4 Юли, 2012 18:19 4 271 11

Иран може да унищожи за минути бази на САЩ

  • иран-
  • техеран-
  • ядрена програма-
  • петрол-
  • сащ
Иран може да унищожи за минути бази на САЩ - 1
Иранските ракетни тестове. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иран заплаши да унищожи за минути американските военни бази в Близкия Изток и да нападне Израел, ако бъде подложен на атака. За  ответната реакция при евентуално нападение предупредиха ирански медии, цитирани от Ройтерс, докато Революционната гвардия удължи тестовете за изстрелване на балистични ракети. Това е поредната от серията информационни „бомби“, нажежаващи отношенията между Техеран и западните държави.

Спекулациите за военна акция срещу опърничавия Техеран утихнаха в последно време, но отново се разпалиха, след като ядрените преговори с международната общност отново забавиха ход.

В центъра на спора е иранската ядрена програма, която Тел Авив и Вашингтон са набедили да служи като прикритие за производството на атомна бомба. Техеран отхвърля тези подозрения и твърди, че иска да  да покрие енергийните си нужди.

Израел на няколко пъти даде да се разбере, че не изключва военен удар срещу Иран, тъй като се чувства най-заплашен. Вашингтон официално загърбва подобна опция, докато все още могат да се прилагат икономически санкции.

„Тези бази са в обсега на нашите ракети, а окупираните територии (Израел) също са добра цел за нас“, заяви в интервю Амир Али Хаджи-зааде, командир на въздушното поделение на Гвардията.

Държавната агенция ИРНА съобщи, че тестваните ракети земя – земя успешно са поразили своите цели. Излъчени бяха и подобни карди по иранската телевизия, допълва АФП. Играта на котка и мишка продължава със сведения за наличие на други ракети и въздушни оръжия. Най-близката американска база е на 200 км, а Израел е на около 1000 км. от западната иранска граница.

Най-далекобойната ракета на Иран е с обсег от 2000 километра. Арсеналът на Техеран му позволява да порази 35 американски бази, намиращи се в неговия обсег.

Американската армия има бази в Бахрейн, Катар, Абу Даби, Кувейт, Турция, както и около 10 бази в Афганистан и Киргизстан.

Военни експерти се съмняват в бойната сила на Иран, но страната не се чувства обезкуражена да работи по собствени ракетни технологии. Пример за това е ракетата „Великият Пророк 7“.

Иран рязко засили антизападната си реторика, след като от 1 юли ЕС въведе петролно ембарго. Подготвя се и закон, с който трафикът на танкери през ключовия Омрузки проток ще бъде затворен, което би блокирало световната търговия с черното злато. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 подсетник

    0 4 Отговор
    Ха,ха,ха,ха-а случайно побърканите шантави цигани
    да са чували,че това са ВОЕННИ ОБЕКТИ и че дори се
    ОХРАНЯВАТ по най-добрият и съвременен начин???.....

    Коментиран от #3

  • 2 руснака

    2 1 Отговор
    а случайно да си чул, че иран има ракети, които не могат да свалят нито една система ПРО в света??? всъщност ракетите са руски, но Иран разполага с тях. Как ме дразнят такива, просто нямам думи....

    Коментиран от #5

  • 3 golemiq hur

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "подсетник":

    ne iskazvai mneniq nekompetentni
  • 4 знаещ подсетник

    0 1 Отговор
    Хей,наивно,доста ограничено,но пък много "надъхано"
    русначе-да не би да се опитваш да кажеш,че
    ония "неуловими"ракети,познати дори на такъв като теб,
    са наистина НЕЩО НОВО И НЕПОЗНАТО за Пентагона,
    че ония не са направили нищо по въпроса като отговор
    на Русия и че са си ХАРИЗАЛИ БАЗИТЕ В БЛИЗКИЯТ ИЗТОК
    на волята и милостта на Алах-а???!!!!.....
    И да знаеш-ЖАЛКИЯТ в случая си ти и ония папагал над теб.....
    И-по-здрави- от един по-знаещ от теб

    Коментиран от #6

  • 5 1001

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "руснака":

    сутрин като се събудиш сигурно си много потен
  • 6 руснака

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "знаещ подсетник":

    ако беше се поинтересувал малко и ти умнико щеше да знаеш за кои ракети става въпрос и че в момента никоя система за ПРО в света не ги прехваща, всъщност - дори нито една руска система за ПРО. А ако беше се поинтересувал малко повече за хамериканска армия, нямаше да пишеш тия простотии основани от холивудски екшъни.
  • 7 може

    1 1 Отговор
    ако базите са нарисувани на хартия даже за секунди
  • 8 Димо Димов

    1 0 Отговор
    До "подсетниците": ..ох на батко , горките дечица
    толкова млади , тъй наивни ... и вече удавени в задокеанска пропагандна помия ;(
    колко жалко , наистина
  • 9 Димо Димов

    1 0 Отговор
    а иначе - хамериканците правят много добри филми !!!
    дума да няма
    ... "живия" живот , обаче е съвсем друго измерение
    за разлика от киното , което е изкуство
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ак47

    0 0 Отговор
    ако може изпратете няколко ракети и на обама във вашингтон,а аз ще по4ерпя.