Отидете към основна версия

1 485 11

Германските социалдемократи увеличават преднината си пред консерваторите на Меркел

  • социалдемократи-
  • преднина-
  • избори-
  • меркел-
  • консерватори

Немците гласуват на национални избори на 26 септември

Снимка: БГНЕС

Германските социалдемократи (SPD) поведоха с пет пункта преднина пред консерваторите на канцлера Ангела Меркел преди националните избори на 26 септември, които вещаят множество възможности за коалиции. Това показва социологическо проучване от четвъртък, на което се позовава Ройтерс.

Нарастването на лявоцентристката SPD в допитванията помрачи перспективите за поредната победа на консерваторите, чието обещание за „непоколебимост“ не успява да впечатли избирателите, загрижени от изменението на климата, имиграцията и пандемията COVID-19.

Проучването на Infratest dimap за телевизионния оператор ARD дава подкрепа за SPD от 25%, втори е консервативният блок CDU с 20%, Зелените са с 16%, либералните Свободни демократи с 13%, крайнодясната Алтернатива за Германия с 12% и крайнолявата Linke - 6%.

Подкрепата за социалдемократите е нараснала със седем пункта от началото на август според анкетата сред 1337 избиратели, проведена от понеделник до сряда.

Резултатът е, че само тристранните коалиции изглеждат възможни след изборите, което повишава перспективата за обширни преговори за формиране на ново правителство. Меркел, на власт от 2005 г., планира да се оттегли след гласуването.

Армин Лашет, лидер на нейните консервативни християндемократи (CDU), се опитва да вдъхне живот на кампанията си, след като не се представи убедително в разгорещен телевизионен дебат с двамата си основни съперници в неделя.

Анкетата от четвъртък показа, че основните теми за избирателите са опазването на климата, последвани от имиграцията и пандемията COVID-19.

Германците не избират директно своя канцлер, но проучванията показват, че кандидатът на SPD Олаф Шолц би бил фаворит. За сметка на това избраникът на консерваторите, Армин Лашет, изостава след поредица от гафове.

Проучването на Infratest dimap показва, че при хипотетичен пряк вот за канцлер Шолц ще спечели 43% от гласовете, срещу 16% за Лашет и 12% за Аналена Бербок от Зелените.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: