и промяна за Близкия Изток

    Турските сериали разпалват културен напредък в Близкия Изток, твърди „Ройтерс” в анализ. Сапунените опери от Турция се борят с табутата ...
    11.03.2012
    6 422
    3
  • ПКК призова кюрдите на бунт

    Бунтовниците от Кюрдската работническа партия (ПКК) в Турция призоваха днес кюрдското население в страната към бунт след избиването на 35 цивилни п ...
    30.12.2011
    3 663
    0
Новини по държави: