Отидете към основна версия

5 143 24

Златният резерв на Албания достигна исторически стойности

  • златен резерв-
  • албания

Според официалния курс на Банката на Албания, през периода юли 2019 г. – юли 2020 г. стойността на златото се е увеличила с около 32 %

Илюстративна снимка, Shutterstock

Резервите от злато на Албания в края на юни достигнаха рекордно високи стойности от 147 милиона евро, съобщи местното издание „Монитор”.

Според статистическите данни на Централната банка, запасите от злато са се увеличили със 73% за период от една година. Увеличаването на стойността на златото стана факт едновременно с разширяването на инвестициите на Централната банка в този инструмент, като за това допринесе и увеличаването цената на златото на международните пазари.

Според официалния курс на Банката на Албания, през периода юли 2019 г. – юли 2020 г. стойността на златото се е увеличила с около 32 % и е станало изгодно като инвестиционен инструмент на банковите резерви на страната.

В средата на годината еврооблигациите накараха за първи път валутните резерви на страната да надхвърлят лимита от 4 милиарда евро. В края на юли стойността на резервните средства е била 4,12 милиарда евро, или приблизително 32% от БВП.

Анализаторите подчертават, че тези високи нива са временно явление, тъй като част от еврооблигациите ще бъдат използвани за изплащане на задълженията от 2015 г., а остатъкът ще бъде използван за програмата за саниране на сградите, пострадали от земетресението миналата година и за обезпечаване на бюджетния дефицит.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: