Last news in Fakti

6 Май, 2020 15:02 1 536 16

ЕС цели да противодейства на китайското и руското влияние на срещата на върха за Западните Балкани

  • ес-
  • западни балкани-
  • среща

В сряда лидерите на Европейския съюз (ЕС) са домакини на среща със страните от Западните Балкани, чиито похвали за подкрепата на Китай и Русия по време на коронавирусната криза създадоха напрежение в блока, заявиха политици и дипломати. Това предаде Reuters.

ЕС твърди, че отпуснатите от блока 3,3 милиарда евро не са достатъчно оценени. Европейски представители заявиха, че тази помощ надвишава медицинските доставки, които Пекин и Москва изпратиха в Сърбия и Босна в ранната фаза на епидемията.

Срещата на върха, която бе планирана да се проведе в хърватската столица Загреб 20 години след първата среща ЕС- Западни Балкани, ще се проведе чрез видео конференция. На нея ще вземат участие 27-те лидери на блока, включително Бойко Борисов, както и държавните глави на Сърбия, Косово, Черна гора, Албания, Босна и Северна Македония.

Все още белязани от войните през 90-те години, шестте страни от Западните Балкани се стремят да се присъединят към ЕС, въпреки че преобладаващият предмет на разговора най-вероятно ще бъде борбата с коронавирусната пандемия.

„Срещата сама по себе си е послание, което гласи: Ние искаме да се присъедините. Но ние също така ще кажем, че не можете да се обръщате към китайците и руснаците, когато ви е удобно", каза висш дипломат на ЕС, участващ в подготовката на срещата.

Китай и Русия изпратиха лекари и медицински консумативи в Босна и Сърбия през март, за да помогнат за забавянето на разпространението на коронавируса в момент, когато първоначалният отговор на блока беше бавен.

Сръбският президент Александър Вучич благодари публично на президента Си Дзинпин и на китайския народ.

Сръбският член на тристранното председателство на Босна Милорад Додик пък похвали Русия миналия месец, като критикува Брюксел за това, че първоначално е ограничил износа на медицинска помощ за страни извън ЕС. „Европа, в която вярвахме преди десет години, не съществува днес“, каза той.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 опорна точка

    8 27 Отговор
    Страшна е само хибридната армия на Решетников. Иначе Кремъл са си гола вода.

    Коментиран от #6, #16

  • 2 БПФ

    29 5 Отговор
    Смешници, като не искате руско и китайско влияние, защо не върнахте руските и китайските хуманитарни помощи? Толкова сте жалки, че чак сте отвратителни !!!
  • 3 Ние пък ще

    25 4 Отговор
    пратим папуняците от софия прайд да громят китайско-руското влияние. Тръгвайте и се не връщайте!
  • 4 BOKO

    17 2 Отговор
    EVROPA SAMO SE 4UDI KAK DA NI STAJNI SKAPANIA I BEZ TOVA JIVOT
  • 5 Смех !

    22 3 Отговор
    Абе,защо Турция вече не иска и да чува за ЕС? Ердоган Султан им извива джендърските ръчички както си иска.А тия тръгнали да казват кой ти е приятел и кой не.То се видя !
  • 6 Коя е опорната ти

    20 3 Отговор

    До коментар #1 от "опорна точка":

    точка? Кафявата, нали? Много ви е страх бе, джендари хибридни!
  • 7 asd

    18 3 Отговор
    Много хубаво! Но първо да се научите да не се дупите на онези дебели слабоумни говедари (които се боцкат с дезинфектанти) и тогава и на тези да им набиете шута!
  • 8 Де Факто

    21 3 Отговор
    Това е част от агонията на евроГЕЙския съюз.
  • 9 Монгола

    13 2 Отговор
    Дали дръшки, соросите хвърлиха едни трухи на Балканите и чакат сега лоялнос!

    Коментиран от #10, #15

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ас съм от #10 казах че съм Г*З

    2 0 Отговор
    Извинявам се страдам от синдрома на Турет!
  • 12 Дакота Джонсън

    15 0 Отговор
    От ЕС се изложиха яко и сега се чудят как да замажат положението .
  • 13 Лечение по брюкселски

    6 0 Отговор
    Вместо с лекари и лекарства Брюксел за по-лесно налива милиарди в каци без дъно. Инфлацията за Брюксел е без значение.
    Да плащат данъкоплатците на ЕС, веднъж чрез данъчната система и втори път чрез по-високите цени на стоки и услуги.
  • 14 Що.........

    7 1 Отговор
    Що е то европейски съюз
    Тия къде заринаха балканите с бомби и обогатен уран. Тоя къде освобождаваха ГДР от старото оръжие продавайки го в Югославия да се трепят хората. Един калашник го продаваха за 60 марки само да има пара. Италия когато избухна пожара къде бяха..
  • 15 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Монгола":

    Тоэи път си написал истината,но много неграмотно.
  • 16 ееее

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "опорна точка":

    Ами нека пробват т.н. лидери на ЕС да си направят маска с 3млрд.€ или пък да дизенфекцират болница. Който помага в трудно време се запомня, а ЕС си смучка палеца и парите които евентуално ще даде като след дъжд качулка най вероятно ще попият в нечий политически джоб.