13 Август, 2012 14:33 1 193 0

Кюрдските бунтовници отвлякоха депутат

  • кюрди-
  • турция-
  • депутат-
  • отвличане-
  • пкк

За първи път в историята

Кюрдските бунтовници отвлякоха депутат - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кюрдски бунтовници отвлякоха турски депутат край югоизточния град Тунждели. Подобно нещо става за първи път в историята на страната. Похитеният е народен избраник от опозиционната „Републиканска народна партия“ и адвокат. Хюсеин Айгюн е нападнат, докогато се прибирал у дома, предаде „Евронюз“. Бунтовниците блокирали пътя, по който се движил автомобилът на Айгюн. При отвличането са освободени журналист и съветник, пътували с депутата, допълва АП.

„Следим зорко процеса. Това показва разрастването на тероризма в Турция“, заявиха от партията. Органите на реда вече разследват отвличането, като се предполага, че нареждането за отвличането дошло от командващите бунтовниците, базирани в северната част на Ирак. То става именно в югоизточна Турция, където са съсредоточени кюрдското малцинство и съпротивителното им движение.

Кюрдските бунтовници са отвличани войници, местни полици, представители на изпълнителната власт,  журналисти и туристи, но не и депутати. Практиката сочи, че заложниците се освобождават без травми.

Преди да стане депутат, Айгюн е защитавал основно човешките права в съда, включително и кюрди. Имал е дела срещу принудителната евакуация на кюрдски села, за да се пресече възможността да помагат на сепаратистите. Партията му е основната опозиционна сила на премиера Ердоган.

Само преди ден турският премиер Ердоган предупреди, че активността на ПКК (Кюрдската работническа партия) се разраства. Анкара вярва, че бойниците на ПКК са въоръжавани от съседна Сирия.

Преди дни Анкара съобщи, че за 2 седмици са убити 115 сепаратисти при мащабна операция. Целта е да се спре притокът на членове на ПКК в Ирак. Кюрдската работническа партия (ПКК), обявена за терористична организация от Анкара, използва базите си в Иран, за да обстрелва обекти на турската армия.

Граничните престрелки не са рядкост, а турската армия отвръща на бунтовниците с въздушни нападения.

Кюрдската общност кървава война за независимост от 1984 година. Турция се опитва да привлече симпатиите на т.нар. „умерени“ лидери на малцинството, населяващо предимно югоизточната част на страната, като позволява изучаване на кюрдски език в училищата, а същевременно се стреми да изолира хардлайнерите на ПКК.

През ноември миналата година Турският премиер Реджеп Ердоган се извини за масовото убийство на над 13 000 кюрди, извършено от армията в края на 30-те години на миналия век. Това е първото подобно извинение, дошло от устата на турски лидер, обвиняван в опит да ликвидира светските основи на управлението.

През последните 18 месеца турските власти арестуваха куп кюрдски активисти, журналисти и политици, позовавайки се на закона за защита от тероризма, който е широко атакуван.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: