Отидете към основна версия

1 177 20

19 000 случая на домашно насилие в Истанбул

  • истанбул-
  • турция-
  • домашно насилие-
  • жени

Насилието над жени е голям бич в Турция

Снимка: Shutterstock

Министерството на правосъдието на Турция взе решение за засилване на мерките за борба срещу домашното насилие, в частност срещу насилието над жените, предаде ТАСС.

Въпросните мерки са включени в публикувана днес директива. Предвижда се създаване на специални отдели в районните прокуратури. Главната прокуратура и районните ѝ представителства ще трябва да назначат специалисти и следователи, които да се занимават само с инцидентите, свързани с насилие в семейството. Ще бъде забранено тези сътрудници да работят по други проблеми освен в случай на извънредни ситуации.

Предвиждат се мерки срещу изтичане на следствени данни, както и за защита на пострадалите, ако има заплаха за живота и здравето им. Проблемът, свързан с домашното насилие и най-вече насилието срещу жените, в последно време е изключително актуален в Турция. Само в Истанбул от началото на годината са регистрирани 19 хиляди случаи на домашно насилие и има 40 регистрирани убийства на жени.

Местните власти в окръга приеха план за координиране на усилията за борба с домашното насилие и създадоха специални отдели за работа при такива случаи. Турското министерство на вътрешните работи е разработило специално мобилно приложение за жени, с помощта на което с едно натискане може да бъде повикана полицията. От 2018 г. досега 350 хиляди туркини са използвали тази възможност, за да информират властите за случаи на насилие.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: