Отидете към основна версия

1 646 4

Тайван мисли дългосрочно за енергийното си бъдеще

  • тайван-
  • вятърни крайбрежни електроцентрали-
  • мощност-
  • производство-
  • вятърни паркове

Министерство на икономиката на Република Китай поставя нова цел за разработване на още 10 гигавата вятърни крайбрежни електроцентрали в периода 2026 – 2035 г., като прогнозата е това да доведе до спад на средната потребителска цена на електроенергията.

Министерството за момента успешно изпълнява поставената цел до 2025 г. и планира следващия 10-годишен етап до 2035 г., като неслучайно Тайван заема водеща позиция по изграждане и експлоатация на крайбрежни вятърни ферми в Азия.

Министерство на икономиката ще продължи по пътя на възобновяемата енергия, представляваща 20% от общото производство на електроенергия до 2025 г. (при разчети от 20 гигавата соларна и 5,7 гигавата вятърна електроенергия). В допълнение правителството формулира и политиката за Зонално развитие на крайбрежните вятърни мощности за следващия 10-годишен етап от - 2026 г. до 2035 г. ( с нарастване от 1 GW годишно).

Очаква се с изграждането на новите мощности да падне средната потребителска цена на електроенергия.

В момента изграждането на крайбрежни вятърни паркове става все по-рентабилно, като се очаква с все по-големия обем на изграждане на мощности да се постигне спад на цената, като през 2025 г. са заложени нива между 2,2 и 2,5 NTD/kWh (тайвански долари/kWh), което е по-ниско от текущата средна цена на електроенергията - 2.6253 NTD/kWh.

Насърчаването на политиката за локализация на централите постигна добри резултати и привлече множество чуждестранни компании да създадат азиатско-тихоокеански производствени бази в Тайван и да формират стратегически съюзи с местната верига за доставки, за да проникнат на азиатско-тихоокеанския пазар.

Правителството залага на плана си за увеличение на мощностите с 1 гигават годишно за периода от 2026 до 2035 г., който не само движи индустрията, но и дава възможност на местните и чуждестранните доставчици да планират и инвестират уверено в дългосрочен план в развитието на вятърната електроенергия в Тайван.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини