Отидете към основна версия

1 539 16

ЕС цели да противодейства на китайското и руското влияние на срещата на върха за Западните Балкани

  • ес-
  • западни балкани-
  • среща

В сряда лидерите на Европейския съюз (ЕС) са домакини на среща със страните от Западните Балкани, чиито похвали за подкрепата на Китай и Русия по време на коронавирусната криза създадоха напрежение в блока, заявиха политици и дипломати. Това предаде Reuters.

ЕС твърди, че отпуснатите от блока 3,3 милиарда евро не са достатъчно оценени. Европейски представители заявиха, че тази помощ надвишава медицинските доставки, които Пекин и Москва изпратиха в Сърбия и Босна в ранната фаза на епидемията.

Срещата на върха, която бе планирана да се проведе в хърватската столица Загреб 20 години след първата среща ЕС- Западни Балкани, ще се проведе чрез видео конференция. На нея ще вземат участие 27-те лидери на блока, включително Бойко Борисов, както и държавните глави на Сърбия, Косово, Черна гора, Албания, Босна и Северна Македония.

Все още белязани от войните през 90-те години, шестте страни от Западните Балкани се стремят да се присъединят към ЕС, въпреки че преобладаващият предмет на разговора най-вероятно ще бъде борбата с коронавирусната пандемия.

„Срещата сама по себе си е послание, което гласи: Ние искаме да се присъедините. Но ние също така ще кажем, че не можете да се обръщате към китайците и руснаците, когато ви е удобно", каза висш дипломат на ЕС, участващ в подготовката на срещата.

Китай и Русия изпратиха лекари и медицински консумативи в Босна и Сърбия през март, за да помогнат за забавянето на разпространението на коронавируса в момент, когато първоначалният отговор на блока беше бавен.

Сръбският президент Александър Вучич благодари публично на президента Си Дзинпин и на китайския народ.

Сръбският член на тристранното председателство на Босна Милорад Додик пък похвали Русия миналия месец, като критикува Брюксел за това, че първоначално е ограничил износа на медицинска помощ за страни извън ЕС. „Европа, в която вярвахме преди десет години, не съществува днес“, каза той.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Свързани новини