Отидете към основна версия

4 288 17

Отвори нов ски курорт в Северна Корея

  • северна корея-
  • ски-
  • курорт

С нарастващата популярност на зимните спортове в региона, нов ски курорт отвори в Северна Корея. Това съобщи The Telegraph.

Културният център за отдих Янгдок беше официално открит от севернокорейския лидер Ким Чен Ун през декември, но миналия месец посрещна първите си посетители. Курортът се намира в провинция Южен Пхьонан, която е на час и половина шофиране от столицата Пхенян. Според Корейската централна информационна агенция (KCNA) комбинацията от терапия с горещи извори, многофункционален спортен комплекс и хотели е "още един подарък от Корейската работническа партия за хората“.

По време на посещението си през декември Ким Чен Ун преряза лентата при откриването на Янгдок, обиколи съоръженията на курорта, качи се сам със ски лифта до върха на пистите и посети парка за конна езда.

В речта си той похвали военнослужещите, построили центъра за отдих, за създаването на прекрасния комплекс без „свободно достъпни финанси“. Въздушните кадри, пуснати в държавната телевизия, показват хотели с червени покриви, горещи извори и паркът за конна езда.

Върховният лидер каза още, че Янгдок ще даде възможност на гражданите на Северна Корея да се „насладят на високата цивилизация при социализма“.

Комплексът, за който се смята, че е отнел по-малко от година, за да бъде построен, разполага и със закрити и открити спа и плувни басейни, билярдна зала, фитнес зала и голф симулатор.

Ски съоръженията са минимални в сравнение с тези на големите курорти в Европа. Три писти се обслужват от един седалков лифт, а на склона за начинаещи има автоматизирана пътека.

Янгдок е третият по големина ски курорт в Северна Корея. Челната позиция заема построеният през 2013-а Масикрьонг. Той е на три часа път от Пхенян, има 10 писти и според съобщенията Корейската централна информационна агенция е струвал 21 милиона британски лири. Освен това медията твърди, че е изграден за по-малко от година.

Въпреки държавната пропаганда, използваща новите съоръжения и комплекси, за да подчертае просперитета си, през 2017-а ски индустрията на Северна Корея неочаквано попадна негативно под световните прожектори. Кадри, публикувани от NBC, показват как работници, включително малки деца, които са приклекнали отстрани на пътя, удрят по замръзналата повърхност, в опит да я разбият и по този начин да поддържат пътя до Масикрьонг отворен за елитните посетители на курорта. В информацията се твърди, че хиляди мъже и жени, заедно с деца на 11 и 12 години, работят във виелици, използвайки пръчки, кирки и импровизирани лопати.

Курортът Янгдок бе официално открит на 10 януари, като изображенията показват големи тълпи от хора. Международната туристическа компания Пхьонан Корьо, която също предлага екскурзии до ризортът Масикрьонг, обслужва предимно резервации от местни гости.

Северна Корея не е единствената страна в далечния изток, която инвестира в зимни спортове. През 2018-а Южна Корея беше домакин на зимните олимпийски игри в Пьонгчанг, а редовно в Китай излизат заглавия относно нарастващия брой на скиорите и курортите в държавата.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: