30 Декември, 2011 11:13 3 653 0

ПКК призова кюрдите на бунт

  • кюрди-
  • пкк-
  • нападение

Обвини турските власти в планирано масово убийство

Бунтовниците от Кюрдската работническа партия (ПКК) в Турция призоваха днес кюрдското население в страната към бунт след избиването на 35 цивилни при въздушен удар на турската армия в района на границата с Ирак. Партията използва кюрдската дума „serhildan“ (бунт) имайки предвид гневни протести, включително сблъсквания с полицията, както и гражданско неподчинение.

„Ние призоваваме народа на Кюрдистан и по-специално в (двете провинции, граничещи с Ирак) Хаккяри и Шърнак да дадат отговор на клането и с бунтове да поискат сметка от извършителите", заявява в призива Бахоз Ердал, един от ръководителите на военното крило на ПКК.

Ердал също така обвини турската армия, че умишлено е атакувала цивилни. „Това клане не е инцидент или нещо неволно. То беше организирано и планирано масово убийство“, подчерта той.

В четвъртък турската авиация нанесе удар срещу група от 50 души, които са пресекли турско-иранската граница в района на провинцията Ширнак. 35 от членовете на групата са убити, в това число и деца, един е получил наранявания. Армията е провела контратерористическа операция, въпреки, че убитите се оказва са били контрабандисти, които са се занимавали с внос на цигари от Северен Ирак.

По-късно през деня турската управляваща Партия на справедливостта и развитието се извини за смъртта на 35 турски кюрди, като посочи, че ударът може да се окаже грешка. „По първоначална информация убитите са били контрабандисти, а не терористи”, за каквито са били взети от турската армия, заяви Хюсеин Челик, заместник-председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието в Турция.

Нападението предизвика масови манифестации на кюрдското население в Турция. Гражданите обвиняват ръководството на генералния щаб в бомбардиране на мирни жители на основание на грешна военна информация.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА