5 Февруари, 2022 14:00 4 594 25

Ключът към ЕС е в ръцете на политиците в Скопие, не тук

  • северна македония-
  • българия-
  • ес-
  • членство в ес-
  • скопие-
  • ангел димитров-
  • македонци-
  • гоце делчев-
  • съвместна комисия

Нормално е гражданите на двете държави да правят общи чествания

Ключът към ЕС е в ръцете на политиците в Скопие, не тук - 1
Снимка: Shutterstock

"В поведението на нашата млада съседка Северна Македония при двустранните отношения има цикличност. Когато се усетят по-активни общувания, се задействат фактори с неосветено минало или със съхранени скрити позиции, които да попречат на тях".

Това каза пред БНР проф. Ангел Димитров, бивш първи посланик в Скопие и съпредседател на Смесената българо-македонска комисия по исторически и образователни въпроси със Северна Македония. Той отново подчерта необходимостта от точност, за да не се стига до размяна на словесни напрежения, а спокойно да започне работата на учените.

"Съвместната комисия трябва да работи и ще работи. Всеки опит да бъде прекъсната нейната работа е жест на недоброжелателност и лошо отношение към Договора за приятелство и добросъседство... Но ясно е изразено, че има натиск върху работата на комисията от страната на Северна Македония, че хората там си задават въпроса - как ще им се позволи да направят корекции, които са необходими". В предаването "Събота 150" проф. Димитров подчерта, че е нормално гражданите и на двете държави да правят общи чествания с уважение към паметта и делото на Гоце Делчев.

"Надявам се, че има хора в Македония, които ще разберат, че не България им крие ключа към европейската врата, а това се прави от определени среди в Македония. Ключът към ЕС е в ръцете на политиците в Скопие, не тук.. Създаването на страхови неврози с измислен враг, с измислена теза е дело на пропагандата. Там се нагнетява напрежение от медии, от изказвания, за да се създават внушения, че някой иска да им ограби идентичността. Абсурдно е да се поставя знак на равенство между историята като наука и идентичност". И посочи, че европейските стандарти са по-различни от това, което се налага като позиция в Северна Македония.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пламен

    32 1 Отговор
    Имам чувството, че скопие диктува на България условията.
  • 2 Кириос

    34 2 Отговор
    Не знам защо политиците ходят едва ли не се молят на тези?Има външна намеса 100% и това говори много зле за тези политици наши .Начина е да отстояваме твърда позиция а кво ще кажат в Европа не е важно.И без това Европа ни направи по зле и от африканските държави с тези пенсии и заплати .
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Тоя луд ли е?

    27 1 Отговор
    Комисията на младата ни съседка има написана исторо-фантастика от сръбски произход! Всеки опит за нейната промяна ще срещне мощен отпор от пребоядисани те българи със сърботитовски манталитет! Затова от тяхна страна искат замразяване на разговорите, за да си вземат заплатите! Защото после ще ги кръстят продажби некадърници и отиват на село да садят 🍅🍅🍅🍅🍅!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 И мен ме интересува фантастиката

    14 0 Отговор

    До коментар #6 от "Pero":

    И гледам Алфа, Кавадарци, Солнце и МК-тв! И разбрах че "само слънцето е по-старо от Макадания и само макаданците са произлезли от татарите"!
  • 8 Перо

    17 0 Отговор
    До като не излезнат нови политици от средите на народа,а не от македонистката, югославска номенклатура и УДБа, промени в РСМ не могат да се случат! Не могат и да приемат ценностите на ЕС. Просто им е много рано за кандидатстване. Там нищо не се е променило от Титово време! Ключът за ЕС е в ръцете на македонистките политици в РСМ! От народа им зависи,дали ще го вземат или ще остане в Белград!
  • 9 Запознат

    3 1 Отговор
    До Перо номер 6. Четенето му е майката , това което говориш си отива в момента когато го изречеш,но написаното от 1000години ОСТАВА. Каде се дянаха Българите от преди 1000години , а Македонците от кафе дойдохте за 100години. Ако 1000 г. е същото с 100г .....значи напишете във Вашата география че земята е плоска и не учете децата си че е кръгла.

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Тракиец

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Pero":

    Яко си въртиш пръстите както ти се иска да бъде.Бг историците си гледат историята,но македонските политици дават нота на историците ви в комисията.И стига СССР това СССР другото.Ако не беше СССР Северна Македония нямаше да има.Всички го знаят много добре.Даже и Китай ви сравни с Тайван.
  • 13 Нормален човек

    0 0 Отговор
    Напълно съм съгласен 🧐🧐🧐
    Браво!!!
  • 14 А ти ми кажи

    11 1 Отговор

    До коментар #11 от "Македонски":

    Като дойдоха българите и изгониха македонците дето говориха гръцки и заселиха дядо ти на тяхно място и се омешихме със славяните! И направихме и опазихме езика им! Вие какво сте опазили? Съчиненията на пияния сърбин дето ви е писал историята в кафенето на белградската чаршия ли?
  • 15 Тракиец

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "Македонски":

    Ама много знаете Старите българи са говорили на старобългарски какво да са говорили..А какъв Македонски ти се иска на теб преди 1945 г.На какъв език пишехте преди 1945 г.И защо македонския ви не е гръцки след което 4 000 000 антични македонци говорят гръцки.
  • 16 Тракиец

    11 1 Отговор

    До коментар #11 от "Македонски":

    То вие напишете от къде се взеха македонците след като до 1945 нямаше македонци.Имаше Македонски Българи Гърци,Сърби,Албанци,Руснаци,Евреи ,Турци и т.н. но нямаше Македонски македонци.
  • 17 Руки

    3 4 Отговор
    Ангел Димитров, тежък русофил, Радевист!!!
  • 18 Българка

    8 0 Отговор
    Г да смакедонци българите НЕ ИСКАТ да ви отнемат вашата македонска идентичност и ще обясня защо просто е бъдете днес такива каквито искате ние българите НЕ СМЕ против затова и ПЪРВИ ви признахме като независима държава е след освобождението на България от турско робство България много е жалеела чеСМакедония е останала в Отоманската империя и там е БОЛКАТА но след това всичко исторически така се е развило че днес вие сте смакедонци да днес вие не сте българи вие сте мултиетническа държава България ПЪРВА ви призна и защо продължавате да ни ПЛЮЕТЕ нас обаче продължава да ни Боли за вас искаме ви и в ЕС а вие се посръбчвате защо вие НЕ СТЕ СЪРБИ ето ваш политик дори ни обвинява и за евреите от СМакедония да България с много усилия спаси българските си евреи е не можа македонските НО не защото не е искала тогава те бяха отвъд нашата граница опитах се да обясня по човешки не като политик няма място зо злоба между нас ние носим едни и същи гени

    Коментиран от #20, #21

  • 19 Галина Колева,

    3 0 Отговор
    Г-жо Българка, напълно съм съгласна с изказването Ви. И аз бих казала същото.
  • 20 Има време за ЕС, рано е още!

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Българка":

    МОЖЕ ДА НОСИМ ЕДНИ И СЪЩИ ГЕНИ НО ЧИПОВЕТЕ СА НИ ПРОГРАМИРАНИ РАЗЛИЧНО. КОГАТО БГ СТАНЕ ПРОСПЕРИРАЩА ТЕ ЩЕ ДОПЪЛЗЯТ ПРИ НАС, ОЧРАВДАВАЙКИ СЕ, ЧЕ НИЩО НЕ ЗАВИСЕЛО ОТ ТЯХ. АМИ НАПРАВЕТЕ ЧИТАЛИЩА БЕ, ХОРА! ГЛЕДАЙТЕ БГ ТЕЛЕВИЗИЯ, ИЗПРАЩАЙТЕ ДЕЦАТА СИ ДА УЧАТ НА ЧЕТМО И ПИСМО У НАС, ТЯ КРЪВТА ЩЕ СЕ ПОКАЖЕ!
  • 21 И сам воинът е сам

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Българка":

    Сложих Ви "+" на коментара. Благородното отношение е похвално. Но, моля Ви, използвайте някаква пунктуация! Така текстът Ви не се чете.
  • 22 Миро 74

    5 0 Отговор
    Темата МАКЕДОНИЯ е гореща за "македонците" а за българите е направо болка ,но трябва да проумеем ,че там хората са изтребвани и обработвани идеологически много десетилетия,затова трябва да изключим иронията и грубия тон в нашите коментари и да им говорим с факти, та дано да се освестят поне малко и в ЕС да паднат границите и да общуваме нормално като братя!

    Коментиран от #25

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Onix

    3 0 Отговор
    Веднъж за винаги, да се поставят условията на РСМ и повече да не се дискутира с тях. Когато узреят да заповядат, до тогава няма европейски фондове, само посна пица на Дянков.
  • 25 Болярин

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Миро 74":

    Много хуманно звучите ! Но това може да се случи само между хора, а не между хора и северномакедонци !!!