Last news in Fakti

3 Септември, 2021 11:37 1 481 11

Германските социалдемократи увеличават преднината си пред консерваторите на Меркел

  • социалдемократи-
  • преднина-
  • избори-
  • меркел-
  • консерватори

Немците гласуват на национални избори на 26 септември

Германските социалдемократи увеличават преднината си пред консерваторите на Меркел - 1
Снимка: БГНЕС

Германските социалдемократи (SPD) поведоха с пет пункта преднина пред консерваторите на канцлера Ангела Меркел преди националните избори на 26 септември, които вещаят множество възможности за коалиции. Това показва социологическо проучване от четвъртък, на което се позовава Ройтерс.

Нарастването на лявоцентристката SPD в допитванията помрачи перспективите за поредната победа на консерваторите, чието обещание за „непоколебимост“ не успява да впечатли избирателите, загрижени от изменението на климата, имиграцията и пандемията COVID-19.

Проучването на Infratest dimap за телевизионния оператор ARD дава подкрепа за SPD от 25%, втори е консервативният блок CDU с 20%, Зелените са с 16%, либералните Свободни демократи с 13%, крайнодясната Алтернатива за Германия с 12% и крайнолявата Linke - 6%.

Подкрепата за социалдемократите е нараснала със седем пункта от началото на август според анкетата сред 1337 избиратели, проведена от понеделник до сряда.

Резултатът е, че само тристранните коалиции изглеждат възможни след изборите, което повишава перспективата за обширни преговори за формиране на ново правителство. Меркел, на власт от 2005 г., планира да се оттегли след гласуването.

Армин Лашет, лидер на нейните консервативни християндемократи (CDU), се опитва да вдъхне живот на кампанията си, след като не се представи убедително в разгорещен телевизионен дебат с двамата си основни съперници в неделя.

Анкетата от четвъртък показа, че основните теми за избирателите са опазването на климата, последвани от имиграцията и пандемията COVID-19.

Германците не избират директно своя канцлер, но проучванията показват, че кандидатът на SPD Олаф Шолц би бил фаворит. За сметка на това избраникът на консерваторите, Армин Лашет, изостава след поредица от гафове.

Проучването на Infratest dimap показва, че при хипотетичен пряк вот за канцлер Шолц ще спечели 43% от гласовете, срещу 16% за Лашет и 12% за Аналена Бербок от Зелените.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    12 2 Отговор
    РЕПРЕСИРАТ се и се следят активистите на АЛТЕРНАТИВА ЗА ГЕРМАНИЯ ,защото са против ГЛОБАЛИСТИЧНАТА политика и ПЛАНДЕМИЯТА.... Германия е продадена, но и германските мислещи се БОРЯТ

    Коментиран от #5

  • 2 Една и съща песен са

    11 2 Отговор
    Скапаняци! Както и Кайзера,както и Адолф! Докато не доведат Европа и Света до големият Хаос,не мирясват,тези простаци немски!

    Коментиран от #9

  • 3 Верно ли

    10 1 Отговор
    И тея като нас с нашите хрантутници - все ще ги сменят, па те все от един г.з излезли!
  • 4 Гост

    12 0 Отговор
    Време е нормалните да изритат толерастите. Аман от д0педавстване.
  • 5 xaxaxaxa

    2 10 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Необразованият столипиновски шофер...смучещ помощи в Германия, започна и тук да дрищи.
    Леко само антиваксърски рептилолог ютюбърски и фейсбукърски.
    Хахахахахахахах
  • 6 АнтиСоросоид

    10 1 Отговор
    В германистан се очертават кофти резултати, защото либералните джендърски фракции фрагментират политическия спектър и после ще се обединят, за да продължат досегашната мракобесна политика на фрау Изперкел. Едни от най-кофтите резултати е това, че има такава подкрепа за зелените. Това е най-най-либералната соросоидна фракция в политиката. Това са най-върлите поддръжници на джендъризма, прайдовете, еднополовите бракове, узаконяване на много полове, приемането на милиони емигранти от страни извън Европа. Това е политическият Франкенщайн, който е за налагане на мултинационалните компании, които да управляват света. Те са за премахването на държавите, обединяване в съюзи, като ЕС и управление на населението от трансграничните компании. Също така зелените са за 100% ваксиниране на всички хора на земята и за налагане на пълен контрол над населението. Те са за редуциране броя хора на земята, заради промяната на климата и липсата на храни и природни ресурси. те са за изцяло зелена енергия независимо дали ще достига тя до всички и на каква цена ще бъде. И не на последно място са за узаконяване на педофилията
  • 7 6969

    0 0 Отговор
    Това е чудесна новина за Европа!
  • 8 Госあ

    3 0 Отговор
    Социалдемокрация с частна собственост е измама. Срещу капитализма има две алтернативи - или комунизъм от Китайски тип или фашизъм.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 надарена кака

    0 0 Отговор
    Дреме ми на коприненитепрашки!
  • 11 777

    2 0 Отговор
    Меркел и да се оттегли тя постигна своето - унищожи Германия и я върна деситилетия назад икономически , дано следващите водачи са по умни.
Новини по държави: