Отидете към основна версия

2 284 6

Симулация предвижда скорошен край на COVID- 19 кризата в Германия

  • пандемия-
  • симулация-
  • ваксинация-
  • здравна криза-
  • олаф шолц

Изчислението се основава изцяло на степента на ваксинация

Снимка: Shutterstock

Симулацията на уебсайта Pandemieende.de предсказва края на настоящата здравна криза в Германия след 100 дни, съобщава в. „Билд”.

Все пак, изданието поставя под въпрос истинността на предвиждането и констатира, че това е възможно ако се вземат предвид отделни аспекти на сложна инфекция.

Pandemieende.de изчислява края на пандемията въз основа на текущата степен на ваксинация (измерена на средно 7-дневно ниво), до момента, в който е достигнат стадният имунитет (при две поставени ваксини) от 70 процента от общото население .

В симулацията на Pandemieende.de не се включва броят на хората, които са се възстановили, които според сегашните правила се считат за имунизирани в продължение на шест месеца и имат същите права като тези, които са били ваксинирани.

Изчислението се основава изцяло на степента на ваксинация.

В момента има много индикации, че пандемията бавно, но сигурно приключва: постепенно облекчаване на ограниченията, пътувания извън страната са позволени отново и децата имат право да се върнат в училище.

Вицеканцлерът Олаф Шолц иска да остави част от противоепидемичните мерки до края на юни като "аварийна спирачка" за ограничаване на разпространението на заразата. Сега е дошъл моментът постепенно да оставим пандемията зад нас с началото на лятото", заяви кандидатът на СПД за канцлер в понеделник в Берлин.

По отношение на сигурността на изчислението на Pandemieende.de, от „Билд” са се свързали с проф. Д-р. Кристиан Хесе, ръководител на отдела за математическа статистика в Университета в Щутгарт.

Според него „не е възможно да се предскаже точно кога ще приключи пандемията, защото прогнозата за подобно нещо е по-сложна от прогноза за времето“, казва Хесен.

"За стадния имунитет се нуждаем от ваксинационен обхват от 70 процента от населението", каза Хесен пред вестника.

Статистиката Pandemieende.de се основава на това предположение, но в същото време не включва фактори като щамове на вируса, срещу които ваксините не са ефективни.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: