Отидете към основна версия

2 838 47

Заев: Нямаме ни най-малка вина за ситуацията с ветото за ЕС

  • северна македония-
  • зоран заев

Президентът Пендаровски определи като историческа глупост твърдението, че цялата история на Република Северна Македония до 1945 година е българска и че всичко от десети век до 1945 година е българско

Снимка: БГНЕС/ЕРА

COVID кризата, инфраструктурни и социални проекти бяха в центъра на отчета на премиера на република Северна Македония Зоран Заев за първите 100 дни от втория му кабинет. Темата за България намери място в края на половинчасовата му реч.

Език на омразата се разпространява и в двете държави, заяви Зоран Заев и призова както македонци, така и българи да не се поддават на провокации:

„Това правителство, нито нашата държава, нито нашият народ, ние нямаме ни най-малка вина за тази ситуация. Ние твърдим, че македонската национална идентичност е просто невъзможно да бъде обект на преговори и че не можем и никога няма да се откажем от правото си на самоопределение, което е гарантирано от Хартата на ООН и всички други международни договори и конвенции, които са подписани и от Република България“.

Надяваме се щетата, предизвикана от неоправданото вето за евроинтеграция на региона, да бъде поправена бързо, завърши Заев.

Той заяви, че ако до края на годината президентът Стево Пендаровски не свика лидерска среща за българското вето, както поиска лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, то той самият ще го направи.

Същевременно президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че няма да има дискусия нито за македонския език, нито за идентичността, както и за това, че македонците са били българи до 1945 г., съобщава БТА, като цитира портала "Плусинфо" и сръбската телевизия РТС.

Пендаровски заявява в интервю за EUObserver, че македонският език е стълб на македонската идентичност. Той казва, че не е тайна, че македонският език е бил кодифицирн през 1945 г., но е факт, че става дума за специфичен език, подобен на българския, но той не е, нито някога е бил български.

За Пендаровски е без основание твърдението на България, че цялата македонска история до 1945 г. е била българска и всичко от десети век до 1945 г. е било българско.

"Те казват, че етническите македонци съществуват, но една сутрин през 1944 г. са се събудили и са казали: "Аха, ние сме наистина етнически македонци, а до вчера бяхме етнически българи", обяснява президентът Пендаровски и добавя, че това е "абсолютна историческа глупост".

За българското твърдение, че македонският език и идентичност не са съществували до 2 септември 1944 г. и тяхното формиране е част от всеобхватно формиране на отделна небългарска идентичност за прекъсване на връзките между населението на територията на днешна Северна Македония и България, Пендаровски каза, че не може да се приеме дискусия по този въпрос.

„Лудост ще е да започнем дискусия за идентичността и езика“, заявява Пендаровски, въпреки че българските власти неведнъж са обявявали, че никой не поставя под въпрос тези теми.

А македонският актьор Драган Спасов- Дац написа открито писмо до премиера Бойко Борисов, в което нарича България „пръв комшия“ и призовава за разбирателство.

Дуото Дац и Александър изпълниха песента „Корона, чао!“, която премиерът си пусна в едно от излъчванията на живо във Фейсбук.

Дац призовава да слушаме тяхното изпълнение на песента „Целувката на Ана“, която е част от проекта „Любовен паспорт“, обединяващ песни от всички държави на Балканите.

Премиерът Бойко Борисов отговори на Дац, като написа: „Ако се инатим, проблемите ще останат. Решението е диалог, солидарност, разбиране. За едно по-добро утре!“

Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: