Last news in Fakti

15 Юни, 2012 18:59 1 549 1

Турция съди кюрд за тероризъм заради лимон

  • турция-
  • кюрди-
  • пкк

Странен съдебен процес клони към осъдителна присъда в Турция - глух, ням и неграмотен кюрд вероятно ще бъде осъден на 25 години затвор за подкрепа на тероризма. Прокурорското искане е  аргументирано с доказателство от ... половин лимон.

Обвинението твърди, че цитрусовият плод може да послужи като доказателствено средство в съда, тъй като има свойството да облекчава ефекта на сълзотворния газ.

Мехмет Илхан е обвинен в пропаганда в полза на Кюрдската работническа партия (ПКК), която се бори за независимост, както и за сътрудничество с нелегални организации, предаде Би Би Си.

Илхан работи като портиер на базар в град Мерсин. Общува чрез знаци с ръце и с езика на тялото - достатъчни, за да пледира невинност.

Той е арестуван при протест в защита на правата на кюрдската общност, преминал в сблъсъци с полицията. Турското законодателството счита за обида всеки физически знак в подкрепа към ПКК.

Дори за турското правосъдие, където често се налагат по-тежки наказания от предвиденото, случаят на Илхан е твърде необичаен. Твърде вероятно е съдът да уважи искането на прокуратурата, каквато е обичайната практика.

През последните 18 месеца турските власти арестуваха куп кюрдски активисти, журналисти и политици, позовавайки се на закона за защита от тероризма, която е широко атакуван. Съветът на Европа го определи като опасе за свободата на изразяване.

Това е само част от сложния пъзел на политиката на Анкара по отношение на  кюрдската общност, която от години води кървава война за независимост. Турция се опитва да привлече симпатиите на т.нар. „умерени“ лидери на малцинството, като позволява изучаване на кюрдски език в училищата, а същевременно се стреми да изолира хардлайнерите на ПКК.

През ноември миналата година Турският премиер Реджеп Ердоган се извини за масовото убийство на над 13 000 кюрди, извършено от армията в края на 30-те години на миналия век. Това е първото подобно извинение, дошло от устата на турски лидер, обвиняван в опит да ликвидира светските основи на управлението.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо Мраз

    0 0 Отговор
    Че се е извинил е добре.А кой ще излежи присъдата за това дерибейство.Или като се извиниш и вече си чист като девственица.
Новини по държави: