Отидете към основна версия

2 366 15

Испания върна близо 5000 имигранти на Мароко

  • polisario-
  • липса на контрол-
  • миграционна криза-
  • мадрид-
  • посланик

Липсата на контрол от страна мароканските власти е израз на неуважение към целия Европейски съюз

Снимка: БГНЕС

Испанските гранични власти екстрадираха близо пет хиляди нелегални мигранти, преплували от мароканския бряг до испанския анклав в Северна Африка Сеута. Кадри на международни информационни агенции показват използването на сълзотворен газ за разпръсването на нелегалните мигранти и връщането им на мароканска територия, предаде БНР.

Междувременно миграционната криза между Мароко и Испания прерасна в дипломатическа - Мароко върна посланичката си в Мадрид за консултации, след като испанското външно министерство я привика, за да изрази недоволството си от умишлено разхлабения граничен контрол, позволил на близо осем хиляди мигранти да достигнат Сеута.

Продължаваме с незабавното връщане на тези, които са влезли незаконно. Около 4800 души вече са върнати в Мароко, съобщи испанският премиер Педро Санчес в парламента в Мадрид.

По думите му липсата на контрол от страна на мароканските власти е израз на неуважение не само към Испания, но и към целия Европейски съюз.

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас се обърна индиректно към Мароко с думите, че Европа "няма да бъде сплашена от никого".

Кризата идва на фона на нарастващото напрежение между Испания и Мароко заради решението на Мадрид да осигури медицинско лечение на лидера на движението за независимост в Западна Сахара Брахим Гали, който е тежко болен от Covid-19.

Фронтът POLISARIO отдавна се бори за независимостта на Западна Сахара - до 1975 година испанска колония, която е главно под контрола на Мароко.

Рабат отдавна иска Испания да признае неговата власт над Западна Сахара, както Вашингтон направи през декември при бившия президент Доналд Тръмп.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: