Отидете към основна версия

28 926 69

Китай предупреди САЩ да не си играе с огъня, за да не се изгори

  • китай-
  • тайван-
  • сащ-
  • пандемия-
  • вирус-
  • заплаха-
  • предупреждение-
  • визита-
  • посещение-
  • covid-19

Китай все по-често отправя завоалирани и явни заплахи към щатите заради тяхната подкрепа към Тайван

Китай предупреди САЩ да не си играят с огъня. Предупреждението дойде днес след посещението на американска делегация в Тайван, ръководена от Алекс Азар.

По време на тридневната си визита министърът на здравеопазването на САЩ строго разкритикува действията на Пекин по отношение на пандемията, причинена от Covid-19. От своя страна Китай показа недвусмислено, че не приема и не одобрява отношенията между САЩ и Тайван и „категорично се противопоставя на официалния обмен между тях под какъвто и да било предтекст“.

Говорителят на външното министерство на Китай Джао Лиджан заяви, че що се касае до интересите на страната, никой не бива да вярва, че ще му се размине – „Който си играе с огъня, ще се изгори“ каза той по време на редовен брифинг.

В своето изявление Джао се обърна и към властите в Тайван, призовавайки страната да не разчита на другите, да не търси чужда помощ и подкрепа и да не се стреми към независимост, защото това е „задънена улица“.

Нещо повече – Пекин настоява да се спазва принципа „Един Китай“ и се ангажира да използва сила ако някога самоуправляващата се от 1949 г. насам островната страна официално обяви независимост.

По време на своето посещение Азар отдаде почит на починалия бивш президент на Тайван Лий Тен-хуи, който почина миналия месец, като подчерта неговата роля и принос в изграждането на демокрацията в страната. По време на своята служба Лий си спечели прозвището „Господин Демокрация“, отблъсвайки Китай и настоявайки Тайван да бъде признат за суверенна държава.

След новината за смъртта на Лий Тен-хуи китайските държавни медии го нарекоха „кръстникът на тайванското отцепничество“ и не скриха ненавистта си към него.

И Вашингтон, и Тайпе представиха визитата на Азар като възможност за обмяна на опит във връзка с успеха на острова в овладяването на кризата от коронавируса. Страната има потвърдени по-малко от 500 заразени от избухването на пандемията и само седем смъртни случая.

„Ние ще продължим да подкрепяме Тайван като наш приятел и партньор по въпросите на сигурността, икономиката и здравеопазването“, заяви Азар пред репортери по време на посещение на фабрика за маски по-рано днес, часове преди да отлети обратно за САЩ.

Китай усеща, че безвъзвратно губи позиции пред щатите и всячески се опитва да осуети евентуалното задълбочаване на съюза им с Тайван. Той призова пътуването на Азар да бъде отменено. Тайван дори обвинява Пакин в изпращането на изтребители над фактическата граница в понеделник тази седмица, денят, когато Азар се срещна с президента Цай Ин-уен.

По време на своята визита Азар нееднократно противопостави демократичното управление в Тайван и авторитарното в Китай. В своя реч във вторник той дори изрази допускането си, че ако коронавирусът бе тръгнал от по-прозрачно и демократично място като Тайван, щеше да бъде спрян далеч по-рано, преди да е взел толкова жертви. Не на последно място Азар засегна и въпроса с изключването на Тайван от Световната здравна организация, което оказва своето влияние в глобален план.

 

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 48 гласа.

Свързани новини