7 Февруари, 2022 19:50 817 11

Папата заклейми като престъпно изхвърлянето на пластмаса в океаните

  • папа франциск-
  • пластмаса-
  • океан-
  • ватикан

Франциск, който превърна защитата на околната среда в крайъгълен камък на своя понтификат, разказа как италиански рибари му се оплакали, че са открили много тонове пластмаса в Адриатическо море

Папата заклейми като престъпно изхвърлянето на пластмаса в океаните - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Изхвърлянето на пластмаса във водните басейни е престъпно и на това трябва да се сложи край, ако човечеството иска да съхрани планетата за бъдещите поколения. Това заяви папа Франциск, цитиран от "Ройтерс".

В едночасово интервю за италианската държавна телевизия RAI той отново повтори някои от ключовите теми на своята служба като папа, като защитата на правата на мигрантите и осъждането на прекомерните разходи за въоръжение и идеологическата праволинейност на консерваторите в Църквата.

Франциск, който превърна защитата на околната среда в крайъгълен камък на своя понтификат, разказа как италиански рибари му се оплакали, че са открили много тонове пластмаса в Адриатическо море. Следващия път, когато ги видял, те му споделили, че са намерили два пъти повече отпадъци.

"Хвърлянето на пластмаса в морето е престъпно. То убива биоразнообразието, убива земята, убива всичко", категоричен бе папата.

Да се ​​грижиш за творението е процес, в който трябва да се включим, заяви той, цитирайки песен на бразилския певец Роберто Карлос, в която момче пита баща си защо "реката вече не пее", а бащата му отвръща, че "ние я погубихме".


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българина

    5 1 Отговор
    ци ганските държави като нас за това са мръсни, що не е мръсно в швейцария люксембург андора монако лихтенщайн сан марино..., кое е общото между тях
  • 2 абе индианец

    2 3 Отговор
    я ходи се моли на аллах
  • 3 реалиста

    2 2 Отговор
    а нещо за боклука жужак
  • 4 Коментатор

    10 1 Отговор
    Нали Ватиканът имаше представител в гр Давос в Швейцария, където "елитарите" обсъждаха "големия рестарт" и новия световен ред?! Нима папата не е запознат пластмасата от какво се произвежда?!
    Нима папата не може да свърже, че точно трилионерите, които поканиха негов представител в Давос, притежават повечето петролни кладенци по земята ни????
    Нима папата се прави, че не знае кой печели най-много от производството на пластмаса (особено тази за еднократна употреба)???
    Всичко е пунта мара!
    Причинителите на замърсяването, глобалното затопляне, войните, а сега и болестите, се обявяват срещу тях?! Крадецът вика дръжте крадеца!
  • 5 Анонимен

    0 1 Отговор
    Защо патриархът на православната църква не се изказва мнението постоянно? Защото по-умният мълчи и слуша глупостите на глупавият.

    Коментиран от #11

  • 6 Ковидарите

    9 1 Отговор
    Най-големите замърсители са Ковидарите! Милиони тонове отпадъци от тестове, спринцовки, игли, маски и опаковки заради мега бизнеса им с ковида!!! Кой, ще потърси сметка на Ковидарите, къде са "природозащитниците", църквите, правителствата??? Пълен фарс и двойни стандарти, иначе много ни е важен въглеродния отпечатък от шкембе чорбата и мусаката?
  • 7 селтак

    5 1 Отговор
    Ватикана да вземе да отпусне пари за решаването на проблема че,банката им ше се пръсне по шевовете от пари,а не само да дрънкат! Това ше бъде едно богу угодно дело нали?🤑😇😇😇
  • 8 Нормален човек

    1 1 Отговор
    Да забрани и на педо-поповете си да си изхвърлят кондомите в морето, след като насилват деца 😤😤😤😤😤

    Коментиран от #9

  • 9 шо фе

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "Нормален човек":

    теби без презервоар та аргяса баба гуси?

    Коментиран от #10

  • 10 Нормален човек

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "шо фе":

    Знаеш ги нещата. Минал си през цътковно училище май 🤣🤣🤣
    Цункай кръста на баба ти Гусан и си лягай да спиш 😁😁😁💪💪💪
  • 11 Тра-ла-ла

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Анонимен":

    Няма такова нещо, като ,,патриарх на православната църква" ( тя е съборна ). Има само един, който много иска да е такъв и той също се изказва подобно на този, и ходи да се вре сред така наречените ,,елити".