Last news in Fakti

3 Април, 2013 14:47 2 149 0

КНДР отряза южнокорейци от достъп до общата зона Кесон

  • кндр-
  • кесон-
  • военни действия
КНДР отряза южнокорейци от достъп до общата зона Кесон - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

КНДР забрани на южнокорейски работници да влизат в общия за двете държави икономически парк Кесон, съобщи Lenta.ru, цитирайки АФП. Властите в Пхенян са уведомили Сеул за своето решение, което оттам определят като „достойно за съжаление“. Колко дълго ще действа забраната засега не се съобщава.

Пхенян е обявил, че граждани на Южна Корея, които вече се намират на територията на икономическата зона, могат безпрепятствено да я напуснат. Според данни на Сеул, сега там има 861 техни работници и безрисковото им извеждане от Кесон е държавен приоритет.

По-рано днес стана известно, че КНДР е отказала да пропусне на своята територия няколкостотин южнокорейски специалисти (484 според „Интерфакс“) без каквото и да било обяснение за причините.

Индустриалният комплекс Кесон е създаден през 2004 г. на територията на Северна Корея, на десетина километра от границата с Южна, като символ на икономическото сътрудничество между двете страни.

При скорошното изостряне на отношенията между тях, обявеното на 30 март от КНДР състояние на пълна бойна готовност и заплахи за ракетно-ядрен удар по Сеул и Вашингтон, анализаторите, коментирайки конфликта, изтъкваха, че Северна Корея едва ли ще се реши на военни действия, щом не е закрила съвместната промишлена база в Кесон, която е един от големите източници на валута за страната.

Въпреки забраната за влизане, всички южнокорейски предприятия в комплекса Кесон до момента работят в нормален режим. Те са 123 на брой, в тях са заети близо 800 граждани на Южна Корея и над 53 000 местни севернокорейски жители.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: