Last news in Fakti

6 Август, 2012 10:41 1 947 0

Пак кървав сблъсък на кюрди и турци

  • пкк-
  • кюрди-
  • турция-
  • армия-
  • сепаратизъм
Пак кървав сблъсък на кюрди и турци - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 19 души загинаха в югоизточната част на Турция при сблъсък между кюрди и турски гранични полицаи. Местни медии, цитирани от Би Би Си, съобщават за бунтовническо нападение срещу граничен пост в провинция Хакари. Атаката станала около полунощ с ракетни изстрели.

В отговор турската армия пратила военни самолети, които преследват бунтовниците по въздух.

Военното министерство на Турция съобщи, че през последните 2 седмици са убити 115 сепаратисти при мащабна операция. Целта е да се спре притокът на членове на ПКК в Ирак. Кюрдската работническа партия (ПКК), обявена за терористична организация от Анкара, използва базите си в Иран, за да обстрелва обекти на турската армия.

Това е най-голямата офанзива в последно време срещу кюрдските бунтовници, в която участват 2000 военни.
Кюрдската общност от години води кървава война за независимост. Турция се опитва да привлече симпатиите на т.нар. „умерени“ лидери на малцинството, населяващо предимно югоизточната част на страната, като позволява изучаване на кюрдски език в училищата, а същевременно се стреми да изолира хардлайнерите на ПКК.

През ноември миналата година Турският премиер Реджеп Ердоган се извини за масовото убийство на над 13 000 кюрди, извършено от армията в края на 30-те години на миналия век. Това е първото подобно извинение, дошло от устата на турски лидер, обвиняван в опит да ликвидира светските основи на управлението.

През последните 18 месеца турските власти арестуваха куп кюрдски активисти, журналисти и политици, позовавайки се на закона за защита от тероризма, която е широко атакуван. Съветът на Европа го определи като опасен за свободата на изразяване. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: