Отидете към основна версия

24 097 69

Сдружението на историците в Северна Македония: Това ще е фатален удар

  • северна македония-
  • българия-
  • ес-
  • членство в ес-
  • гоце делчев-
  • история

Ако такова политическо решение наистина бъде взето, това би било фатален удар върху македонската самобитност

Снимка: Shutterstock

Сдружението на историците в Република Северна Македония изразява протест и загриженост по повод съобщенията, че България и Скопие подготвят съвместно честване на 150-годишнината от раждането на Гоце Делчев, предава МКД. „Ако такова политическо решение наистина бъде взето, това би било фатален удар върху македонската самобитност“, заявяват от организацията, предаде агенция "Фокус".

„Гоце Делчев е един от основните идеолози на македонската революционна борба от края на XIX и началото на XX век, който документирано се е борил за създаването на независима македонска държава и няма нито един документ, който някога застъпва се за обединението на Македония с България. Тогава възниква въпросът каква е причината и как е обоснована необходимостта от съвместно честване на Гоце Делчев?

Съвместното честване означава ли, че македонската страна приема частично или изцяло българските тези, че Делчев е българин, борил се за автономията на Македония като етап към нейното обединение с България? С политическо решение за съвместно отбелязване на паметта на Гоце Делчев македонската и българската страна ръководят ли се от ново споразумение, за което обществеността все още не е информирана?

С политическия акт на съвместно честване на великана на македонската борба за независимост и самостоялност, македонската страна признава ли българската теза, че македонците са изкуствено коминтерновско творение и отваря ли широко вратата за бъдещо приемане на други български тези, с които се оспорва македонската история, македонската идентичност и македонския език и самото съществуване на македонския народ“, гласи реакцията на Асоциацията на историците на Република Северна Македония, която обявява поредица от научни дебати, кръгли маси, лекции и специални събития, с които ще се отбележи 150-годишнината на рождението на Гоце Делчев, както и 70-годишнината от основаването си през 1952 г.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 71 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: