Last news in Fakti

11 Март, 2012 14:27 6 421 3

Турските сериали - шок и промяна за Близкия Изток

  • турски сериали-
  • перла-
  • сериал-
  • турция-
  • кино

Турските сериали разпалват културен напредък в Близкия Изток, твърди „Ройтерс” в анализ. Сапунените опери от Турция се борят с табутата на религията и традицията, показвайки съвсем различен начин на живот, за който в някои мюсюлмански страни наказват със смърт.

Героите в тези филми изневеряват, консумират любовта си преди сватбата, пият алкохол, дори правят абортират. Жените са свободни, работещи и равнопоставени на мъжете си.

Ето защо турските сериали разгневяват радикални ислямски проповедници, които призовават да не се гледат. Режисьорите им настояват, че нямат намерение да вървят срещу религията или да променят политиката, но така или иначе успехът им е огромен.

Влиянието на турските сериали в Близкия Изток е сравнено с „износа” на американска култура по света. Милиони в нажежения Арабски регион стоят пред екраните и гледат серия след серия от турските сериали, създаващи не само нови ценности, но и нови герои, модели за подражание и значително влияние.

Сензационният успех на „Перла”, който първи направи международен пробив, отприщи тази развлекателна индустрия в Турция.

Бумът на сериалите е отражение на икономическия възход на Турция - една от най-бързо развиващите се страни света. Днес тя е модерна, просперираща и мюсюлманска страна в едно, твърдят привържените й. При това с нескрита амбиция да се превърне в лидер на мюсюлманския свят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 TREND

    0 0 Отговор
    Икономическият успех (засега) на Турция е безспорен. Този успех се изразява в заделянето на много пари за ПОРЪЧКОВИ статии като тази в Ройтерс. Много пари се заделят и за масовата пропаганда в чужбина относноо кръвнишката им империя и извратеняшкото еничарсвто - това били идилия за милионите християнски жертви. НЕКА си спомним например, че зад "германския" проект отричащ трагедията на баташкото клане стоеше ТУРСКИЯТ капитал на фондация към концерна BOSCH.
  • 2 Ильо войвода

    0 0 Отговор
    Тия сериали нямат нищо общо с действителноста, там жените са заключени не работят и нямат право да говорят много дори с мажете си.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.