Last news in Fakti

30 Март, 2013 10:35 5 840 31

Северът и Югът на Корея в "състояние на война" (обновена 11.20 ч.)

  • северна корея-
  • южна корея-
  • война
Северът и Югът на Корея в "състояние на война" (обновена 11.20 ч.) - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В нощта срещу събота Северна Корея обяви война на Южна и обяви официално чрез държавната си информационна агенция, че двете държави са „в състояние на война“, съобщи Би Би Си. 

В САЩ това изявление беше прието крайно сериозно, докато в съседна Южна Корея бе възприето като „поредната провокация“, която няма да окаже никакво влияние върху живота в страната.

В разпространения във всички държавни органи и учреждения документ се казва, че от днес, събота, „всички въпроси между двете Кореи ще се решават според военновременните условия“, а всяка провокация на границата ще доведе до „пълномащабен конфликт и ядрена война“.

Според агенцията чисто технически двете страни така и така са в състояние на война от повече от 60 години, тъй като Корейската война от 1950-53 г. е завършила с подписване на примирие, но не и на мирен договор.

По-рано през март Пхенян заяви, че прекратява мирните съглашения, подписани със Сеул, в знак на протест срещу съвместните военни учения на Южна Корея и САЩ. На 26 март властите в КНДР обявиха, че се готви възможен ракетен удар по континенталната част на САЩ и базите им в Тихия океан, а вчера Ким Чен Ун подписа заповед за привеждане на ракетните войски на страната в състояние на готовност.

Сеул не видя новост в изявленията на Пхенян, че отношенията между тях навлизат в стадий на война. „Днешното изявление на Северна Корея не е нова заплаха, а продължение на серия заплахи, насочени към предизвикване на провокация“, обяви министерството на отбраната на Южна Корея, цитирано от АФП.

Според военното ведомство в Сеул, няма никакви признаци, че КНДР в най-скоро време ще започне настъпление. Това твърди и южнокорейската агенция „Ренхал“.

РИА "Новости" уточнява, че в заявлението, разпространено от централната телеграфна агенция на КНДР на 30 март, не става дума за „обявяване на война“, а само, че отношенията между Севера и Юга „встъпват във военновременно състояние“, което по-нататък може да прерасне в пълномащабна ядрена война.

Във витиеватата формулировка на КНДР се казва още, че "на ситуацията на Корейския полуостров, която не е нито мир, нито война, се слага край“. Както вече стана дума, двете държави не са подписали мирен договор след войната през 50-те.

Според съглашението за примирие, подписано от една страна от главнокомандващите на КНДР и Китай, а от друга – от САЩ под флага на ООН, Северна и Южна Корея са разделени от военна демаркационна линия, от двете страни на която се простира демилитаризирана зона с обща ширина 4 километра.

САЩ: „Това е сериозно!“

Белият дом бе един от първите, които коментираха стъпката на КНДР. Кейтлин Хайден, официален представител на Съвета за национална безопасност на САЩ, заяви: „Обърнахме внимание на съобщението за новите неконструктивни изявления на Северна Корея. Приемаме тези заплахи сериозно и поддържаме тесни контакти с нашите южнокорейски съюзници. Обръщаме внимание и на продължаващата дълго време войнствена реторика - цитира "Интерфакс" - Продължаваме да вземаме допълнителни мерки против севернокорейските заплахи, включващи реализация на нашите планове за разполагане на наземно базирани радари за ранно предупреждение и прихващане на атаки“.

Сеул: „Животът тече по обичайния начин!“

Министерството на обединението в Сеул, което се занимава с въпросите на взаимодействието със Северна Корея, припомни, че Пхенян ги заплашва всекидневно от провеждането на съвместните учения със САЩ в средата на март. Ведомството отбеляза също, че Кесонският промишлен парк, който се намира на територията на КНДР и се управлява съвместно от Сеул и Пхенян, продължава обичайната си работа, а транспортни средства свободно преминават границата между двете страни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Янев

    1 1 Отговор
    Не са у ред тия

    Коментиран от #3

  • 2 ярослав станчев

    0 0 Отговор
    Че те от 1950 все са във война.Едните се ежат,а другите се подсмихват ехидно,свикнали са си на простотиите,хехехе.
  • 3 Трибал

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Румен Янев":

    Не бе ние сме по у ред!След един месец,тия дето уж били добре,ще им гледаме жалката картинка пред урните!Кой да ги клати следващите 4ри години.У..ди,.със циганизирано съзнание,да продадеш всичко за 50лв бюлетина!Щом такива за тебе са добре,нема какво да ти кажа повече,освен да потърсиш помощ!Писна ми да слушам американско чифутски пропагандатори,които определят кое било добре и кое не!Гейовете били добре,ровещите из кофите било добре,циганията и чалгата било добре!Хайде ние сме най добре!Немам думи за разбирането ни за добре!

    Коментиран от #4

  • 4 Румен Янев

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Трибал":

    Че не сме добре си е ясно но поне не сме толкова шашави да обявяваме война на някой ..... ама то пък защо да ни трепят отвън като си можем и с вътрешния геноцид леко - леко да си се затрием Така че долавям и доза истина в изказването ти Лек ден !
  • 5 Трибал

    1 0 Отговор
    Всяка агресия е провокирана от друга агресия!Ами писнало им е на хората някой все да ги ограничава,да им налага и не знам си какво!Рано или късно на материяла в Бг също ще му писне,и тогава всякакви пропаганди за "демокрация"ще са излишни!Така че Американските чифути да си гледат собствените л..на и да не се правят на световни шерифи,защото ще пострада бая невинен народ ако само една ракета с ядрена глава падне някъде!Така че да си развиват еврейската "демокрация"в Щатите и Израел,а не където им скимне!

    Коментиран от #8

  • 6 Христо

    1 0 Отговор
    Тва колко трябва да си тъп за да тръгнеш на война с ядрено оръжие... Кви са тия заспали овце(за народа им говоря) де позволяват на някъв си дръвник да се перчи с ядрени оръжия... От подобен тип война ще страда цял свят, а не само замесените страни във войната. Дано американците организират неофициална група от наемници, която да изтръгне гръкляна на тая комунистическа свиня! Към подобни заплахи срещу планетата трябва да се действа с НЕхуманни похвати! Никакъв затвор за тоя и пасмината му, а направо да им порят коремите и да ги пущат при глутница гладни псета!!!

    Коментиран от #7

  • 7 Трибал

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Христо":

    А срещу еврейската пасмина с какви похвати трябва да се действа?Като толкова ги харесваш що не идеш да живееш в щатите или Израел и да оставиш хората сами да решават как да си оправят жените?
  • 8 четири бали

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Трибал":

    „писнало им е на хората някой все да ги ограничава”… Там е работата, че ограничението на с. корейските хора идва от червения уродлив режим който го управлява. Рядко се отдава възможност на някой през илимпиада да се опита да избяга, ама то половината спортисти са агенти на у..дите, както беше навремето у нас – на всяка екскурзия по няколко агента на ДС, за да не избяга някой от благодата. Що не се опиташ да се свържеш по интернет с някой с. кореец, да си обмениш снимки, да поговориш по скайп, да го поканиш на гости в китната ни родина за да разбереш откъде идва жегата. Няма какво да се коментира, достатъчно е да се сравнят двете части на Корея и всичко е ясно……

    Коментиран от #9

  • 9 Трибал

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "четири бали":

    Никой няма право да ми определя как да си оправям жената!Най малкото евреи със жалката си "демокрация",разбра ли?

    Коментиран от #18

  • 10 арбитър

    1 0 Отговор
    христо е прав,срещу ядрени заплахи моментална нехуманна реакция!това е заплаха за целия свят!
    трибалче,ако тия фанатизирани комунисти пуснат една бомба по добре ли щи е?САЩ,че и който и да било друг действащ срещу тези фанатици е в правото си,те заплашват целия свят и теб и мен!
    един път и те да са прави,не се газирай :)
  • 11 руснака

    0 1 Отговор
    Северна Корея има право да живее както си искат и никоя държава или световна организация няма право да им налага своето мнение. При положение, че двете Кореи са в постоянен конфликт, сащ и южна корея решават да проведат военни учения с сценария - ЗАВЛАДЯВАНЕ НА СЕВЕРНА КОРЕЯ!!!!!! И кой е провокатора в случая?!?!? след като техните противници провеждат "учения" (кой може да гарантира че "ученията" няма да преминат във военна операция във всеки един момент???), много ясно че ще си пазят гражданите и независимостта! Дори с цената на ядрено оръжие, ако сащ и ю.корея не разбират от думи

    Коментиран от #26

  • 12 Е63

    0 0 Отговор
    Абе хора,това че сме на ръба на ядрена война не е хубава,но пък и безкрайното мешане на ш...ните американци е още по зле,те изцяло си заслужават теслата,па ако ще и да се отрази на света-СТРУВА СИ!Америка налага своя светоглед насилствено на целия свят и се мисли,че ще остане безнаказана,но не трябва....ето и руснаците правят учение,китай мългчи(за сега) корейците са готови...дано Американците да се пооблъчат за да се отърве света от едно огрмно зло!
  • 13 гет

    0 0 Отговор
    Американското правителство-плужеци напътствани от самоопределилите се богоизбрани евреи крачат смело из планетата Земя.Свикнали там откъдето минават да виждат низшите,наведени с ръце на задни бузки и приготвен вазелин.Изправеният низш се лесно огъва,изправения низш с ядрен потенциал се не огъва.Как може такава наглост от страна на един низш да има-това от което да може да стои изправен.
  • 14 tost

    0 0 Отговор
    До колкото си спомням само САЩ са използвали атомни бомби и никой не им е налагал ембарго(силните не ги съдят)и провокацията идва от щатите със военните учения до тяхната граница при полужение че се използват самолети ,които могат да превозват ядрени глави.И Китай са комунистическа държава ама тях не ги плюете ами напротив търсите китайски стоки(80% от електрониката идва от там).Моето мнение да гледаме да се оправим ние,а не да казваме какво да правят другите.
  • 15 бгндр

    1 0 Отговор
    още не сме се отървали от пост-социалистическата мисъл.
    всички виждат какви фанатици са от кндр,ядрено оръжие в ръцете на тези фанатици как ви звучи?
  • 16 ясновидец

    0 0 Отговор
    Много скоро едни жълти ще "хапнат дървото"-
    в смисъл-я 4-5 степен,я няколкометрово цунами!
    Е,съвсем на място би им дошло и няма никакви пречки за
    това-и 6,7,8,но тогава би пострадал и съседа на юг,а това
    не се вписва в плановете!
    Но и първият вариант май ще им стига и дано това да отрезви
    идиотите,които тъпчат народа си!
    Безмозъчни идиоти,наистина,защото-както бе казал един
    форумец тук-да плашиш света в ХХI век с танкове,гаубици и
    миномети-си е малоумие и идиотизъм!
    Някой пък бе споменал,че имали няколко милионна армия и били
    сериозна военна сила!
    Да,така е,наистина,но само до тогава,докато над тая паплач и сган

    не "цъфнат няколко гъби"!
    И тогава ще стане като в м....лското-тука има{ше},
    тука нема{сега}!
    Имали и няколко хиляди готови ракети-да може и да имат,
    наистина,но руски и китайски от 70-80-те години на миналият
    век,свалени от въоръжение като безвъзвратно остарели и
    лесна "плячка"за съвременните ракетни системи!
    Това е истината за ония жълтурковци-плашат само гаргите
    около тях по дърветата и,разбира се-и най-вече-собственият
    си беден народ,държан в неведение и страх с желязна,
    мъртва хватка!
    Но,все пак,рано или късно,някой ще скъси оная
    "с една глава"!
    За да отърве и народа,и света от един вманиачил се пикльо!
  • 17 Михаел Витман

    1 0 Отговор
    Трябвало е да ги изпепелят още по време на Корейската война тези комунистически б...ци, които тероризират собствения си народ. Ама тогава нали руснаците и китайците са се намесили за да се забъркат тези г..на. И не мога да повярвам как е възможно тук , у нас да има хора, които да вземат страната на тези , извратена работа.....

    Коментиран от #19

  • 18 пет бали

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Трибал":

    Ха-ха, а бе на теб жена ти севернокорейка ли е та се пънеш толкова, оправяй си я както искаш бе пич, но и червения уродлив режим няма да казва на света как да живее. Те не можаха преди, когато половината свят беше обхванат от червената чума, та сега ли последните мумифицирани останки ще казват………

    Коментиран от #20

  • 19 Трибал

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Михаел Витман":

    Не просто Хитлер е трябвало да довърши започнатото и такива като тебе щяха да бъдат история!Ама никога не е късно тя историята на всеки 100 години се повтаря!
  • 20 Трибал

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "пет бали":

    Като те национализират и женати стане обществена ще разбереш!
  • 21 гет

    0 0 Отговор
    Не виня никой, който е против независимостта на С.Корея,виня медиите.Какви са медиите в България?-американски.Какви са военните бази?-американски.Какво е небето над България?-американско.Е какво пречи на крадецът да извика дръжте крадеца още повече,че право на глас има само първият.
  • 22 ????

    0 0 Отговор
    Ясни са нещата и най-големия м....л знае къде се живее добре и къде не. Питайте ги за Лондон. Как се живее? -дори и на социал.Крайно време е да се смачка напълно главата на "ЗМЕЯ"в световен мащаб,където е възможно по демократичен път,а където не- по военен.само тогава ще има многотраен мир в света.За България само с ........ път и ке се оправи.
  • 23 кик

    0 0 Отговор
    христо е прав,срещу ядрени заплахи моментална нехуманна реакция!това е заплаха за целия свят!
    трибалче,ако тия фанатизирани комунисти пуснат една бомба по добре ли щи е?САЩ,че и който и да било друг действащ срещу тези фанатици е в правото си,те заплашват целия свят и теб и мен!
    един път и те да са прави,не се газирай :)


    ми сащ първи използват ядрено оръжие над мирни хора???кой ги е осъдил?защо отделят трилиони за оръжия?защо са провели над 2000 ядрени опита?вредното влияние го сърбаме вси4ки и защо сащ трябва да имат само те оръжия за масово поразяване а другите страни не?ако ги имали били агресори и веднага санкций?просто сащ искат цлия свят да е уязвим и да слушка какво казва и иска 4и4о сам те тва е светът да бъде лесна пля4ка..дано Ким ги нападне защото аз предпо4итам да загина от оръжието на освободителя отколко от геноцидът на агресора сащ

    Коментиран от #28

  • 24 абе,знам си аз....

    0 0 Отговор
    Драги форумници-всичко,което сте написали тук по темата ,
    си е само едно "чесане на езиците",наясно сте,нали?
    Истината е една,малко по-друга е и е съвсем СИГУРНА-
    чакаме съобщение от Азиатският сеизмичен център за
    мащабно и унищожително земетресение съвсем малко по
    на юг от 40-те градуса!
    Като няма да е с максимален магнитуд,за да не пострадат
    съседите,но силата му ще е концентрирана максимално
    в ограничен район.
    За повече подробности и яснота-HAARP,USA.com!

    Коментиран от #27

  • 25 северозападнал

    0 0 Отговор
    Трибал ти се вживяваш като баби4ка на принос се вживяваш
  • 26 Bobi

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "руснака":

    В С.Корея няма граждани , а роби ! Роби малтретирани от едни ненормалници , които не ги е еня за тяхната сигурност и условия за нормален живот . Като толкова ги подкрепяш , искренно ти пожелавам отидеш там да си "живееш живота" , не в Русия щото и те са против С.Корея в случая ТРЪГВАЙ !!!

    Коментиран от #30

  • 27 +НОВА ШВАБИЯ+

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "абе,знам си аз....":

    ТИ ЧАКАЙ СЪОБЩЕНИЕ ЗА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ДОКАТО ВАЛИ ДЪЖД ОТ СЕВЕРНОКОРЕЙСКИ РАКЕТИ ЗАРЕДЕНИ С БИОЛОГИЧЕСКИ ХИМИЧЕСКИ И ЯДРЕНИ ГЛАВИ ... АКО СИ ПРЕЗИДЕНТ - ЛОШО ТИ СЕ ПИШЕ - СЛАБА СТРАТЕГИЯ И ВЛИЯНИЕ ОТ СЛУХОВЕ И МЕДИИ !?ТЕБЕ САМО РАЗСТРЕЛ ТЕ ЧАКА ЗАЩОТО ГУБИШ БИТКАТА ОЩЕ ОТ СЕГА ! ЗАМЪЛЧИ ГЛЕДАЙ ЧЕТИ И СЕ УЧИ ...
  • 28 +НОВА ШВАБИЯ+

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "кик":

    АКО САЩ НЕ СЕ БЪРКАТ НАВСЯКЪДЕ НИКОЙ НЯМА ДА ГИ ЗАПЛАШВА - ЛОГИЧНО НАЛИ ? НО ... ИМА ЕДНО ГОЛЯМО НО...? ТЕ ЛИ СА МЪДРЕЦИТЕ КОИТО ЩЕ КАЗВАТ КОЙ Е НАЙ-ДОБРИЯ НАЧИН ЗА ЖИВОТ ?????????????????? ВСЕКИ Е СВОБОДЕН ДА ЖИВЕЕ ТАКА КАКТО ЖЕЛАЕ И АКО ДОЙДЕ НЯКОЙ И ЗАПОЧНЕ ДА НАЛАГА ДРУГО ... ТОГАВА ? ,,ПЪРЛ ХАРБЪР'' КАЗВА : – КАКВА РАБОТА ИМАТЕ ВИЕ ,,ГОСПОДА ДЕМОКРАТИ'' ТУК ...? НИМА НЕ ЖИВЕЕТЕ В АМЕРИКА ? ИЛИ ВЕЧЕ СТАНАХТЕ И ,,ЯПОНЦИ '' ? ДАЖЕ И НА БАЛКАНИТЕ РЕШИХА ДА РАЗДЕЛЯТ,, ПОСТАТА''????? ЗАЩОТО НИЕ ЦЯЛ ЖИВОТ ТЯХ ЧАКАКМЕ ДА НИ РЕШАТ ПРОБЛЕМИТЕ ...ХО ХО ХОУ . ОЧАКВАМ ДА ВИДЯ ТЯХНАТА АЛЧНОСТ И НАГЛОСТ ДО КЪДЕ ЩЕ СТИГНЕ ? НЕ СЕ ОПИТВАЙ ДА ГИ ИЗКАРВАШ НЯКАКВИ СВЕТОВНИ ШЕРИФИ ЗАЩОТО : –НЕ СА ! ЖАЛКИ КОМПЛЕКСАРИ КРАДЦИ НА ЧУЖДО ЩАСТИЕ И ЖИВОТ . ЗАРАДИ ТЯХ МНОГО НАРОДИ СА ГЛАДНИ БОСИ И ГОЛИ . АЗ ИМ ПРОЩАВАМ .
  • 29 ...абе,

    0 0 Отговор
    Ха,ха,ха-нов шваб-ще завалят ракети,пълни с ВЪШКИ!!!!!!
    Жалко за теб,наистина,щом ония идиотизми на оная жълта
    май..на са намерили почва дори тук,в теб лично!
    Онова човеко....бно много би се гордяло с постигнатото!.......
    Смешки за м...умници като ...!
  • 30 руснака

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Bobi":

    а в сащ не са ли роби? в сащ да не би някой да се интересува от живота или мнението на гражданите? Аз подкрепям не една от страните, а СПРАВЕДЛИВОСТТА! В този случай - С.Корея е в правото си!
  • 31 Roots

    0 0 Отговор
    Трибале не те знам на колпко си години ,но ще ти кажа едно къде са другите световни сили да вземат страна и да прекратят един ядрен конфикт който назрява а?Кво дай да сме неандерталци и да се избиваме и кви "америкаснки чифути" тва понятие чифут е по-популярно в друга част на света.Тва че Америка ти пречи макар и да не знам как точно ,а бе ....май Волен ви действа добре!
Новини по държави: