Отидете към основна версия

1 583 3

Консерваторите водят с 10 пункта на Острова

  • брекзит-
  • великобритания-
  • борис джонсън-
  • консерватори

Одобрението за управляващата партия е 42%

Снимка: БГНЕС/ EPA

Консервативната партия на британския премиер Борис Джонсън има десет пункта преднина пред опозиционната Лейбъристка партия, сочат резултатите от проучване на Panelbase, цитирани от "Ройтерс".

Това е първият случай, когато преднината на консерваторите е намаляла спрямо предишна анкета. Според последните резултати одобрението за управляващата партия е 42 на сто (спад с един пункт спрямо миналата седмица), а за лейбъристите - 32 процента (два пункта повече). Либералните демократи имат 14 на сто (с един пункт по-малко), а резултатът на Партията за Брекзит е спаднал с два пункта до 3 процента.

Британците ще гласуват на предсрочни парламентарни избори на 12 декември. Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин междувременно обеща по Би Би Си да остане неутрален при евентуален нов референдум за Брекзит, за да може "да приложи резултатите от допитването по достоен за доверие начин" и да обедини страната.

Докато премиерът Борис Джонсън иска да прокара сделката, която вече договори с Брюксел, и Великобритания да напусне ЕС през януари, то Корбин обещава да постигне ново споразумение и да го подложи догодина на втори референдум, който включително да предвижда възможността страната да остане в съюза. Въпросът за Брекзит всява разделение в Лейбъристката партия. Някои водещи фигури в основната опозиционна сила във Великобритания разгневиха редовите ѝ членове, като заявиха открито, че ще агитират за оставане на страната в Европейския съюз.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: