Last news in Fakti

2 Януари, 2022 10:45 1 321 14

Марин льо Пен осъди липсата на френския флаг на Триумфалната арка

  • франция-
  • еманюел макрон-
  • марин льо пен

Макрон, който все още не е казал дали ще се кандидатира за преизбиране през април, победи Льо Пен на балотажа през 2017 г. с 66 процента срещу 34 на сто

Марин льо Пен осъди липсата на френския флаг на Триумфалната арка - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Френският крайнодесен лидер Марин льо Пен протестира в събота срещу поставянето на знамето на Европейския съюз (ЕС) на Триумфалната арка за началото на шестмесечното председателство на Париж на блока, съобщи "Ройтерс".

Льо Пен, която според проучванията е основният съперник на президента Еманюел Макрон за пролетните президентски избори, се присъедини от други десни политици в негодувание срещу флага на ЕС, развяващ се върху забележителността на столицата Париж.

"Украсяването на Триумфалната арка единствено в цветовете на Европейския съюз, но без националния флаг, е истинска атака срещу идентичността на нацията ни, защото този паметник почита нашите военни победи и помещава Гробницата на Незнайния воин", каза тя в изявление.

От офиса на Макрон не са коментирали изявлението.

Но френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон каза, че демонстрацията е само временна. "Френското знаме не е заменено. Предизборната кампания не е безплатен пропуск за дребни лъжи и спорове", написа той в "Туитър".

Макрон, който все още не е казал дали ще се кандидатира за преизбиране през април, победи Льо Пен на балотажа през 2017 г. с 66 процента срещу 34 процента. Всички проучвания показват, че той е фаворит да спечели още един петгодишен мандат.

Льо Пен каза, че ще се обърне към Държавния съвет, който действа като правен съветник на изпълнителната власт, да премахне знамето на ЕС.

Припомняме, че с настъпването на Новата 2022 г. Франция пое председателството на Съвета на Европейския съюз - на ротационен принцип, след като през последните шест месеца той беше оглавяван от Словения.

Девизът на френското председателство е "Възстановяване, сила, принадлежност".

Президентът Макрон вече заяви, че "2022 година трябва да се стане повратна за Европа".

"През последните години нашият континент толкова пъти беше очернян", отбеляза той, напомняйки упреците, че Европа е "разделена, неспособна на общи проекти, на път е да стане исторически неактуална".

Пандемията обаче показа, че единението не само е полезно, но и е "източник на надежда", подчерта Макрон.

Според него, новият модел на растеж трябва да стимулира иновациите и създаването на работни места след приключването на коронавирусната пандемия, конкурентноспособността на Европа. По думите му, този модел трябва да е в съответствие с климатичните цели.

Очаква се Франция да се съсредоточи върху опазването на околната среда и цифровизацията.

Акцент по време на френското председателство ще бъде и "европейският суверенитет" с оглед на защитата на границите и на въпросите, свързани с отбраната.

В чест на започващото френско председателство редица сгради в цялата страна, включително Елисейският дворец и Айфеловата кула, бяха осветено в синьо - цвета на флага на ЕС.

По-рано френският изрази мнение, че Европейският съюз трябва да разработи нов механизъм за защита границите на Шенгенската зона. По думите му, той трябва да се задейства в кризисни ситуации, "когато ще е необходимо да подсилим външните ни граници".

Париж ще настоява и за реформиране на Шенгенската зона.

Според френския президент, през шестте месеца на френското председателство ще се работи по идеята за европейски пакт за по-справедливо разпределение на мигрантите в Европа.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раданч Татлъту

    4 20 Отговор
    Какво иска тая?Още ли не е разбрала,че живеем в Епохата на пъстроцветното знаме!💋💋💋🤡🥳👍
  • 2 Киро Жарта

    6 33 Отговор
    И тая като Волен Сидеров я мързи да работи и скубе пари от политиката

    Коментиран от #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 vive la france

    25 1 Отговор
    Глобалистите признават само знамето на ЕСсср и знамето на LGBT+ - дъгата.
  • 6 Дякон Игнатий

    3 10 Отговор
    ВЕНЦЕРЕМОСТ!!! Другарко товаришч Пен!

    Коментиран от #10

  • 7 Дякон Игнатий

    2 12 Отговор

    До коментар #2 от "Киро Жарта":

    Нормално е, все пак е самоотвержена и предана другарка товаришч руцкосавецки комунист.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Gucci x Balenciaga

    1 9 Отговор
    Ама Марино espèce de sorcière мятай се на метлата и потегляй
  • 10 Gucci x Balenciaga

    3 8 Отговор

    До коментар #6 от "Дякон Игнатий":

    Тази е с духа на Мусолини и Хитлер ,нищо общо с другарка
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 цербер

    2 0 Отговор
    Френската крайнодясна лидерка Марин льо Пен
  • 13 глоги

    3 2 Отговор
    Льо Пен, която според проучванията е основната съперничка на президента Еманюел Макрон. По-рано френският ПРЕЗИДЕНТ изрази мнение... че през шестте месеца на френското председателство ще се работи по идеята за европейски пакт ,за по-справедливо разпределение на мигрантите в Европа. ТОЕСТ,ЩЕ ИЗПРАЩАТ В ДРУГИТЕ СТРАНИ ЕМИГРАНТИТЕ,КОИТО ПРИСТИГАТ С ЛОДКИ НА ФРЕНСКИЯ БРЯГ. БЪЛГАРИЯ ЩЕ СИ ПОЛУЧИ НЯКОЛКО ТЪМНИ ПОРЦИИ.
  • 14 Има и по лошо от синият цвят

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "мда":

    като видиш състоянието на държавата , няма за какво друго да им пука, все едно да се грижиш за цвета на чорапите си, за да не е много унизително.Марин е глас в пустиня късно е за големи промени. Да благодарим на Меркел че окъка Европа ,Франция не е виновна
Новини по държави: