Last news in Fakti

15 Декември, 2020 10:00 5 519 96

Има ли решение на македонския възел?

  • република северна македония-
  • северна македония-
  • българия-
  • ес-
  • доц. лъчезар стоянов

Управляващите в Скопие трябва да признаят, че македонската нация е политическа

Има ли решение на македонския възел? - 1
Снимка: БГНЕС/МВнР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на доц. Лъчезар Стоянов за сложния казус с Република Северна Македония:

За първи път след приемането ни в ЕС всички меродавни институции в България – правителство, НС и Президент – показаха рядко единодушие и не подкрепиха започването на преговори за приемане на Република Северна Македония за членство в ЕС. Мотивите за това са неизпълнението на поетите задължения с Договора за приятелство между двете страни и България ясно посочва своите конкретни изисквания. Това изненада Скопие и предизвика направо неврастенична антибългарска реакция. И ако тази реакция не е толкова учудваща с оглед и на досега водената политика, то реакцията на определени среди в България е дваж по-учудваща. Тази малобройна, но креслива и традиционно критикарска група е крайно разнородна - от малограмотни и все търсещи скандала журналисти, през всичко знаещите блогъри и влогъри до крайно леви либерали интернационалисти. Те с комунистически плам ни убеждават, че нацията и националните интереси са само ненужно бреме по пътя на изграждането на бъдещото глобално общество и в частност - да се откажем от своето минало в името на приемането на РС Македония в ЕС. И скопските политици, и българските критикари твърдят, че българската позиция е ултиматум, с който се отрича македонската идентичност (идентитет) – съществуването на отделна македонска нация и език. Именно с това твърдение се раздухва безпрецедентна антибългарска кампания в РС Македония и активна външнополитическа пропаганда. Проблемът на Скопие е, че това не просто не отговаря на истината, а е преднамерена лъжа!

Всъщност каква е българската позиция?

Първото, което трябва да се подчертае е, че тя е в пълно съгласие с принципите на международното право и основополагащите идеи на ЕС. В съгласие с принципа на признаване реалностите, създадени след Втората световна война, освен признаването на държавата (което България първа направи!), вече в духа на принципите на ЕС се признават и създадените в нея нови политически реалности. България признава съществуването на отделна македонска нация и официална книжовна норма – т.е. македонски език.

Тогава къде е проблемът?

Проблемът е в това, че в Междуправителствения договор е записано, че имаме обща история, която съвместно да честваме. Създадената на негова основа Междуправителствената научна комисия единствено трябва да установи докога продължава съвместната ни история и кои са най-важните събития и личности, на които да се отдава почит. Това на практика означава официалните власти в Скопие да признаят, че македонската нация и езикова норма са изградени на българска основа. Тук ясно искам да формулирам това, което политиците в Скопие не искат, а в София не казват ясно – неоспоримата от научна гледна точка истина, че МАКЕДОНСКАТА НАЦИЯ Е ПОЛИТИЧЕСКА. а не етническа. Тя е плод на съчетаването на една политически формулирана идея и специфичната политическа съдба на територия и население, откъснато от основната маса на българската нация. Нервността на Скопие е предизвикана от това, че тази теза влиза в остро противоречие с официално наложения и практикуван македонизъм, базиран върху идеята за етническия характер на македонската нация.

Македонизмът е формулиран като политическа идея в края на ХIХ в. от сръбския учен и политик Стоян Новакович, подкрепен от Русия в началото на ХХ в. и накрая (макар и с други цели) наложен на всички комунистически партии през януари 1931 г.. Въпреки различните политически роли, които му се възлагат, той е базиран върху априорната теза за съществуването на македонска народност и нация различни от българската. Затова кражбата на историята става неизбежна. Както винаги – за изпълнителите на политически поръчки фалшивото нагласяване на историческата истина не е било проблем. Дълго време – до идването на власт на комунистическите партии в България и Югославия през 1944/5 г., македонизмът няма много адепти дори в подложената на сърбизация Вардарска Македония. След това, като официална държавна политика, наложена със силата на държавната принуда и масови репресии, процесът се форсира в името на изграждане на Българо-Югославска федерация по инициатива и под егидата на Москва. В нея се предвижда Федералната република Македония, уголемена с българската Пиринска Македония, да бъде самостоятелна единица. Така в комунистическа Югославия македонската държава, нация и език са превърнати в конституционна норма. Това и обяснява защо югоносталгията е толкова силна, а култът към комунистическите величия и специално към Тито продължава да е сакрално ненакърним.

Поради масовата съпротива и краха на идеята за изграждане на федерация през 1948 г., през 1963 г. политиката на насилствена македонизация официално е обявена за грешка от БКП. Освобождаването на историографията от наложените ѝ канони след 1989 г. доведе до еднозначна оценка на насилствената македонизация като на едно от най-големите престъпления на комунистическия режим в България. Това влезе в училищните програми, а Георги Димитров вече не е сред най-тачените личности в нашата история. Създадените македонци у нас са бързо стопяваща се групичка.

Този, макар най-кратък преглед, идва да ни подкрепи тезата, че македонизмът е политическа концепция, която се реализира с политически средства и най-вече чрез държавата. Или по-ясно – създадената на основата на македонизма нация е ПОЛИТИЧЕСКА. Именно в това е и самата същност на проблема. Още от формулирането си и в духа на ХIХ в., та досега македонизмът е базиран върху априорната теза, че и македонската нация, също като останалите на Балканите, е етническа – т.е. формирана на основата на отделно и специфично население.

Кражбата на българската история става основна цел, защото Сърбия чрез македонизма преследва формиране на регионално самосъзнание и така блокира стремежа на доминираща България да промени статуквото и обедини българската нация. Именно антиревизионистичната насоченост на македонизма карат Русия, след това и СССР, а в различни периоди и други велики сили - да го подкрепят. Това е причината и днес да получава подкрепа. На това и разчитаха в Скопие. Само че нашите партньори и приятели трябва да си дават сметка, че защитаваният от РС Македония в този му вариант македонизъм е създаден, съществува и ще съществува на антибългарска основа. С приемането на тази държава за член на ЕС този македонизъм ще бъде узаконен, а това значи, че проблемите само ще бъдат задълбочени и усложнени. Задължително е да се прояви същото далновидно разбиране, че както Гърция с упорство успя да спре мераците на Скопие чрез „антиквизацията“ да открадне нейното антично наследство, така и да подкрепи българския стремеж да съхрани своето историческо и културно наследство. Още повече, че ние искаме сближение, а не разделение, а още по-малко конфликти сега и в бъдеще.

Какво е решението?

То е ясно и е пред очите ни. Просто управляващите в Скопие трябва да намерят куража и най-сетне скъсат с архаичната ХIХ-ти вековната антибългарска матрица и признаят, че МАКЕДОНСКАТА НАЦИЯ Е МОДЕРНА ПОЛИТИЧЕСКА НАЦИЯ.

Какво ще произтече от това?

Признаваното и от България съществуване на отделна македонска нация. Признаване, че тя е окончателно формирана на територията на днешна РС Македония, фактически признавано с отказа на Скопие да иска признаване на македонско малцинство в България. Кога и как е станало – нека учените решат. Впрочем много от съвременните нации са политически (като например американската) и това не е пречка за тяхното успешно политическо, стопанско и културно развитие.

Признаване, че модерната македонска нация е възникнала на основата на българската народност. Показателно е, че повече от 65 хиляди граждани на РСМ са получили българско гражданство, доказвайки своите български корени, макар част от тях да са с македонско самосъзнание.

Признаването на отделен македонски език. Кой, кога и как на основата на български диалекти е кодифицирал тази книжовна норма остава само обект за академични занимания.

Такова решение би следвало и в РСМ най-сетне да започне, както и във всички останали бивши комунистически страни - трудният процес на преосмисляне и преоценка на миналото, освободени от идеологически и политически догми и ограничения. Колкото и мъчително да е това.

Приемането на това решение като предварително условие ще реши най-важните проблеми. Първо – в ЕС ние ще сътрудничим със сегашна РС Македония с нейните неоспорими от никого вътрешнополитически реалности. Второ – в съгласие с изискванията на ЕС РС Македония няма да има нерешени конфликтни проблеми със своите съседи. Трето – ако не спре, то силно ще ограничи възможностите за външна намеса в нейната външна и вътрешна политика.

Най-сетне решаването на проблема се връща при тези, които могат и трябва да го решат – отговорните политици в Скопие, София и ЕС. Крайно време е политици и общественици край Вардар да осъзнаят своята отговорност, скъсат с щраусовата си политика и проявят кураж и далновидност в името на нейното по-светло бъдеще.

Приемането на тази очевидна истина ще сложи край на безперспективното вглеждане в миналото и езика на омразата.

Ако добре аргументираме и широко разгласим тази наша позиция, несъмнено ще получим не само подкрепата на нашите партньори в ЕС и НАТО.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тая

    7 18 Отговор
    ли крадла безродна ще го решава ?

    Коментиран от #52

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 дедо йоцо гледа

    25 1 Отговор
    Когато северномакедонците разберат поговорката “Инат глава кине“, тогава ще видят ЕС.

    Коментиран от #60

  • 4 ТаУмВзе

    10 17 Отговор
    Каквото Заповяда господарят кравар с деменцията, това ще е. Не си знаем стоката все едно.
  • 5 Аз40

    7 10 Отговор
    Има "решение". Като си вземат хонорара "нашите" тулупмафиоти ще развържат.
  • 6 АНОНИМЕН

    31 1 Отговор
    Дa припoмня, чe нa тия "пачи яйца" ни насадиха именно в Берлин! В Сан Стефано се определиха териториите населявани от българи! В Берлин ни разпарчетосаха на княжество васално на Турция, Източна Румелия автономия в Турция и Македония изцяло под Турско! Великите сили Франция, Велика Британия, Русия и Австроунгария не са искали голяма и силна БЪЛГАРСКА държава / дa нe зaбрaвим, чe прусака Биcмaрк e нaпрaвил кaквoтo трябвa зa дa НE влязaт прeз 1878 гoдинa oтрядитe нa гeн.Гуркo прeз Ocoгoвcкaтa плaнинa в Мaкeдoнcкo и дa ocвoбoдят и бългaритe в тaзи мнoгocтрaдaлнa зeмя/! Факт е, че cлeд Първaтa cвeтoвнa вoйнa, кoгaтo в Ньoй дaвaт Бeлoмoрcкa Трaкия нa Турция и Гърция; Зaпaднитe пoкрaйнини и Вaрдaрcкa Мaкeдoния нa cърбитe и Дoбруджa нa Румънцитe - американците са ги предупреждавали: от това ще има много проблеми в бъдеще! Заради тоя наш български сантимент Македония идват националните ни катастрофи! Да станем съюзници с германците защото те и през 1910-12година и през 1939 година са ни обещавали Присъединяване на Македония и Беломорска Тракия! Два пъти една и съща грешка! А Бледската глупост на Георги Димитров е просто невероятна! Срещу отказ на Тито от репарации 25 000 000 щатски долара е продал всичко българско в Западните покрайнини и Македония! И досега нашите политици и историци са същото мазало!

    Коментиран от #9, #76, #96

  • 7 rule

    31 0 Отговор
    Отлична статия! Няма, какво да се добави, няма какво да се премахне! Напълно съм съгласен с всичко написано в нея!
  • 8 Перо

    24 1 Отговор
    Има верни неща в статията,но не разбирам мекушавото поведение на българските политици,да се доказваме демократи,чрез признаването им като държава,да даваме съгласието за приемане в НАТО,като това се счита проява на европейски ценности. Нима твърдата позиция на Гърция не отговаря на европейските ценности,напротив в крайна сметка наложиха истината и пресякоха възможностите за внасяне на конфликти в ЕС. При нас криво разбраните европейски ценности и неразбиране същността на македонизма доведе до много усложнения и крайно анти-българско поведение в РСМ,доказващо,че нищо не са разбрали от българските отстъпки,нямат никаква промяна и влизането им в ЕС с анти-българските комунистически догми ще узаконят политическата нация,език и история.Просто ветото е крайно наложително,до приемането и правно обвързване на българските условия. Ако искат,другите държави,могат да оказват само натиск върху кандидат-члена за ЕС,да приеме историческата истина за регулиране на двустранните отношения.Всеки кандидат за ЕС е длъжен да приеме правилата и да изпълни предварителните критерии на ЕС,а не да казва за какво може и за какво не може да преговаря. Ако има такива условия,опцията е да се откаже от кандидатурата и в случая да стиска здраво македонизма и комунизма!

    Коментиран от #71

  • 9 Само да допълня

    7 4 Отговор

    До коментар #6 от "АНОНИМЕН":

    През 1912 г е създадена и изкуствената държава Албания.

    Коментиран от #14, #65

  • 10 Факт!

    6 17 Отговор
    Има ако Франция и Германия най вече последната с оглед по-голямото си влияние в България окажат натиск над българското правителство.Не може България да букеално издеватрлства като каже как един народ да се самоопределя и да показва стари географски карти на които тази територия е в рамките на друга държава.Това по абсолютно никакъв начин не се различава от турските карти на които Българската територия е вътре.

    Коментиран от #16, #18

  • 11 Пламен

    20 0 Отговор
    Първата от грешките е,че не се присъединихме към Гърция,когато преговаряха.Втората е Договора за добросъседство.Той е един пожелателен текст и с нищо правно не ангажира Скопие.Сега се сещаме,че трябвало анекс към него.
    Третата грешка е,че винаги спрямо Македония подхождаме емоционално и романтично и винаги гризваме дървото.Сега е същото,ще пеят песни,ще се кълнат,ще обещават и пак гризваме дръвцето

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Щерев

    13 0 Отговор

    До коментар #11 от "Пламен":

    Т.н.Договор за добросъседство с който нашите политици се хвалеха даже не е достоен и за детска градина по наивност.Той е като да построиш една куха сграда без арматура и после да се сетиш че си идиот.....дай ми 1000 лева,аз ще ти ги върна на честна дума.
  • 14 АНОНИМЕН

    15 0 Отговор

    До коментар #9 от "Само да допълня":

    Така е! А и Албанците признаха българско малцинство отдавна!
    А братята-македонци не знам още колко ще устискат така наведени между албанци, сърби и гърци!
  • 15 БЮРМ/FYROM

    13 0 Отговор
    ВЕТО докрай за измислената "държава". Промити мозъци. Кресливи и злобни, сръбски мекерета. Крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 16 БГ на никого не казва как да се

    14 1 Отговор

    До коментар #10 от "Факт!":

    Самоопределя, те сърбите са ги определили като македонци чрез репресии и геноцид, етническите българи са писани македонци, нали бе, многознайко, от 1919г когато част от БГ е подарена на Сърбия 2,5млнбългари, сега има ли българи в северната Македония в конституцията няма

    Коментиран от #19

  • 17 Македон

    1 21 Отговор
    Тогава ше трябва България да признае че :
    1. Българите имат Татарски Происход
    2. Българите са били фашисти през 2 световна
    3. Българите са напривили ГЕНОЦИД врху евреите в Македония
    4. България като държава е от РУСКИ происход

    Коментиран от #21, #25, #81, #89

  • 18 ДЕ ФАКТО и ДЕ ЮРЕ

    10 1 Отговор

    До коментар #10 от "Факт!":

    1919г при пидаряванеъто на географската област Вардарска Македония на Сърбия българите са 2,5млн. Днес на същата територия има всякакви малцинства, но българи няма, с репресии са записани македонци/нова политическа нация/, другарю, празнуващ тито

    Коментиран от #28

  • 19 Македон

    2 10 Отговор

    До коментар #16 от "БГ на никого не казва как да се":

    А Македонци в Българската конституция има ли?

    Коментиран от #34, #82

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ние сме изпълнили всички изисквания

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "Македон":

    За вход в ЕС, Македония север не изповядва европейски ценности и не са готови за прием.
  • 22 Ехо

    1 1 Отговор
    До като на власт са тия некадърници, не чакайте правилни решения!
  • 23 Иван

    5 0 Отговор
    На всички е ясно както на нас така и на македонците,че повече разширяване но Европейския съюз няма да има.Ако не ги спрем ние някой друг ще ги спре.В тази връзка смятам,че те няма да подпишат никакъв протокол или анекс защото няма да влязат в Европейския съюз а подписаните протоколи и анекси остават.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Последно БГ каква е

    14 0 Отговор

    До коментар #17 от "Македон":

    Татарска или руска, или и двете, ей клоун, фашисти са немците и италианците, цял свят го знае, а за евреите в Македония отговаря сръбската държава, сърбите да бяха спасили някои или те са специалисти по репресии, лъжи и заграбване на български територии като подаръци

    Коментиран от #30, #53

  • 26 кико

    6 1 Отговор
    Разберете го един път и завинаги , макетата нито са приятели , нито , партньори , та камо ли братя !!! Това , че разни ИДИОТИ в БГ се изживяват на политици , патриоти и капацитети в науката и политологията , това не важи за целокупния български народ !!!Нека
    т.н. политици да си затъкнат простите уата и да млъкнат , защото това , което правят в момента е по-лошо и от стореното от БКП след ВСВ!!!
    Тъй като ГЕРБ се изтъкват като ДЕМОКРАТИ , да направят референдум и нацията да каже желае ли някакви контакти с РСМ ?! Не считам , че отявлени ЛАИЦИ в правителството имат мандат да решават съдбоно-
    сни за страната проблеми !!!
  • 27 Благоев

    1 9 Отговор
    А коя нация не е политически конструкт. Да не би българската е паднала от небето? Та, нели, Иван Богоров, който издава в Лайпциг първия български вестник "Български орел", призовава: "Преди да направим България, трябва да направим българи”.

    Коментиран от #38

  • 28 Факт!

    3 7 Отговор

    До коментар #18 от "ДЕ ФАКТО и ДЕ ЮРЕ":

    Да се определят като малцинство като албанците.Но да караш някого да се нарича българин е смешно и примитивно.Едва ли всички в Македония викат че са българи ако има такива то тогава се говори за българско малцинство в рамките на определена държава.И във Финландия има руско малцинство но това не означава че финландците са руснаци.

    Коментиран от #36

  • 29 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Филип II":

    Азиатите са в Азия ,индианците в Америка при американците а унгарците са от къде са? - от Франция?На това ли ви учат ?

    Коментиран от #37

  • 30 Македон

    1 12 Отговор

    До коментар #25 от "Последно БГ каква е":

    Народа е по происход татарски, а държавата България,е създата од СССР!Факт

    Коментиран от #35, #50, #90

  • 31 ТвЪрдам

    4 0 Отговор
    Методологията на преговорите от т.н. македонци е такава - немам факти и аргументи али тврЪрдам.
  • 32 ИМА

    0 2 Отговор
    Заедно минаваме към Турция и правим рестарт на историята. Сега е на мода - така и така Вожда прави рестарт на държавата!
  • 33 Загориченски

    0 6 Отговор
    Драги доценте, трябва да се явиш на изпит по теория на идентичностите. Очевидно не првавиш разлика между етнонация и социолкурлтурна (политическа) нация. Македонската нация е чисто ПОЛИТИЧАСКА НАЦИЯ, в която ровноправно членуват весчик етноси, които населяват тази страна. Нека го кажем – в България много т. нар. учени смятат българската нация за етническа, те не признават социокултурна (политическа) концепция за нация на българската нацията. Нека първо да почистим собствените си авгриеви обори, а чак след това да хвърлим око в чуждия двор.
  • 34 Няма, защото няма и шопи,

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Македон":

    По същата причина, няма тракийци, няма балканджии,няма добруджанци..., това са географски области, ама вие македонистите не правите разлика между етнос и географско наименование.Пак ти го казвам, 1919г във Вардарска македония като част от България е населена с 2,5млн етнически българи, пак да повторя, живеещи в географската област с име Македония, след сръбските репресии днес там българи няма, понеже са писани македонци, в конституцията има египтяни, власи..., но българи няма, къде изчезнаха българите, а смешник

    Коментиран от #51

  • 35 Ненормалник, ако не беше ти нямаше

    4 0 Отговор

    До коментар #30 от "Македон":

    Да знам, я пак се пробвай, ама СССР е след България, как от нея, много си зле, честно .Кажи кво става с македонската античност от времето на Ал Велико, гърците що е забравиха думата Македония и на колите мк ...,ако не е закрито хвърлят ли ви номерата още
  • 36 Е, да де, ама македония север

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Факт!":

    Няма българи, явно, няма българско малцинство в конституцията, що ли, няма ли там българи....ей, не се прави на луд, много добре знаеш, че българите са писани македонци насила, с репресии, да отварят архивите на югослужбите
  • 37 Филип II

    0 8 Отговор

    До коментар #29 от "гост":

    Драги наши Татари. Ајде да го одбележиме нашето време. Ајде покажете малку европски и цивилизацијски вредности дозволете вашите пријатели источно и западно од Axios да пристапат кон ЕУ.

    Коментиран от #39, #41, #59, #91

  • 38 Има етнически конструкт, естествен,

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "Благоев":

    Има и политически конструкт, насилствен с репресии-македонска нация, от български геноцид, многознайко, нали
  • 39 А, те какво да покажат в замяна,

    5 1 Отговор

    До коментар #37 от "Филип II":

    Плюене от сутрин до вечер, мерси, вече сме мокри от плюене, не сме мазохисти

    Коментиран от #44

  • 40 Киро питоня

    10 0 Отговор
    Ай стига с тааа Македония бе. На лягане , на ставане-Македония та Македония. Да отиват тия в ъгъла за още 28 години, да се срамуват, па ние да си оправяме нашето дворче. Стига вече, че ми писнА от тия да им слушам простотиите. Ако не е Зайо, ще е Драги, ако не е Драги ще е Мицкоски...па до тех се нареди и Пендаровски, и за капак накрая са изплющи и Дардан Венетски...аман бе. Кво толкоз ги дундуркате тия не знам ....

    Коментиран от #42

  • 41 Татари за обидно ли го имаш,

    8 0 Отговор

    До коментар #37 от "Филип II":

    Имане ДНК изследване, направете си и вие, да е ясно кой какъв е.Интересно ми е сърбите за какви ги имаш, я кажи сърбите какви са
  • 42 Те са досадни като конски мухи,

    6 0 Отговор

    До коментар #40 от "Киро питоня":

    И аз викам ЧИ-БА на македонията север
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Имап

    1 2 Отговор

    До коментар #39 от "А, те какво да покажат в замяна,":

    Првиот like ти е од мене колега. Да ја спуштиме топката и да почнеме да комуницираме. Пздрав...

    Коментиран от #46, #92

  • 45 В област Пиринска Македония

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "Македон":

    Живеят ЕТНИЧЕСКИ БЪЛГАРИ, повтарям в област с име Пиринска Македония. Македонска нация , македонски етнос няма, има политически изкуствен конструкт македонци, съставен от етнически българи чрез сръбски репресии от времето на тито, дето оня ден пак го празнувахте, гадини долни

    Коментиран от #55, #57

  • 46 Аз съм "тя",

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Имап":

    Колега
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 БЮРМ/FYROM

    6 0 Отговор
    Измислената "държава" е последният проект на коминтерна. С население, колкото София. Половината са албанци. От останалата част, около 300 000 са с български паспорти, включително сегашните им и предишни министри.

    Коментиран от #70

  • 49 Това 16 пъти ни осъдили, е

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "Македон":

    Само във вашите кухи глави, пак измисляш, вие само измисляте и лъжете, ЛЪЖАТА ви е държавна политика, не ме впечатлява вече, това да си служите с лъжи от сърбите го прихванахте като навик, сърбите през балканските войни са пидвеждали с лъжи Клемансо, Уилсън

    Коментиран от #54

  • 50 Много те боли главата, факт

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Македон":

    Факт
  • 51 Македон

    2 3 Отговор

    До коментар #34 от "Няма, защото няма и шопи,":

    Кога ше сметнеш че 2 000 000 Българи имат потекло от Македония,ше излезе дека тези Българи след блканските воини напускат Македония...обаче тези които са останали са Македонци...друго много прост пример даваш!
    Тракиици денес няма ама е имало и Тракия не е била регион а Кралство!
    Друг пример...Каталония е Регион па имаш Каталонци като нация!Виждаш работите както ти одговаря не както е!
    3.Стразбур казва че е ускратено правото на здружение на етническите Македонци в Пиринска Македония....кои лъже,съдот в Стрзбур или ти и Българското правителство че Македонци няма в България!

    Коментиран от #56, #62, #68

  • 52 Оракула

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тая":

    Прав си ",клюкарката на София", никога не трява да е човека ,който ще реши този въпрос!
    Старците от БАН , ЧУМАТА ЛИ ГИ ХВАНА ,ЕДИН НЕ МОЖЕ ДА ЧУЕШ, ПО ВЪПРОСА ЗА ИСТОРИЯТА НЯ БЪЛГАРИЯ?
    Овчаров ,помъчи да изложи факти, но се спря до няколко примера за азбуката, която е предназначена за библията на Тракийските племена за покръстване и е писана от свещенника Вулфила тракиец по произход, преди 381 година от н.е...
    Вулфила е роден 311 година от н.е.
    Кирил и Методи, не ни помаг в случая, те са много по късно ?
    Нека не забравяме, че и македонците са Траки?
    Македонците само това чакат, виж как са си окрасили "историята" като" Новогодишноа елха с Български Тракийски украски"!
    Време е да признаем Траките в Историята на България ,като главен компонент и ядро.
    Херодот, който много не ни обича, го е казал:
    " Всички тези гети и скити, са траки"!
  • 53 Горе главите

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Последно БГ каква е":

    БГ , си е чисто Тракийска държава, с азбука и език!
    Четете Йорданес и много други автори за Края на Византия последните 450 години, ще разберете, че Тракия като Провинция е била огромна сила в Римската Империя от начало до край!
    Рим без Тракийските обитатели на Провинция Тракия , никога не биха биле, това , за което са изписали тонове мастило!
  • 54 Македон

    1 3 Отговор

    До коментар #49 от "Това 16 пъти ни осъдили, е":

    Факти
    1.Съдот във Стразбур 16 пъти осъди България поради нарупение на правото на здружение на етническите Македонци в Пиринска Македония
    2.Европеискиот Парламент гласува Декларация на 8.10.20 ,в която търси от България да признае Македонско млацинство и право на самоидентичност
    3.По времето на диктаторот Т.Живков 200 000 етнически Македонци в България са насилно избрисани и писани като Българи, по съшия начин както ромите и турците бяха насилно Българизирани без право един ром да се нарича със ромско име и.тн
    Македонци в България вижда цяла Европа само вие не.?ако аз лъжам Стразбур и ЕП не!

    Коментиран от #73

  • 55 Македон

    2 0 Отговор

    До коментар #45 от "В област Пиринска Македония":

    Нали е демократично те да си казват какви си са или ти оше живееш в Живковизмот и смяташ че ти трябва да им казваш какви са?на тебе кои ти е казал какъв си???ако никои,тогава зашо мислиш че ти трябва да определиш за какъв трябва некои да се осеша!ПРАВО НА САМООПРЕДЕЛЕНИЕ,на това почиват темелите на Европеискиот Соиз
    Значи много важна дума запомни за да не се чудиш САМООПРЕДЕЛЕНИЕ
  • 56 Аз го направих

    1 1 Отговор

    До коментар #51 от "Македон":

    Иди е си направи Ген Тест, и ще установиш, че около 47% от твоите гени са от Старо Автохонно Тракийско племе, което е обитавало целия Балкански полуостров преди 12000 години, Включително Панония , Румъния, Молдова и като цяло ,предишната земя и островите на Пеласгите,също и Фригите и те са Траки..
    Което Автохонно племе, го обитава и днес, разбран ли съм добре?
    Азбуката не е писана от Кирил и Методи, а от свещенника Вулфила, за превод на Библията ,при покръстването на Траките.
    Кирил и Методи са добавили 3-4 букви по късно!
    Не Българите и Македонците преди 381 година след новата ера!

    Коментиран от #58

  • 57 Македон

    2 3 Отговор

    До коментар #45 от "В област Пиринска Македония":

    По този начин ли пописахте Македонците в Македония?че вие им казвахте какви са?!
    Е за това сте збунени,когато србите правили попис в Македония всички са били срби, когато блгарите правеле попис,всички са били блгари! Е както говориш ти днес 21век така сте правили и през 19век,кога не сте давали на Македомците правото на САМООПРЕДЕЛЕНИЕ както днес в Пиринска Македония...това е блгарската лажа!
  • 58 Македон

    2 5 Отговор

    До коментар #56 от "Аз го направих":

    И аз го направих в Игенеа ДНК институт Швеицария и казва вака :
    1.Македонците са
    30 % антични македонци
    20% теути
    15% хелени
    15% словени
    10% илири
    5% хуни
    5% феничани
    Нишо обшо с блгарите!ти си блгарин аз македонец

    Коментиран от #61, #67, #72, #80

  • 59 Вулфила 381 год

    2 2 Отговор

    До коментар #37 от "Филип II":

    Аз кога ви писаф азбуката , да ви покръствувам вие дека бефте ?
    Годината беше , преди 381 от новото летоброене, азбуката беше
    написана за покръствуването на Тракийския народ ,кой беше един от най-многобройните по това време.
    Азбуката я има в книгата Гетика, писана за едни от най-войнствените Траки , Гетите ,със столицата Томира в Северно източна България, тогава се е наричала държавата Скития Минор със кралица Томира ,която убила Персийския цар Кирос и му изпратила главата в един чувал на Персите да си го гледат
    колкото искат!
  • 60 ДЕНОНСАЦИЯ

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "дедо йоцо гледа":

    Доцентът на хранилка на нато и на ГЕРБ=ГРОБ за България - Лъчо Стоянов върти мазно в горната статия и стига до заключението да сме признаели "македонски език", защото бил вече "кодифициран" български. Ти да видиш продажен мозък!
    Това не е ли като да ожениш изнасилена жена за нейниянасилник, защото вече е била омърсена, сиреч "кодифицирана"!

    Ето как ГЕРБ=ГРОБ за България и търговецът шкембе войвода, начело на ВМРО-БИЛА се връткат, за да угодят на външния фактор. И кого да наемат, Лъчо конюнктурния, за да ги възвеличи за политическата им простотия и безхаберност, довела до подписване на позорния анти-български договор от 01.08.2017 г. с измислената от Тито БРЮМ/РМ/РСМ и узаконена не от БКП, а от вожда на СДС Ж.Желев и от неговите последователи – Ив.Костов и Б.Борисов.

    Значи, филанкишията и комунистите им ак@ли в гащите на Борисов, Каракачанов, Лъчо удобния и на външната на България министърка и ги накарали да предадат България на 01.08.2017 г. в името на евроатлантизма, а сега отново да поприклекнем (само), за да ни уважат евро-ге*й-ците???
    Изходът от кризата е само един: ДЕНОНСИРАНЕ ОТ Народното събрание на ПОЗОРНИЯ АНТИБЪЛГАРСКИ ДОГОВОР за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Р.България и Р.Македония от 01.08.2017 Г. и СКЪСВАНЕ НА ДИПЛОМАТИЧЕСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ С Р.С.МАКЕДОНИЯ, ДОКАТО НЕ ПРИЗНАЯТ ЧЕ СА ПОЛИТИЧЕСКА НАЦИЯ, КОЯТО ГОВОРИ НА БЪЛГАРСКИ ДИАЛЕКТ И Е С ОСНОВЕН ЕТНОС ПРОИЗЛЯЗЪЛ ОТ БЪЛГАРСКИЯ ЕТНОС.

    Коментиран от #64

  • 61 Вулфила 381 год

    3 0 Отговор

    До коментар #58 от "Македон":

    Кои са "античните Македонци" бе баьювата !

    Коментиран от #63

  • 62 Ти лъжеш за Страсбург,

    2 0 Отговор

    До коментар #51 от "Македон":

    Няма такова нещо, и се научете да правите разлика между етнос и наименование на територия, различни са, разбираш, но не ти изнася да признаеш, щото ще рухне пирамидата от лъжи, на която е изградена изкуствената македонска нация, от репресирани българи, повтарям само българи, в конституцията на северната Македония има египтяни, власи..., но българи няма, но за сметка на това има македонци/българите с насилие и репресии, записани като македонци/, справка югоархивите на службите, отворете ги и покажете
  • 63 Поредният балон,

    3 0 Отговор

    До коментар #61 от "Вулфила 381 год":

    Антични македонци, те са гръцкоговорещи, явно не са тия дето пишат с българска азбука

    Коментиран от #74, #84

  • 64 Що, бе, разумно е,

    1 1 Отговор

    До коментар #60 от "ДЕНОНСАЦИЯ":

    Както Австрия, официален език норма на немския език, за Македония също, официален език македонски, който е норма на българския
  • 65 Допълнение

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Само да допълня":

    Албания е създадена в резултат на освободителната Първа Балканска война, която печелим с подръжката както на Русия, така и на Австроунгария, заради Албания. Албания е австроунгарски проект, но не е изкуствена държава, защото е държава на отделен народ - албанският народ - със свой език от векове, със свои обичаи и култура, коренно различни от германския език и австроунгарската имперска култура.

    Коментиран от #69

  • 66 Ставри

    8 0 Отговор
    Уважаеми Македон и Филип незнам кой си. Пиша Ви на чист български език, защото като се изкъпете ще го разберете прекрасно по две причини. Първата причина е, че като изкъпеш един македонец от него остава чист българин. Втората причина е, при положение, че случайно сте плод на интернационалната югославска любов между сръбски лесковацки циганин и косовска шиптърка. При втория случай банята ще изчисти сръбската ушна кал която се е натрупала в ушите ви и може дори да успеете да ме разберете. А това, което ви казваме простичко е следното: Подразнете ни още малко и ще ви оставим да си стоите покрай Вардаро во век и веков, докато сърби и албанци ви обясняват на практика що е то македонски идентитет.
  • 67 Вулфила 381 год

    4 1 Отговор

    До коментар #58 от "Македон":

    Никъде в Античната история на Траките, няма племе
    Антични Македонци!
    Има Тракийски племена от Пеласгийски произход!
    Има и Дорийци и Ахейци , от тях ли си?
    Лично аз смятам че сте от Пеласгийски тракийски произход, не сте черни, като гърците!
    Повече приличате на Балкански тракийци, от колкото на Атиняни и Спратанци?
    Виж Александър Македонски, светъл рус висок и здрав , язди като Тракиец!
    А и говорил "на Тракийците на тяхния език "?
    За което гърците не го долюбвали , както и видяхме, какво го направиха , след като почина в Персия.
    Убиха Роксана и сина и за резил на цялата" гръчка измама ", че Александър Македонски е Грък?
  • 68 Македонци като етнос няма нито в БГ,

    6 0 Отговор

    До коментар #51 от "Македон":

    Нито в Македония, македонци е име на географска област, тези които наричаш македонци в северната Македония са българи по етнос, записани с репресии македонци, и на тая основа вие градите македонска нация и идентитет, не искате да признаете тази истина,понеже рухва македонизма като пясъчна кула, македонизма е антибългарска сръбска комунистическа идеология, отворете архивите на югослужбите да се види истината
  • 69 Това никой не го оспорва, че е така,

    5 0 Отговор

    До коментар #65 от "Допълнение":

    Албански етнос, говорещ албански език в държава Албания, случаят с Македония не е такъв, там след като откъсват Вардарска Македония от България и я подаряват на Сърбия, сърбите започват геноцид на етническите българи, с репресии са записани македонци/политически проект на коминтерна/,целта е била никога тази земя да не се върне на България, и сега тия ни излизат с македонска нация и език/нация от бългатри, говорещи български език/, да отварят архивите на югослужбите, но не им изнася, искат да продължават да ЛЪЖАТ, лъжата е държавната им политика, да помислят всяко нещо, което твърдят как могат да го докажат, аз знам НИКАК
  • 70 Така

    5 2 Отговор

    До коментар #48 от "БЮРМ/FYROM":

    А кой утвърди измислената македонска държава като такава (измислена и анти-българска) с признаването й през 1992 г.? Коминтерна ли или СДС, начело с Желю Желев - селският професор? И кой му писал писмо първи да признаем антибългарската държава? - Ами той се похвали! - Самият Красимир Каракачанов, известен и като шкембе войвода, начело на търговската партия ВМРО-БИЛА!
    А кой подписа антибългарския Договор за приятелство и сътрудничество между Р.България и Р. Македония на 01.08.2017 г., под натиска на САЩ/нато/ЕС? - Бойко Борисов, начело на ГЕРБ(=ГРОБ за България)..? Защо додоговорът от 01.08.2017 г. е строго антибългарски и про-македонски? - ами защото в т. 8 постановява да се създаде някаква смесена комисия, която да бистри и да се пазари за вече състоялата се българска история, а в т. 14 се говори, че договорът е подписан на езиците на двете държави според техните конституции: " Подписан в Скопие на 1 август 2017 г. в два оригинални екземпляра, всеки един на официалните езици на Договарящите се страни – български език съгласно Конституцията на Република България и македонски език съгласно Конституцията на Република Македония, като и двата текста имат еднаква сила."
    Кой е виновникът, който подписа антибългарския договор от 01.08.2017 г.? - Коминтернът или Борисов? (Кр. Каракачанов беше умълчан като н@@кано дете.) Външната на България Катя не я броим. Тя е курдисана във Външното, за да изпълнява евроатлантическите поръчки. Временно симулира патриотизъм.
  • 71 Добре

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Перо":

    За македонизма си прав, но той не е създаден от комунизма, за който ти е промита бедната глава и това е добре обяснено - македонизмът е форма на великосръбския шовинизъм от края на 19 век. А що се отнася за "комунизма" който се върти в главата ти, нямаше да има такава измислена теза, при условие, че Царство България не беше повторно настъпила същата мотика, след започване на ВСВ, която настъпи през ПСВ - германската мотика, която още удря накои удебелени български чутури, като твоята и тази на еврогейския автор.
  • 72 Вулфила 381 год

    6 1 Отговор

    До коментар #58 от "Македон":

    Античните Македонци са, Пеони,Агрияни,Синти,Мегдони, до един чисти Тракийски племена на 100%.
    Комшиите са им Беси, Одриси ,Серди, Самотраки и Цялото Одриско царство!
    Един и същ ,Тракийски народ, една и съща религия Орфей и Дионис, със една и съща кулртура и език ,от хиляди години до ден днешен, но със различни Политически амбиций!
    И наглата Гърция, която разделя и владее, все още чужди територий.!
    Политиката е ябълката на раздора ,кой да краде най-много?
    Това важи за всичките тези хиляди години.

    Коментиран от #78

  • 73 Историк

    3 1 Отговор

    До коментар #54 от "Македон":

    А ти явно си същия простак отпреди две три години ще напиша някои работи по отношение на Омо илинден и силите които стоят зад Вас....По точно за разследване от полицията по тази забранена криминална структура.Финансирана от Русия и Сърбия..очаквай скоро...като имам свободно време.Вие сте за Хага не за Страсбург бая помияри има и в скопиеда се очистят.
  • 74 Вулфила 381

    2 0 Отговор

    До коментар #63 от "Поредният балон,":

    Прочети какво съм ти приготвил , като" армаган" за азбуката на която пишеш!
    Това е от Гръчка карта , извадено не е от Българска Уикипедия , там има сити племена, но гръчки род, не видов никакъв?
    Гърците нямат "б" в азбуката си , по това ще ги познаеш!
  • 75 Историк

    1 0 Отговор
    На 15 ноември 2006г. СОФИЙСКА ГРАДСКА ПРОКУРАТУРА е възложила на Наж. Служба "Полиция" в МВР проверка, която протича между 15 ноември-20 декември на територ. Благоевград, Варна, Плевен, Шумен, Пловдив, Пазарджик и София.При провед. разследване се установява, че лицата от списъците 5800 на брой са нелигитимни 1168 броя.158броя изобщо не пребивават на посочения адрес.5 лица са регистрирани като психично болни.Откриват се 28броя, ксто членове в други политически партии.13 лица са починали, а 48 лица са живели в чужбина, когато са изготвяни списъците за регистрация.Публ. вестник Струма 7април 2007г
  • 76 НИМЕН

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "АНОНИМЕН":

    Относно ролята на Г. Димитров за "продажба" на Западните покрайнини и Македония си в дълбоко неведение.
    Първо, преди Парижкия мирен договор от 1947 г., на който Молотов, като външен министър на СССР и по решение на Сталин защитава териториалната цялост на България, Тито наистина е имал не само парични, но и териториални претенции към България, а именно - Пиринска Македония.
    Второ, с решението за Балканска федерация между България и Югославия и то преди мирния договор от Париж, 1947 г., Тито оттегля претенциите за репарации и се споразумява с Димитров да върне на България Западните покрайнини срещу Пиринска Македония - сделката е размяна на територии.
    Трето, след 1947 г., когато вече Югославия има мирен договор с България и е избегнато плащането на репарации на Югославия, Георги Димитров (все още в СССР) и Сталин не харесват идеята на Тито за Балканска федерация на южните славяни, с център Белград (голяма Югославия, а поставят въпроса за Балканска федерация между държавите България и Югославия с отделни центрове в София и в Белград (Сталин е знаел, че Тито е английско протеже и е залагал на София), с което федерацията се проваля, а България нищо не плаща на Тито.
    Четвърто, насилствената македонизация е провеждана на местно ниво от БКП до 1948 г. и е прекратена след провала на Балканската федерация.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Филип II

    1 2 Отговор
    И прталов е татаро-фашистичко гнездо исто како таканаречената држава која демек припаѓа на ЕУ, нема слобода говор се бришат мислења и това ни дава право да се бориме за нашето право да ја ослободиме Македонија и Одринско. СМРТ или СЛОБОДА

    Коментиран от #83, #93

  • 80 Вулфила 381

    1 1 Отговор

    До коментар #58 от "Македон":

    Ако това са истинските ти гени ,то картината е перфектна за Тракиец от Югозападна Тракия!
    Добре е, че имаш 5% от хуните ,които при мен са 1%, явно са дошли с Гетите при нападението на Адрианопол , преди да тръгнат за Рим през Албания.Хуните са били наемници и при Римляните и при Византийците.
    Словени, са също от Скитски произход, означава или Гети или Склавени, които също са Траки.
    Хуните също могат да ти дойтат роднини от Скитите, които казахме , че са Траки.
    Българи, Склавени и Анти са по големите групи които преминават Дунава и се заселват около 450 година ,по земята на Траките и образуват България.
    Българите произхождат от Кимерите - Скити, които Траки по произход дали името на полуостров Крим, "Кимерийския полуостров" му е истинското име и не са турци, и никога не са приемали турска религия , много преди Крим да бъде завладян от Джингиз Хан и от Тамерлан.
    Разликата е в периодите е 700 години.
    Гените от Хелените ти са подарък от Филип Македонски е бил наясно че е от Тракийски произход, също бащата на Александър ,нали знаеш защо?
    Не са искали да го допуснат до свещенните им игри защото не бил чист Атинянин?
    Но после се съгласили защото ,Филип си е Филип, правил ги е луди Калинки.
    Гърците много са го мразели заради" Варварския" му манталитет и произход.
    И всичките му наследници.
  • 81 Вулфила 381

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Македон":

    Татарите днес, си имат наследници и това са Казаците , също роднини от Скитски произход.
    Виждаш , че където и да тръгнеш , пак опираш до родата ти, Траките.
    Гърците ти са комший, но не и роднина или прародители!
    И Македонския народ е Тракийски.
  • 82 крачола

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Македон":

    Абре то макета у Македония нема,то за БУгарско пак жали. Глей си кирливите ризи ,а не глей чуждиот простор
  • 83 Вулфила 381

    3 0 Отговор

    До коментар #79 от "Филип II":

    Филип , го мразеха Атиняните заради" Варварския му Тракийски произход"?
    Филип Македонски свободно е говорил Тракийски език, това, че е от Тракииски произход , му е помогнало, да купи с пари услугите на повечето Тракийски царе , дори се е оженил за Тракииската дъщеря на царя на Гетската държава " Скития Минор".Малка Скития.
    Чети, че истината боли !
  • 84 Вулфила 381

    3 0 Отговор

    До коментар #63 от "Поредният балон,":

    Много е жалко , че не си знаеш историята?
    - Никой ли не ви казва че Гърците ви" предадоха" на Римляните и ви съсипаха държавата?
    - ,След като ви поробиха Римляните, вие държава Македония не сте имали, Имало е Римска провиция , Византия , България и Югославия.
    Добре, че бяхме ние Българите, в днешно време , да ви признаем за нация !
    - Но явно сте се погърчили до безсъзнание?
    Пък и историята не си знаете, ако се пишете Гърци!
    Филип Македонски ще се обърне в Гроба си с вашите измислици!
  • 85 Soho

    1 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Има ли решение на македонския възел?
    Има решение и Меркел го знае. Но Бойко е неподготвен, както винаги. Той е българоубиец, факт!
  • 86 мишмаш

    4 0 Отговор
    Оставете ги макетата, на никой средностатистически българин не му пука за тях и за глупостите им. Аз хора, които твърдят, че Самуил, от една страна, и василий 2 българоубиец, от друга, били и двамата македонци и войната по между им била гражданска война, в Европа не искам. Бива неграмотност относно елементарна история на Балканите, но чак толкова е прекалено.
  • 87 дончичо

    0 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Македонизмът е формулиран като политическа идея в края на ХIХ в. от сръбския учен и политик Стоян Новакович, подкрепен от Русия"....знаех че липсва нещо ....ОПАААА Путин е виновен
  • 88 дончичо

    1 0 Отговор
    Факти променя пътя:1-во NATO;2-ро ЕС Моля бъдете коректни
  • 89 дончичо

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Македон":

    Върни си Българскеят Паспорт,снимай как го връщаш и тогава може да пишеш тук М А К Е Д О Н
  • 90 дончичо

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Македон":

    "Македон" това от Скоп..н ли идва ,или отдека...умницата на мама
  • 91 дончичо

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "Филип II":

    Филипче,ама арно зборуваш,ама ич не мойш слуша.Слушай бре момче ,баба си слушай чичо си слушай дека забега во Бугария да не го утепат србите оти се пишал Българин
  • 92 дончичо

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Имап":

    Прилеп.Колега ме кани на гости.От Прилеп.Не беше предупредил, че ще ида.Връща се жена му и:Имаме гост од Бугария.-Оти бре Слче не кажа?-Оти и яс не знаев дека ке дойде.-Што сложи на масава?-Се
    ракия,салата што им треба на мажите.Сега ке средам нешто.
    Втова време се връща и майка му. Мале имаме гост!- Каков гост? -Од бугария......Бугария ...тук старата жена започна да се кръсти и да плаче! Какво се оказа ? Таткото утепан от сръбите, че се пишал Българин .Братот на таткото избегал во България...Да започнем от тук да комуникираме и може да направиме нешто
  • 93 дончичо

    1 0 Отговор

    До коментар #79 от "Филип II":

    А ти српско мекере,ке ме разбериш вака ,мислам дека ке разбереш
  • 94 наско

    0 1 Отговор
    Въпросът ще се реши единствено,ако средната заплата в България стане 1000-1500 Евро.Другото е бла-бла,На гол тумбак-патриотизъм.
  • 95 Аве Майн Кампф

    1 0 Отговор
    Вето до край на просръбската болшевишкакочина в Скопие и никаква Европа докато не научат правилно майчиния си български език .
  • 96 Борис

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "АНОНИМЕН":

    Не договорът от Сан Стефано определя границите на българската народност в Османската империя, а султанският ферман за създаване на Българската Екзархия от 1870 г. А тези граници, които включват и Македония в границите на Българската Екзархия са определни след референдум сред населението, по искане на гръцката Цариградска патриаршия.