Отидете към основна версия

1 924 24

Голям протест срещу талибаните

  • талибани-
  • учители-
  • момичета-
  • образование-
  • протест

Учители протестират срещу забраната на момичета да ходят на училище

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Десетки учители, ученици и активисти за правата на жените се събраха в Кабул днес, за да протестират срещу забрана момичетата да ходят на училище след шести клас. Местни медии споделиха кадри на няколко десетки жени, които, заедно с носещи учебници и облечени в училищни униформи момичета, изискват да бъдат уважени правата им да учат и работят в Афганистан. Те поискаха отново да бъдат отворени всички женски училища в страната.

Талибаните упражняваха тормоз срещу участниците в предишни подобни протести и хората, които се опитваха да ги отразяват. Един от организаторите заяви пред ДПА, че протестът е започнал пред министерството на образованието и е приключил мирно.

Повече от един милион момичета в Афганистан се подготвяха отново да тръгнат на училище в сряда, но в последния момент талибаните промениха решението си за повторно отваряне на училищата за тях, уточнява БТА. Фундаменталисткото движение, което превзе страна в светкавична военна кампания през август 2021 г., не посочи причина за промяната на позицията си, която предизвика недоволство в цялата страна.

Международни организации и чужди правителства също призоваха талибаните незабавно да преразгледат решението си. "Нашето послание е ясно: всички момичета в Афганистан трябва да могат да ходят на училище", се казва в общо изявление от снощи на 10 страни членки на Съвета за сигурност на ООН. След идването на власт на талибаните в страната твърдолинейни ислямисти започнаха да ограничават правата на афганистанците. Момичетата и жените бяха лишени от много от правата си и протести срещу промените бяха потушени

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: