Отидете към основна версия

1 073 11

Църква компенсира жертви на педофили

  • епископ-
  • педофили-
  • франция-
  • компенсация

Точната сума ще е ясна през април 2020 година

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Участниците в конференция на френските епископи реши да изплати парични компенсации на жертвите на свещениците-педофили, съобщи телевизионният канал BFMTV. Това е първо по рода си решение на Френската католическа църква.

Размерът на компенсациите ще бъде определен на следващата конференция на епископите, която ще се проведе през април 2020 г. Решено е обаче, че сумата трябва да е еднаква за всички пострадали, независимо от обстоятелствата на престъплението. По информация на телевизията, размерът на компенсацията няма да е повече от няколко хиляди евро, за разлика от други държави, където тя е в размер на няколко десетки хиляди евро и се изплаща не от църквата, а от държавата.

В приетия документ представителите на католическата църква на Франция дори са избегнали да ползват думата „компенсация”, отчитайки че това е сфера на юристите и я заменят със словосъчетанието „изплащане на сума”. Във въпросния документ пише, че въпросната сума е „признание”,че получателят ѝ се явява „жертва на агресия”.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: