Last news in Fakti

2 Януари, 2022 09:23 2 254 23

Франция забрани пластмасови опаковки за плодове и зеленчуци

  • франция-
  • найлон-
  • пластмаса

Краставици, лимони и портокали са сред продуктите, за които вече е забранено да бъдат увивани в найлон

Франция забрани пластмасови опаковки за плодове и зеленчуци - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Във Франция вече действа частична забрана за използването на пластмаса за опаковането на плодове и зеленчуци. Екоактивисти отдавна водят кампания срещу пластмасите за еднократна употреба, тъй като замърсяването в световен мащаб се увеличава.

Определен е гратисен период от 6 месеца, за да бъдат употребени съществуващи запаси от пластмасови опаковки. Краставици, лимони и портокали са сред продуктите, за които вече е забранено да бъдат увивани в найлон. Изключение правят по-големите опаковки и нарязани или преработени плодове.

Тази забрана е истинска революция, обяви президентът Еманюел Макрон. Той припомни целта на Франция да прекрати използването на пластмаса за еднократна употреба до 2040 г.

Смята се, че над една трета от плодовете и зеленчуците в страната се продават в найлонови опаковки. Според правителството забраната ще предотврати използването на милиард еднократни пластмасови опаковки годишно.

През изминалата година във Франция вече бяха забранени пластмасови чаши, сламки, както и кутиите за храна за вкъщи.

Подобни забрани се очакват и в други европейски страни. В Испания продажбата на плодове и зеленчуци в пластмасови опаковки трябва да бъде забранена през 2023 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 глоги

    18 3 Отговор
    Краставици, лимони и портокали са сред продуктите, за които вече е забранено да бъдат увивани в найлон. В ПОЛИЕТИЛЕН,А НЕ В НАЙЛОН. НАЙЛОНЪТ Е ВЛАКНО.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Зззз

    10 1 Отговор
    Според глобалната олигархия до 2040 година ще ядат само избрани за останалите живи порции ,като в лагерите .
  • 6 железаров

    10 8 Отговор

    До коментар #4 от "???":

    Не става на въпрос за по евтино,а за по екологично.
  • 7 човек от народа

    24 1 Отговор
    правилно е да се премахне пластмасовият амбалаж ! очаквам ренесанс на стъклените бутилки....

    Коментиран от #8

  • 8 Верно ли

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "човек от народа":

    То че е правилно, правилно е, но както виждаш микрончо не забранява производството му, а забранява насипни плодове и зеленчуци да се пакетират в пластмаса!
  • 9 мдааа

    8 2 Отговор
    В това отношение Бгария е по-екологична страна. В нашите супермаркити плодовете и зеленчуците се предлагат в щайгички, само в чуждите вериги са в пластмасови опаковки
  • 10 Верно ли

    21 1 Отговор
    И ние това вече сме го живяли, ама нали соца е демоде - стъклен амбалаж, амблажна хартия и мрежи за пазаруване! Нищо ново под Слънцето!

    Коментиран от #15

  • 11 Ти си

    19 1 Отговор
    Ева си и лицемерието ! Я някой да отиде в големите магазински вериги в складовете и да види в контейнерите им за смет колко найлон и пластмаса има ! А да не говорим за строежите колко найлон и стиропор се търкаля по строителните площадки! Тръгнал нашия да играе еколог на дребно !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 верно

    14 1 Отговор

    До коментар #3 от "Верно ли":

    Всъщност пластмасовите опаковки на храните са тежък негативен здравен фактор.
    От производството им през употребата до съхраняването като отпадък те носятмного вреди.
    Имам обаче една забележка - първо трябваше да бъдат забранени пластпасите на напитките, защото там са най-вредни, после на готовите храни и чак тогава на плод-зеленчук.

    Коментиран от #20

  • 14 е може

    9 0 Отговор

    До коментар #12 от "Лудница":

    И в хартия.
    А торбичките да са добре ппознатите мрежички или торби от плат за многократна употреба,
  • 15 кой е казал

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "Верно ли":

    че това е "ново"?
    Просто е по-добро. Не всяко старо нещо е по-лошо. Има ги и братните варианти.
    Пластмасовата опаковка често скапва и вкусовите качества на продукта, така че ще сме на далавера.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ХАХАХА

    5 1 Отговор
    Както е тръгнало, найлоновите торбички ще са разрешени само да пърдиш в тях и после да ги пукаш.
  • 18 Анонимен

    9 0 Отговор
    От най-демократичните и свободни страни най-често се чува думата "забрана" . Там на хората се гледа като на малоумно стадо което не може само да взима решенията кое е най-добре за него . Така че се налага просветлените господари да го правят вместо народа .
  • 19 Ежко Бежко

    24 0 Отговор
    Помня у нас всичко се режеше в бакалията и се завиваше в хартия. После дойдоха пластмасовите торбички и разфасовки, измислени от умниците на запад. И както обикновенно се случва в последствие, същите умници се вайкат каква беля е станала, забравяйки кой я е направил. Ние си влачим краката след тях и пригласяме на тюхкането. След години същото ще се повтори със зелената сделка. Ние както винаги ще оперем пешкира. Кой е по-тъп? Този който прави тъпотии или този който го следва.

    Коментиран от #22

  • 20 Верно ли

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "верно":

    Някъде да твърдя обратното? Естествено, че имат изключително отрицателно въздействие не само върху природата, а и върху дебелото ти черво! Това, което казвам, че това е поредната гавра под надслов "ох, леле, колко сме зелени", като изказването на Сандов за мусаката. Микрон да беше забранил във Франция опаковките за майонеза щеше да има къде-къде по-голям ефект!
  • 21 Дано по рано да пукна,

    0 0 Отговор
    Че животът става ад.
  • 22 Дрън

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Ежко Бежко":

    Така зададен въпросът "Кой е по-тъп? Този който прави тъпотии или този който го следва." звучи лесно. Но в действителност нещата са по-сложни. На практика всеки един човек носи отговорност за начина си на потребление и може да минимизира вредите от пластмасовите опаковки. Но истината е, че в световен мащаб, разбира се в това число и у нас, вече е наложен повсеместно консуматорския модел. Този консуматорски модел се налага от големите световни фирми производители на бързи храни и напитки. Тези фирми имат интерес за бърз и евтин пласмент - в крайна сметка вискока печалба и не ги интересуват последствията за природата от евтините пластмасови опаковки, които пробутват. От другата страна е редовият клиент, на чиято природа на консуматор до голяма степен допада иначе налагания отгоре консуматорски начин на живот. Чисто и просто на повечето хора не им пука за тези проблеми и гледат да се наплюскат и напият, без дори да направят минимално усилие да намалят използването на пластмасите и найлоните в ежедневието си, за съжаление...
  • 23 КОВИД ГЕНОЦИД 💀

    1 0 Отговор
    След тази ПЛАНдемия все едно някой вече слуша продажните политици 😄
Новини по държави: