Отидете към основна версия

2 103 22

Пентагонът предупреди Китай заради въздушни маневри над Тайван

  • въздушни маневри-
  • предупреждение-
  • г-7-
  • военни самолети

Някои наблюдатели предполагат, че полетите биха могли да са в отговор на неотдавнашната среща на върха на Г-7, на която лидерите призоваха за мир и стабилност в Тайванския проток

Снимка: БГНЕС

През седмицата 28 изтребители, бомбардировачи и разузнавателни самолети на военновъздушни сили на Китайската народна освободителна армия (PLAAF) проникнаха във въздушното пространство на Тайван.

Това е най-големият брой китайски военни самолети засечени в зоната в рамките на един ден. Няколко от бойните летателни машини са прелетели през южната част тайванското въздушно пространство, над канала Баши.

Някои наблюдатели предполагат, че полетите биха могли да са в отговор на неотдавнашната среща на върха на Г-7, на която лидерите призоваха за мир и стабилност в Тайванския проток. Други смятат, че това е реакция срещу военното присъствието на американски кораби, водени от самолетоносача „Роналд Рейгън“, които патрулират в Южнокитайско море.

Последва незабавно изявление на говорителят на Пентагона Джон Съпъл, който беше цитиран от Japan Times: „Нарастващата военна активност на Пекин в близост до Тайван, дестабилизира и увеличава риска от грешки“.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.

Свързани новини