Отидете към основна версия

2 263 23

Франция забрани пластмасови опаковки за плодове и зеленчуци

  • франция-
  • найлон-
  • пластмаса

Краставици, лимони и портокали са сред продуктите, за които вече е забранено да бъдат увивани в найлон

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Във Франция вече действа частична забрана за използването на пластмаса за опаковането на плодове и зеленчуци. Екоактивисти отдавна водят кампания срещу пластмасите за еднократна употреба, тъй като замърсяването в световен мащаб се увеличава.

Определен е гратисен период от 6 месеца, за да бъдат употребени съществуващи запаси от пластмасови опаковки. Краставици, лимони и портокали са сред продуктите, за които вече е забранено да бъдат увивани в найлон. Изключение правят по-големите опаковки и нарязани или преработени плодове.

Тази забрана е истинска революция, обяви президентът Еманюел Макрон. Той припомни целта на Франция да прекрати използването на пластмаса за еднократна употреба до 2040 г.

Смята се, че над една трета от плодовете и зеленчуците в страната се продават в найлонови опаковки. Според правителството забраната ще предотврати използването на милиард еднократни пластмасови опаковки годишно.

През изминалата година във Франция вече бяха забранени пластмасови чаши, сламки, както и кутиите за храна за вкъщи.

Подобни забрани се очакват и в други европейски страни. В Испания продажбата на плодове и зеленчуци в пластмасови опаковки трябва да бъде забранена през 2023 г.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: