Отидете към основна версия

8 260 31

В Луганск се оплакаха от геноцид

  • луганск-
  • лнр-
  • геноцид-
  • анна сорока

Първият заместник-министър на външните работи на ЛНР даде примери от конвенцията на ООН за геноцида от 1948 г., които според нея отговарят на сегашната ситуация в региона

"Това, което се случва в Донбас, има три признака на геноцид от пет, предвидени в Конвенцията на ООН за геноцида от 1948 г.".

Това заяви Анна Сорока, първи заместник-министър на външните работи на признатата само от Русия за независима Луганска народна република /ЛНР/, цитирана от РИА Новости.

"Разбира се, това е геноцид. Мога да цитирам конвенцията от 1948 г. за предотвратяване и наказване на престъпленията на геноцида. Изброени са действията, които попадат в понятието геноцид: Убийства, изтезания и мъчения, както и съзнателното създаване на условия, за да не оцелее човек - блокада. Физическо, психическо увреждане на членове на група от такива хора“, каза Сорока.

Конвенцията също така класифицира като признаци на геноцид мерки, предназначени да предотвратят раждането на деца сред преследваната група, както и насилственото прехвърляне на деца от една човешка група в друга. Това не отговаря на ситуацията в Донбас, призна Сорока.

Дискриминираните в Донбас не са съгласни с преобладаващата идеология в Украйна, а също така принадлежат религиозно към Руската православна църква и Московската патриаршия, отбеляза Сорока.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 71 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: