Last news in Fakti

3 Февруари, 2022 20:56 4 173 50

България и Северна Македония: когато премиерът и президентът не мислят еднакво

  • северна македония-
  • българия-
  • кирил петков-
  • румен радев-
  • история-
  • скандал-
  • скопие-
  • ес

Премиерът мисли за сътрудничество, президентът - за идентичност и история

България и Северна Македония: когато премиерът и президентът не мислят еднакво - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Президентът Румен Радев издърпа пред целия клас ухото на премиера Кирил Петков. Посещението му в Скопие било прибързано. Особено го ядоса обаче колегата му Стево Пендаровски, който се срещна с нерегистрираната в България "ОМО Илинден". Не, това не е изблик на необуздан генералски гняв. Още на Консултативния съвет за национална сигурност за Северна Македония седмица преди скопската визита, Радев и Петков бяха запретнали ръкави за дуел. Президентът надделя и в седемте точки след заседанието доминираше неговата позиция.

Отношенията между София и Скопие - по две писти?

Но отличникът със зачервено ухо бързо се отскубна от довчерашния си ментор - визитата му в Скопие даже била закъсняла. Въпреки че собственото му външно министерство, което всъщност се оглавява от президентския наместник Теодора Генчовска, вече бе гръмнало декларация срещу заверата на Пендаровски с омоилинденци. А Пендаровски се тросна, че ще си приказва с когото си иска и че е против българите да бъдат вписани в конституцията на страната му като малцинство, както иска Радев. Самият Петков се натъжи, че все още има много сили, които пречат на сближаването между двете страни.

Многогласието в кабинета на Петков продължи в следващ куплет. Вицепремиерката Корнелия Нинова се отказа да предвожда българската делегация на първото заседание на съвместната работна група по икономика, търговия и иновации. Начело на делегацията замина министърът на иновациите Даниел Лорер.

От Скопие отвърнаха със свой сигнал за сближаване - номинираха човек за вакантния от две години пост на посланик в София. При това сериозен кандидат - ръководителката на мисията на Скопие в ЕС Агнеса Руси. За фалцет на цялата балканска какофония на врагуване и благуване, от Скопие дойде и разкритието, че Красимир Каракачанов в края на 1980-те бил агент на тамошната държавна сигурност. И то в деня, в който той обяви оставка и се оттегли от председателския пост на ВМРО. А зевзеците взеха да се чудят наш или техен двоен агент е бил Балканският Щирлиц. Най-схватливите прозряха, че македонците ни крадат и агентите.

Изглежда, че отношенията между България и Северна Македония ще се движат по две писти с различни скорости. За сътрудничеството ще отговарят правителствата, за идентичността - президентите. Конкретните форми на сближаване в икономиката и евроинтеграцията са правителствени въпроси, а президентите ще пазят историята и правата на самоопределение на гражданите.

Кирил Петков е прав, че външната политика на България и на Северна Македония зависи от двете правителства и че това е хубаво. Но дали това е вярно? Кабинетът на Ковачевски се крепи на съвсем крехко парламентарно мнозинство. А кабинетът на Петков има твърдата подкрепа за политиката към Скопие само на "Продължаваме промяната", която дори още не е партия, и на "Демократична България". Президентите стоят по-стабилно - Пендаровски е в средата на първия си мандат, Радев е в началото на втория. Малко имат какво да губят, много има какво да съхранят и спечелят. И залагайки на идентичността, могат много лесно да мобилизират политическа енергия зад себе си. Дори за да бламират крехките си правителства.

Накрая и двете може да загубят

Радев вече предупреди управляващите, че вървят по пътя на ГЕРБ с уволнението на шефа на "Булгаргаз" Николай Павлов. И при следващи подобни сблъсъци с кабинета той пак няма да може да е непременно правият, защото по-експертните сфери са нееднозначни за публиката. Но по Северна Македония, където "всичко за всекиго е ясно", той държи коза на мнозинството, който му придава сила и при останалите сблъсъци с кабинета. И ако се стигне някой ден до "Боянски ливади", както вещае опозицията, "отстъпчивостта към Скопие" не само може да е зелената морава на детронацията. А и да послужи за детонатор, като в подходящото време точният шарлатанин изкара на улицата много повече хора срещу "предателите", отколкото срещу зеления сертификат.

Политиката на България към Северна Македония все повече се превръща във въпрос на вътрешнополитическата стабилност. Двете страни стават все по-скачени съдове с перспектива за едновременно счупване. Играта "един печели, друг губи" става все по-невъзможна. Докато президентите и премиерите в София и Скопие не тръгнат по една писта, шансът и двете страни да спечелят ще става все по-далечен, а опасността и двете да загубят ще е все по-близо.

Автор Веселин Стойнев


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана

    33 3 Отговор
    Те за Българите не мислят ,Македонците да оправят нарушителите на Конвенцията (Конституцията)
  • 2 Маке Донски

    47 12 Отговор
    Киро ПЕДЕРАСОТ не мое а мисли.
    Ше га дупим
  • 3 Мда

    67 6 Отговор
    Изгониха DW от Русия. Защо и тук не стане същото?
  • 4 реалист

    45 5 Отговор
    Македония не е за ЕС., защото ще кажат, че Александър Македонски го е създал по негово време, и сега го копират.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Очото

    44 16 Отговор
    Кире педАЛа Ненавижда България и всичко Българско
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Кокорчо

    35 19 Отговор
    ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП СЕ САМОУБИ С КАНАДСКИЯ ПРЕСТЪПНИК!
  • 9 Грульо

    45 13 Отговор
    Предлагам да подарим Кирчо и кокорчовците на РСМ! На нас не ни трябват, но се видя, че ще бъдат много полезни на СМакедония за тяхната евроинтеграция . :D

    Коментиран от #12

  • 10 Ръмпези

    11 47 Отговор
    ПРЕЗИДЕНТЪТ ТРЯБВА ДА Е МАЛКО ПО ВЪЗДЪРЖАН....РАДЕВ...СЛЕЗ НА ЗЕМЯТА...РАЗСЪЖДАВАЙ ПО ЛОГИЧНО...ТИ НЕ СИ ПРЕМИЕР....МИСЛИ....
  • 11 Перо

    50 6 Отговор
    Авторът на статията се е убъркал, кой кандидатства за ЕС и кой трябва да бърза? БГ няма какво да губи! Топката е в македонистите!

    Коментиран от #49, #50

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 101010

    51 5 Отговор
    Позицията на македонският президент че е против писането на българите в тяхната конституция като малцинство е абсолютно правилно
    Предполагам Той има предвид че българите трябва да бъдат вписани в тяхната конституция като мнозинство
  • 14 Твърда позиция

    38 10 Отговор
    Кирил да се маха Никой да не ходи там
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Александър Македонски

    31 5 Отговор
    Гражданите на Северна Македония не всичките разбира се могат да си мислят че са каквито си искат обаче по кръв са българи и това сами го доказват с ината който проявяват
  • 17 Trololo

    14 2 Отговор

    До коментар #15 от "Царски ум":

    Няма да получиш 50 ст. за трол коментар от DW. Но продължавай, дано ти върже...
  • 18 ЕНЕРГЕТИК

    15 4 Отговор
    ТЕРМИНА МИСЛЯТ Е НЕПОДХОДЯЩ В СЛУЧАЯ / ЩОТО НИКОЙ НЕ ГИ Е СЛОЖИЛ ТАМ ДА МИСЛЯТ А ДА ИЗПЪЛНЯВАТ / ПИНОКИОВЦИТЕ НЕ МИСЛЯТ ЩОТ НЯМАТ ХАРДУЕР ПОДХОДЯЩ ЗА ВКАРВАНЕ НА СОФТУЕР КОЙТО ДА ПОЗВОЛЯВА ПОДОБНА ДЕЙНОСТ С ПОЛОЖИТЕЛЕН ЕФЕКТ И ПОРАДИ ТАЯ ПРИЧИНА СА ИЗРАБОТЕНИ ОТ ДЪРВО ЩОТО Е ЕВТИНО И МОЖЕ ДА СЕ РЕЦИКЛИРА КАТО ПЕЛЕТИ
  • 19 Иван Томов

    29 4 Отговор
    Жена ми е чиста македонка В смисъл с родители родени в сегашна гръцка Македония
    Тя и нейните родители никога не са мислили че са нищо друго освен българи. Живеем във Варна. Жена ми има братовчедка живееща в Скопие която твърди че е македонка по народност.
    -Маре Абе нАли татко ти бе българин како ти сЕга си македонка? Я питахме ние

    -Па той не знаеше при е македонец

    Това е логиката на всички сегашни

    Коментиран от #21

  • 20 СЕЛСКИ

    17 2 Отговор
    ГЛЕДАЛ ЛИ СИ КАК СЕ ДЪРЛЯТ ПУЕЦИ И ПОСЛЕ НА ЧОРБА
  • 21 ГАГАУЗИН

    11 5 Отговор

    До коментар #19 от "Иван Томов":

    АМИ ХУБАВО ПРИЗНАВАМЕ ЧЕ СИТЕ СМЕ МАКЕДОНЦИ НА 100% ЩОТ СЕГА СМЕ РАЗБРАЛИ И ПОСЛЕ ГЛЕДАМЕ СЕИР / ЛЕЛЕЕЕЕЕ КЪВ СЕИР ЩЕ Е /

    Коментиран от #24

  • 22 Александър Македонски

    13 4 Отговор
    Всички българи са македонци
    Нали главният град в южна България е кръстен на татко ми филипопол
    А аз завладях и земите до дунава
    Трябва малко да помисля дали и афганистанците не са македонци па и някои други
  • 23 Този

    17 3 Отговор
    Веско Стойнев не оня Веско Стойнев! Не че нешо, ама на таковътъ таковънката. Този сладур дори не съществува. Живея доста години на тази земя и такова чудо, каквото е сега не съм виждал. Голяма борба ще падне. Дано да победи България. Господ да е с нас.
  • 24 Да обаче

    12 2 Отговор

    До коментар #21 от "ГАГАУЗИН":

    Трябва да приемем и македонският диалект за литература български език
    Те за това ще ми е мъчно да кривя смешно езика
  • 25 !!!?

    19 10 Отговор
    Лицемерието на Радев: Защо Радев цели 5 години заобикаляше мемориала на жертвите на комунизма и точно сега се му светна тиквата !? Ами, защото македонците не били осъдили титовия комунистически режим, та това е една от причините за ветото за преговорите за влизането им в ЕС. Колко прозрачен номер на китайката на един пълен профан !!!?
  • 26 нема нужда, чаи и ауфидерсеен

    12 5 Отговор
    шербет веле да си се прибира в шербетлант.
    да взима и местните си шербет веле мисирки, да пишат на немски и турски в шербетлант.

    ние на Балканите ще си се оправим помежду си и без анализите на западните мисирки.
  • 27 САТЪРА НА ХАНА

    24 7 Отговор
    ДНЕС РУСНАЦИТЕ ИЗГОНИХА ДОЙЧОВОТО ЗЕЛЕ ОТ РУСИЯ. ... ВРЕМЕ Е ДА ВЗЕМЕМ ПРИМЕР И ОТ ТЯХ И ОТ УНГАРЦИТЕ И ДА ГИ ИЗГОНИМ ОТ БЪЛГАРИЯ
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Перо

    20 5 Отговор
    Джендърското Дойче зеле трябва да бъдат изхвърлени от БГ също!
  • 30 Механик

    13 2 Отговор
    Прочетох заглавието и си викам :дойчевеле"
    Отварям статията- верно е дойчевеле.
    п.п.
    Не чета статията, естествено.
  • 31 Гал

    13 0 Отговор
    Стига с тия боклуци. Пуснете някой свестен анализ.
  • 32 Даа

    12 2 Отговор
    И двамата не са прави,
    с македонците оправия няма.
    Те и в личния живот са такива,
    вечно недоволни е меко казано,за да не ги обидя.
  • 33 Грогу

    15 4 Отговор
    Петков кога ще разбере , че българите не се подават лесно на манипулация . Той е сам в преговорите със Скопие , няма одобрението на другите политически парти на преезидента , а българите са му бесни и само му гледат сеира до къде ще стигне , за да избухнат и се предизвикат нови избори . Да престане да повтаря в изявленията си , че РСМ са жизненено важни за България , защото НЕ СА ВАЖНИ . С омразата си те са НИКОЙ за българите .
  • 34 Абе

    17 4 Отговор
    Той че се ядосал Радев на Кирчо, е дребна работа - ако му се ядоса обаче народът(малко остава), не само ще му издърпа ушите, ами и клизма ще му направи !

    Коментиран от #45

  • 35 Българка

    5 4 Отговор
    Понеже сега си пускам телевизора, ще ми каже ли някой, какво искаме ние от РСМ и склонни ли сме да направим същото по отношение на Турция? Гледам, че тук пишат велики анализатори, помогнете ми да вляза в час !
  • 36 DW. Никой не ви вярва за нищо!!!

    8 3 Отговор
    Всячески се мъчитеда"създадете" конфликт между Президент и Премиер!! Какво ли не Измислих те вече, но не се получава!! Продължавайте с Украйна, там вече2-3 месеца Повтаряте една и съща лъжа!!
  • 37 пламен

    8 2 Отговор
    когато имаш случаен като киретоканадеца ,така се получава
  • 38 6969

    6 3 Отговор
    Кирчо е един надарен фукльо само идеи действия не така политика не се прави
  • 39 Въпрос

    5 0 Отговор
    Въпрос към ФАКТИ:
    След като отпечатвате антибългарски статии от жълтия сайт на Дойче веле ,бие не се ли превръщате в български еничари за жълти стотинки?
    Преценете сами...
    Или родоотстъпници за стотинки ,или нормална медия БЪЛГАРСКА,която не се занимава с някакви глобалистически псевдо медии които целят да разбият българските неционални интереси!
  • 40 Перо

    11 1 Отговор
    При такова поведение на РСМ,гърците показаха как се работи с чугунените глави. Пълна изолация,тормоз на техните граждани в Гърция за номерата на колите с инициали МК. Никакво признаване на държавата,никакво НАТО, никакъв ЕС. На 28-та година им увряха главите на “макетата”! Сега Кирето им дава възможност да си мислят,че БГ проявява слабост,поради външния натиск,който те уреждат с много пари и лобисти и продължават схемата. Ето днес трябва с измислената държава да честваме годишнината на доказания и самоопределил се българин Гоце Делчев! Това гърците никога нямаше да допуснат!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 ДрБр

    7 0 Отговор
    Крайно време е да се забрани Дойче Зеле в България!
  • 43 читател

    3 2 Отговор
    Вече много трудно някой ще ме убеди , че просто Киро не е проводник на чужди интереси. Да си ходи в Канада. Не че Радев е свесен , но в дадения случай се държи достойно. А не лошо и да отмени посещението на Пендароски.

    Коментиран от #48

  • 44 Трезвомислещ българин

    5 3 Отговор
    Това мекотело президента му се услади временната власт и реши ,че без него нищо не става. Интересното е обаче , кой му дърпа конците,защото той самичък едва ли би се осмелил. Те дори и речите му са наизустени.
    Е сега дано тези ,които са гласуваха за него и тези ,които изобщо не гласуваха са осъзнали голямата си грешка.
  • 45 Ко й туй нящо

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Абе":

    Кога това нещо, което нарчащ народ, е постигнало нещо в свой интерес? Имаш ли исторически пример? Защото аз виждам, всеки път, когато се надигне като едно стадо, се повежда по новия си господар и си тегли още по голям харем. А ако пък стария надделее (с полиция, армия и т.н.), още по зле за стадото.
    О-о! Забравих -постигна демокрация, овчето ... Някой го лъже, че само се води.

    Коментиран от #46

  • 46 Е, хайде

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Ко й туй нящо":

    Не е харем, а ярем, ама де да беше, а?
  • 47 Македонец

    1 3 Отговор
    МАКЕДОНИЯ Е ВЕЧНА! ПРИЗНАТА ОТ ЦЕЛИЯТ СВЯТ САМО България ЛЪЖЕ ОТ СТРАХ МАКЕДОНИЯ ДА НЕ СИ ВЗЕМЕ ОБРАТНО ЗЕМИТЕ!
  • 48 До 43

    0 1 Отговор

    До коментар #43 от "читател":

    Ти си политически непросветен и силно заблуден.Образовай се,но не се доверявай единствено и само на нашите рубладжийски медии,а потърси и алтернативни източници на информация
  • 49 Перо неграмотният

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Перо":

    Пише се объркал,а не убъркал. Защо си неграмотен другарю Перо?
  • 50 Граматиков

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Перо":

    Пише се объркал,а не убъркал. Перо е неграмотен!