Отидете към основна версия

8 070 48

Беларус екзекутира изверг, убил две жени

  • беларус-
  • смъртно наказание-
  • екзекуция-
  • александър осипович-
  • бобруйск

Убиецът се запознал в бар с две млади жени и ги поканил в дома си

Shutterstock, снимката е илюстративна

Беларус - единствената европейска страна, все още практикуваща смъртното наказание, екзекутира осъден на смърт за убийство и разчленяване на две млади жени. Това съобщи независим беларуски седмичник, съобщи AFP.

37-годишният Александър Осипович от град Бобруйск е бил екзекутиран във вторник, пише местен вестник, като се позовава на Олга Иванова, прокурор от регионалната прокуратура. През 2018 г. Осипович се е запознал в един бар с две млади жени и ги е поканил в дома си. След скарване е намушкал 77 пъти с нож едната и 16 пъти другата, после е разчленил жертвите си и е направил опит да се отърве от останките им, след което е бил арестуван от полицията.

По време на процеса обвиняемият, вече съден неведнъж за други нападения, твърдеше, че жените искали да ограбят апартамента му и той просто се защитавал. Съветът на Европа осъди екзекуцията. "Смъртта не е правосъдие", написа в Туитър говорител на Съвета и прикани от името на организацията Беларус да отмени смъртното наказание или поне да обяви мораториум.

Беларуският президент Александър Лукашенко обаче заяви през ноември, че смъртното наказание в страната може да бъде премахнато само с референдум. Екзекуциите в Беларус се извършват в най-строга тайна - датата на разстрела не се обявява публично, телата на затворниците не се предават на семействата им и не се съобщава нищо за мястото на погребението.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: