Отидете към основна версия

5 571 25

4 ноември 1957 г. Кучето Лайка покорява Космоса

  • лайка-
  • куче-
  • космос

Първият бозайник в Космоса е бездомен помияр, живеещ по улиците на Москва

Снимка: Архив

На 4 ноември 1957 г. на борда на изкуствения спътник „Спутник-2“ е първото живо същество – кучето Лайка. Тя е без порода, бездомна, скитаща по улиците на Москва.

Нейното име остава в историята на космонавтиката като първото животно полетяло в Космоса, въпреки че загива от стрес и прегряване. Нейната участ е била предопределена, тъй като не е било предвидено кораба да се върне на Земята, припомня БНТ.

На 19 август 1960 г. в прототип на кораба „Восток“ е изведен в Космоса съветския кораб „Спутник-5“ с двете безпородни кучета Белка и Стрелка.

Целта на експеримента е да се провери ефективността на системата за поддържане на живота в Космоса и изследване на влиянието на космическите лъчи върху живите организми. Кучетата Стрелка и Белка са първите живи същества завърнали се благополучно на Земята.

Освен това „космическите кучета“ са били тренирани в специални центрофуги, имитиращи натоварването при излитането на ракетата, и в специални стаи, в които е били имитирано нивото на шум, характерен за излитащ космически кораб.

Лайка станала първия „космонавт“ не само по физиологични причини, но и защото се отличавала с необичайно спокоен характер, голяма находчивост и интересна външност, направила я толкова запомняща се за публиката.

Данните, получени по време на нейния първи и единствен полет, са помогнали на съветските учени да установят и ликвидират всички недостатъци в конструкцията на кораба и след това да изпратят в Космоса и да върнат на Земята нейните последователи – Белка и Стрелка, както и стотици космонавти.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания