Отидете към основна версия

5 845 31

Северът и Югът на Корея в "състояние на война" (обновена 11.20 ч.)

  • северна корея-
  • южна корея-
  • война
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В нощта срещу събота Северна Корея обяви война на Южна и обяви официално чрез държавната си информационна агенция, че двете държави са „в състояние на война“, съобщи Би Би Си. 

В САЩ това изявление беше прието крайно сериозно, докато в съседна Южна Корея бе възприето като „поредната провокация“, която няма да окаже никакво влияние върху живота в страната.

В разпространения във всички държавни органи и учреждения документ се казва, че от днес, събота, „всички въпроси между двете Кореи ще се решават според военновременните условия“, а всяка провокация на границата ще доведе до „пълномащабен конфликт и ядрена война“.

Според агенцията чисто технически двете страни така и така са в състояние на война от повече от 60 години, тъй като Корейската война от 1950-53 г. е завършила с подписване на примирие, но не и на мирен договор.

По-рано през март Пхенян заяви, че прекратява мирните съглашения, подписани със Сеул, в знак на протест срещу съвместните военни учения на Южна Корея и САЩ. На 26 март властите в КНДР обявиха, че се готви възможен ракетен удар по континенталната част на САЩ и базите им в Тихия океан, а вчера Ким Чен Ун подписа заповед за привеждане на ракетните войски на страната в състояние на готовност.

Сеул не видя новост в изявленията на Пхенян, че отношенията между тях навлизат в стадий на война. „Днешното изявление на Северна Корея не е нова заплаха, а продължение на серия заплахи, насочени към предизвикване на провокация“, обяви министерството на отбраната на Южна Корея, цитирано от АФП.

Според военното ведомство в Сеул, няма никакви признаци, че КНДР в най-скоро време ще започне настъпление. Това твърди и южнокорейската агенция „Ренхал“.

РИА "Новости" уточнява, че в заявлението, разпространено от централната телеграфна агенция на КНДР на 30 март, не става дума за „обявяване на война“, а само, че отношенията между Севера и Юга „встъпват във военновременно състояние“, което по-нататък може да прерасне в пълномащабна ядрена война.

Във витиеватата формулировка на КНДР се казва още, че "на ситуацията на Корейския полуостров, която не е нито мир, нито война, се слага край“. Както вече стана дума, двете държави не са подписали мирен договор след войната през 50-те.

Според съглашението за примирие, подписано от една страна от главнокомандващите на КНДР и Китай, а от друга – от САЩ под флага на ООН, Северна и Южна Корея са разделени от военна демаркационна линия, от двете страни на която се простира демилитаризирана зона с обща ширина 4 километра.

САЩ: „Това е сериозно!“

Белият дом бе един от първите, които коментираха стъпката на КНДР. Кейтлин Хайден, официален представител на Съвета за национална безопасност на САЩ, заяви: „Обърнахме внимание на съобщението за новите неконструктивни изявления на Северна Корея. Приемаме тези заплахи сериозно и поддържаме тесни контакти с нашите южнокорейски съюзници. Обръщаме внимание и на продължаващата дълго време войнствена реторика - цитира "Интерфакс" - Продължаваме да вземаме допълнителни мерки против севернокорейските заплахи, включващи реализация на нашите планове за разполагане на наземно базирани радари за ранно предупреждение и прихващане на атаки“.

Сеул: „Животът тече по обичайния начин!“

Министерството на обединението в Сеул, което се занимава с въпросите на взаимодействието със Северна Корея, припомни, че Пхенян ги заплашва всекидневно от провеждането на съвместните учения със САЩ в средата на март. Ведомството отбеляза също, че Кесонският промишлен парк, който се намира на територията на КНДР и се управлява съвместно от Сеул и Пхенян, продължава обичайната си работа, а транспортни средства свободно преминават границата между двете страни.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: