Отидете към основна версия

4 472 5

Вижте къде депутати и кметове се движат с електромобили

  • електромобили-
  • гърция-
  • депутати-
  • кметове

В Гърция искат екологично чисти превозни средства

Снимка: Shutterstock

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис въвежда в действие стратегията по използване на екологично чисти превозни средства. След депутатите и кметовете започнаха да се качват на електроавтомобили.

По решение на премиера всички депутати сменят служебните си коли с електромобили. По техния пример започнаха да действат и кметовете, и областните управители. За сега не съществува финансова възможност за смяна на целия автопарк, но в рамките на няколко години и това ще стане, коментират гръцките кметове.

Те са на мнение, че "държавната администрация трябва да даде пример на гражданите за използване на екологично чисти превозни средства". Гърция е на последните места в Европейския съюз по използване на електроавтомобили. Една от основните причини е липсата на верига от зарядни станции, предаде БНР.

Правителството предвижда целеви инвестиции за тяхното изграждане, като приоритет имат туристическите райони, както и централната магистрала "Егнатия одос". В скоро време се очаква да се гласуват стимули за покупка, като и освобождаването на електроавтомобилите от общински данък, както и безплатно паркиране.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: