Last news in Fakti

5 Февруари, 2020 11:45 4 269 17

Отвори нов ски курорт в Северна Корея

  • северна корея-
  • ски-
  • курорт

С нарастващата популярност на зимните спортове в региона, нов ски курорт отвори в Северна Корея. Това съобщи The Telegraph.

Културният център за отдих Янгдок беше официално открит от севернокорейския лидер Ким Чен Ун през декември, но миналия месец посрещна първите си посетители. Курортът се намира в провинция Южен Пхьонан, която е на час и половина шофиране от столицата Пхенян. Според Корейската централна информационна агенция (KCNA) комбинацията от терапия с горещи извори, многофункционален спортен комплекс и хотели е "още един подарък от Корейската работническа партия за хората“.

По време на посещението си през декември Ким Чен Ун преряза лентата при откриването на Янгдок, обиколи съоръженията на курорта, качи се сам със ски лифта до върха на пистите и посети парка за конна езда.

Отвори нов ски курорт в Северна Корея

В речта си той похвали военнослужещите, построили центъра за отдих, за създаването на прекрасния комплекс без „свободно достъпни финанси“. Въздушните кадри, пуснати в държавната телевизия, показват хотели с червени покриви, горещи извори и паркът за конна езда.

Върховният лидер каза още, че Янгдок ще даде възможност на гражданите на Северна Корея да се „насладят на високата цивилизация при социализма“.

Комплексът, за който се смята, че е отнел по-малко от година, за да бъде построен, разполага и със закрити и открити спа и плувни басейни, билярдна зала, фитнес зала и голф симулатор.

Ски съоръженията са минимални в сравнение с тези на големите курорти в Европа. Три писти се обслужват от един седалков лифт, а на склона за начинаещи има автоматизирана пътека.

Янгдок е третият по големина ски курорт в Северна Корея. Челната позиция заема построеният през 2013-а Масикрьонг. Той е на три часа път от Пхенян, има 10 писти и според съобщенията Корейската централна информационна агенция е струвал 21 милиона британски лири. Освен това медията твърди, че е изграден за по-малко от година.

Отвори нов ски курорт в Северна Корея

Въпреки държавната пропаганда, използваща новите съоръжения и комплекси, за да подчертае просперитета си, през 2017-а ски индустрията на Северна Корея неочаквано попадна негативно под световните прожектори. Кадри, публикувани от NBC, показват как работници, включително малки деца, които са приклекнали отстрани на пътя, удрят по замръзналата повърхност, в опит да я разбият и по този начин да поддържат пътя до Масикрьонг отворен за елитните посетители на курорта. В информацията се твърди, че хиляди мъже и жени, заедно с деца на 11 и 12 години, работят във виелици, използвайки пръчки, кирки и импровизирани лопати.

Курортът Янгдок бе официално открит на 10 януари, като изображенията показват големи тълпи от хора. Международната туристическа компания Пхьонан Корьо, която също предлага екскурзии до ризортът Масикрьонг, обслужва предимно резервации от местни гости.

Северна Корея не е единствената страна в далечния изток, която инвестира в зимни спортове. През 2018-а Южна Корея беше домакин на зимните олимпийски игри в Пьонгчанг, а редовно в Китай излизат заглавия относно нарастващия брой на скиорите и курортите в държавата.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СССРкаскет

    27 18 Отговор
    Айде всички бг каскети там да карат ски.Ходом марш!
  • 2 стоян георгиев

    20 18 Отговор
    другари ето къде ще ходите на ски!!!!няма да се бутате тук по скъпите курорти на цеко минев я!та взимаите чомаданите ,по една четворна лопата и отиватие на ски. в почивките може да покопаете малко,които иска разбира се!

    Коментиран от #7

  • 3 4242

    16 4 Отговор
    "...Cки cъoръжeниятa ca минимaлни в cрaвнeниe c тeзи нa гoлeмитe курoрти в Eврoпa. Три пиcти ce oбcлужвaт oт eдин ceдaлкoв лифт, a нa cклoнa зa нaчинaeщи имa aвтoмaтизирaнa пътeкa..."

    На Витоша е един лифт (вярно заравяван и кърпен, с 3 седалки) с една писта. Ролята на автоматизирана пътека играе всеки учещ се по склона пешком. Това как е в сравнение с големите европейски курори?
  • 4 🐷 ТИКВАТА

    19 5 Отговор
    Като не ви харесва Банско, ГАЗ към КНДР.Там поне няма как да ви СКУБЕ и ДЕРЕ КОЖАТА Цеко Минев.
  • 5 Луд

    18 9 Отговор
    Най-големия им ски курорт струва 21 млн. Лири.В България само водопровода му ще струва повече.Тея ще наберат скорост и след 10 години ще са по-добре от нас по доходи.Заслужават го.Ама при тях с Баневи,Стайкови и Божков как се действа.Питам за инфо на един Гл. Прокурор ,че се чуди как да действа.

    Коментиран от #8

  • 6 Borislav Popov

    6 13 Отговор
    Театрото на Ким Свин е това, а не ски курорт.

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 да си знаеш

    10 13 Отговор

    До коментар #5 от "Луд":

    Ще ни настигнат да.Със средни заплати от 120лв на месец,ще ни настигнат след един век.Жалко,че има такива миндили като тебе да дрънкат подобни глупости.
  • 9 Бай хой

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Borislav Popov":

    Мартинчо пази си жлъчката. Пускай талавиьора че время покажет започва.
  • 10 стоян георгиев

    5 8 Отговор
    тия гадни комунисти са с 50 години пред демократична българия. ние може и да изчезнем, но-да живее демокрацията!

    Коментиран от #12

  • 11 Игор Додон

    8 2 Отговор
    Назад са хората. Вместо да изследват моженето на половете и да развиват педерастията...
  • 12 стоян георгиев

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "стоян георгиев":

    вие ще изчезнете друга дето се пробваш да пишеш с моя ник и правопис,жалките твари обикновенно изчезват.еволюцията не търпи компромиси!
  • 13 ГоСт

    6 2 Отговор
    Тия пак ли го откриват тоя курорт....май че си го откриват по веднаж на всеки 6мес....така могат да застроят и Сибир със зимни курорти. А плебса рупа балирани глухарчета за да могат бонзите да дебелеят. Я как се е ''ушил'' Кимчака, като партиен секретар на Ленински район..
  • 14 Кико

    2 5 Отговор
    Хахаха, да живей прорагандната машина на КНДР, коментари от сорта, че комутата са 50 год пред България са нелепи. Как със 120лв официална средна заплата (действително не се знае дали някои хора там въобще получават заплата) ще са по добре от нас. Екстра сме си, има ли някой умрял от глад?!? Няма, така че сме си екстра!

    Коментиран от #16

  • 15 Бай хой

    6 0 Отговор
    Бедните Северно корейци правят ракети строят курорти а ние богатите Българи кенеф не можем да построим хайа
  • 16 Бай хой

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Кико":

    Знаеш ли колко си прос аз ходих и видях как живеят Северно корейците мога да кажа че ти съществуваш спрямо тях иди и се увери сам та ние дори не вземаме колкото тях а у нас е супер скъпо сравнение с тях
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: