Отидете към основна версия

4 287 11

Иран може да унищожи за минути бази на САЩ

  • иран-
  • техеран-
  • ядрена програма-
  • петрол-
  • сащ
Иранските ракетни тестове. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иран заплаши да унищожи за минути американските военни бази в Близкия Изток и да нападне Израел, ако бъде подложен на атака. За  ответната реакция при евентуално нападение предупредиха ирански медии, цитирани от Ройтерс, докато Революционната гвардия удължи тестовете за изстрелване на балистични ракети. Това е поредната от серията информационни „бомби“, нажежаващи отношенията между Техеран и западните държави.

Спекулациите за военна акция срещу опърничавия Техеран утихнаха в последно време, но отново се разпалиха, след като ядрените преговори с международната общност отново забавиха ход.

В центъра на спора е иранската ядрена програма, която Тел Авив и Вашингтон са набедили да служи като прикритие за производството на атомна бомба. Техеран отхвърля тези подозрения и твърди, че иска да  да покрие енергийните си нужди.

Израел на няколко пъти даде да се разбере, че не изключва военен удар срещу Иран, тъй като се чувства най-заплашен. Вашингтон официално загърбва подобна опция, докато все още могат да се прилагат икономически санкции.

„Тези бази са в обсега на нашите ракети, а окупираните територии (Израел) също са добра цел за нас“, заяви в интервю Амир Али Хаджи-зааде, командир на въздушното поделение на Гвардията.

Държавната агенция ИРНА съобщи, че тестваните ракети земя – земя успешно са поразили своите цели. Излъчени бяха и подобни карди по иранската телевизия, допълва АФП. Играта на котка и мишка продължава със сведения за наличие на други ракети и въздушни оръжия. Най-близката американска база е на 200 км, а Израел е на около 1000 км. от западната иранска граница.

Най-далекобойната ракета на Иран е с обсег от 2000 километра. Арсеналът на Техеран му позволява да порази 35 американски бази, намиращи се в неговия обсег.

Американската армия има бази в Бахрейн, Катар, Абу Даби, Кувейт, Турция, както и около 10 бази в Афганистан и Киргизстан.

Военни експерти се съмняват в бойната сила на Иран, но страната не се чувства обезкуражена да работи по собствени ракетни технологии. Пример за това е ракетата „Великият Пророк 7“.

Иран рязко засили антизападната си реторика, след като от 1 юли ЕС въведе петролно ембарго. Подготвя се и закон, с който трафикът на танкери през ключовия Омрузки проток ще бъде затворен, което би блокирало световната търговия с черното злато. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Ромни подкрепя удар на Израел срещу Иран

    Кандидат – президентът на САЩ Мит Ромни би уважил решение на Израел да използва военна сила, за да спре Иран от сдобиването му с атомна бомба, ...
    29.07.2012
    1 565
    4
  • Иран затваря ключовия Ормузки проток?

    Иранските депутати обсъждат затваряне на стратегическия Ормузки проток. В парламента на страната е внесен законопроект, който ще спре пътя на танке ...
    03.07.2012
    8 037
    19
  • Иран не се страхува от петролното ембарго

    Иран омаловажава западното петролно ембарго, което влезе в сила днес, заявявайки, че санкциите, чиято цел е да го накарат да ограничи спорната си я ...
    01.07.2012
    1 511
    2
  • САЩ: Иран до 4 месеца прави атомна бомба

    Иран разполага с достатъчно запаси от обогатен до 3.5% уран, за да може в рамките на 4 месеца да разполага с достатъчно обогатен уран за произвежда ...
    21.06.2012
    2 505
    4
  • Иран строи втори АЕЦ в Бушер

    Иран има план за строителство на втора ядрена централа. Страната разполага с АЕЦ в Бушер, построена от Русия, но от 2014 година ще започне да строи ...
    27.05.2012
    1 475
    1